Hete Bliksem

De winter staat voor de deur. En niets is lekkerder om met het koude weer echt Hollandse stamppot te eten. Er zijn heel veel stampotten met daarop heel veel variaties. Ik zal me nu beperken tot de hete bliksem.

Niet moeilijk doen. Wat u nodig heeft voor een doorsnee gezin bestaande uit 4 personen:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 800 gram zure appelen
  • 400 gram zoete aardappelen
  • 2 uien
  • bakje spekjes

Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en begin deze alvast te koken. Ondertussen schil en snij je ook de appelen. Als de aardappelen 20 minuten koken doe je daar de appel bij. Dit kook je samen nog zo een 10 minuten door. De 2 uien pel je. Je snijdt ze in kleine stukjes en bakt ze tot ze goud-bruin zijn. De spekjes bak je ook, tot ze lekker knapperig zijn.Als de aardappelen en appels gaar zijn, giet je ze af. Bewaar wel wat van het afgietvocht. Vervolgens stamp je de aardappellen en appels tot een stamppot. Als je denkt dat de stamppot te droog is, giet je wat afgietvocht er bij. Vervolgens kan je de stamppot garneren met de uien en spekjes. Maar je kan de uien en spekjes ook er naast bij serveren, zodat ieder voor zich naar smaak kan toevoegen.

Tip: In plaats van appels kun je ook stoofperen gebruiken. Een andere variant is “donder en hete bliksem”, waarbij ham en Franse mosterd worden toegevoegd.

Eet smakelijk, en vergeet daarna niet even een sjaaltje om te doen en de schaatsen eerst in te vetten.

1 gedachte over “Hete Bliksem”

  1. Gepaneerd en gegratineerd met vlees(vervangers) op de bodem heet hete bliksem in mijn familie “jachtschotel” – een duistere naam.
    .

Reacties zijn gesloten.