Hoge straffen geëist voor Blackwater moordenaars

Washington – Het Amerikaanse OM heeft strenge straffen geëist tegen  vier bewakers van de beveiligingsfirma Blackwater.  De bewakers schoten op 16 september 2007 in Bagdad 14  ongewapende Irakezen dood, waaronder diverse vrouwen en kinderen,  De vier  bewaakten een diplomatiek konvooi toen ze zonder enige aanleiding het vuur openden op omstanders.

Volgens de OvJ vormden  de slachtoffers in geen enkel opzicht een bedreiging voor de bewakers of het konvooi: “There’s no reason. What they did was criminal.” De hoofdverdachte wordt beschuldigd van moord en kan  levenslang krijgen. De overige aangeklaagden worden beschuldigd van doodslag.  Indien schuldig bevonden, staat ook hen lange gevangenisstraffen te wachten.

De vier verdachten achten zichzelf onschuldig. Volgens hun advocaat waren de slachtoffers legitieme doelwitten en hadden de bewakers alle reden zich bedreigd te voelen: “This was not Dupont Circle (in Washington), this was Baghdad, Iraq……. fired under control at a limited number of legitimate threats. He acted in self-defense, he committed no crime”.

Op 16 september 2007 ontplofte er een autobom in Bagdad (destijds een bijna dagelijkse gebeurtenis). Een team van Blackwater haastte zich naar het Nisour Plein om de weg vrij te maken voor een diplomatiek konvooi dat onderweg was naar de Groene Zone.   Onmiddellijk nadat de groep het plein bereikte, openden enkele leden het vuur op omstanders. Het waarom is nog steeds onduidelijk. De aangeklaagden beweren dat hun teamleider over de radio riep dat er contact was met de vijand. Bovendien zouden ze een Irakese politieagent hebben gezien die het vuur opende op het konvooi.  Deze versie van de gebeurtenissen wordt niet ondersteund door Irakese getuigen en al evenmin door  de getuigenissen van andere werknemers van Blackwater die zich  op het plein bevonden.

Blackwater – dat inmiddels van naam is veranderd  – had een bijzonder slechte reputatie onder de Iraakse bevolking., iets waar je je van alles bij kunt voorstellen wanneer je deze video  bekijkt.

In 2009 verbrak de regering Obama alle contact met Blackwater. Ook in Irak zelf is Blackwater niet langer welkom.

Bron: alakhbar

4 gedachten over “Hoge straffen geëist voor Blackwater moordenaars”

  1. Blackwater heeft inmiddels aantal keren de naam veranderd om aan zulke processen te doen ontkomen. Omdat hun werkwijze helemaal hetzelfde is gebleven. Daarom laten ze na een periode het bestaande bedrijf als een lege huls achter en nemen ze nieuwe gedaanten aan. Juridisch is dit de beste dekking voor hun daden. Daarna mogen ze meteen opnieuw met hetzelfde praktijken doorgaan wel onder verse nieuwe naam.

    Deze jongens zijn als offer achtergelaten. Het bedrijf gaat verder en er wordt altijd een hand boven het hoofd gehouden.

    Tenminste durven de Amerikanen dit geval ter beoordeling te brengen terwijl wij Tarin Kowt onder het zand hebben begraven.

  2. Pingback: Blackwater huurmoordenaars veroordeeld maar gaan in hoger beroep | Krapuul

Reacties zijn gesloten.