Het Duitse naziverleden

MSC_2014_Gauck_Kleinschmidt_MSC2014Mag ik zeggen dat ik nog nooit van Joachim Gauck had gehoord? En wat heeft die man een kop zeg. Een oude anti-communistische ijzervreter uit de voormalige DDR. En Gauck vindt dat Duitsland meer verantwoordelijkheid moet nemen. Hij bedoelt natuurlijk dat Duitsland een supermogendheid moet worden. Net als de Verenigde Staten van Amerika.

Duitse soldaten die weer mogen marcheren door Afrika en Europa. Ik droom nu al van de klassieke ganzenpas waar ik als kind altijd zo van genoot als ik naar oorlogsfilms keek. Ik was altijd het liefst Duitser bij oorlogje spelen. Wie wil er geen Rommel zijn? Wie zat er niet op het puntje van zijn stoel bij ‘Das Boot?’

Ik hou niet van Duitsers, tenzij het Duitse soldaten zijn die een Stahlhelm dragen en ‘Sieg heil’ roepen. En zich te pletter lopen op steden als Stalingrad en Leningrad. En dan de tactiek van de verschroeide aarde toen de Duitsers aan het verliezen waren. Je zou er pyromaan van worden.

Gauck kijkt nu vooral naar conflicten in Afrika waar Duitsland meer zou kunnen ingrijpen. Zou Gauck al een geniale woestijnvos op het oog hebben hebben om zijn leger te doen oprukken naar Tobroek? Ook hij heeft zijn oog laten vallen op de conflicten in de Oekraïne. Ik zeg: ‘Operatie Barbarossa!’

En dan lees ik dat Angela Merkel niet zo gecharmeerd is van Gaucks oproep. Ik ben een beetje teleurgesteld in Merkel. Ze wil niet te veel Duitse inmenging in conflicten vanwege het Duitse naziverleden. Dat is onzin natuurlijk; het Duitse naziverleden zijn we allang vergeten.

18 gedachten over “Het Duitse naziverleden”

 1. Bestaat er een Duits naziverleden?!? NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 2. Bestaat er een Nederlands naziverleden? NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

 3. Volgens mij leef je niet in de tegenwoordige tijd…

  De Duitse Bundeswehr doet in het kader van NATO operaties al jaren mee aan verscheidene militaire missies. Daar hebben missies in Afrika tot op heden geen grote plek in ingenomen. Om de Bundeswehr te vergelijken met de Wehrmacht is typische onzin die alleen door Godwin-lovers wordt gebezigd.

 4. Ook in de Ukraine is aan Nazi’s geen gebrek:

  L’Union panukrainienne Liberté (Svoboda), du chirurgien Oleh Tyahnybok.
  Cette formation est issue du Parti national-socialiste d’Ukraine. Elle est favorable à la dénaturalisation des Ukrainiens juifs. Elle a emporté 10,45 % des voix aux élections législatives de 2012.

  http://www.voltairenet.org/article182044.html

  Klik op het filmpje en geniet van een fakkeltocht van 15 000 nazi’s in Kiev (01/01/2014) ter herdenking van hun held Bandera die een verbond sloot met de Duitse ‘bevrijders’.

  Gauck en Mc Cain bevinden zich in puik gezelschap.

 5. Weer nieuws in dit verlengstuk: een overlevende uit Auschwitz die in de VS woonachtig is, heeft de Franse spoorwegen, Franse bedrijf voor spoorwegen, aangeklaagd voor het feit dat hij gedwongen door deze spoorwegen bedrijf toen naar de concentratiekamp is vervoerd. “Het ging ze alleen om het geld”, zegt hij in een verklaring.

  Hoezo niemand die tot nu toe de Nederlandse spoorwegen voor dezelfde daden aangeklaagd heeft, want de burgers die de andere kant opkijken toen-en-nu kun je niet zomaar aanklagen?

 6. Of je nu met of onder een Nazi-verleden geleden hebt, je zou daarom juist een oproep tot volwaardige en democratische inzet in Europees en VNverband, of je nu Duitser, Nederlander of wat dan ook bent, niet alleen kunnen waarderen maar zelfs broodnodig kunnen vinden..wie dat dan ook zegt! Vreemd, dat mensen dat blijkbaar niet kunnen..

 7. Ik heb niets meer op Duitsers tegen dan op Nederlanders. De gemiddelde Nederlander, als ik dat zo uit mag drukken, is en was geen haar beter dan de gemiddelde Duitser.

  En of Nederlanders zich in den vreemde zoveel beter hebben gedragen dan Duitsers in WO II: ook dat is nog maar de vraag.

  En als we als “Nederlanders” af te menen moeten geven op Duitsers: heel veel Nederlanders hebben voorouders afkomstig uit het gebied dat we tegenwoordig kennen als de Bondsrepubliek Duitsland. Dat geldt zeker voor vrijwel alle Nederlanders die geboren en/of getogen zijn op een afstand van 25 km van de grens met Duitsland.

  Ik ben er zelf één van. Mijn kwartierstaat is er rijkelijk van voorzien.

 8. Jan uit H: Mijn verwijzing naar Oberst Klein was een reactie op JBB: ‘De Duitse Bundeswehr doet in het kader van NATO operaties al jaren mee aan verscheidene militaire missies.’ Daarbij is Oberst Klein een beetje doorgeslagen met 90 verbrande lichamen als gevolg. Of hem dat een Nazi maakt wil ik niet beweren, maar dat JBB vrolijk het Afghanistan fiasco voor herhaling vatbaar acht in Mali of de Centraal-Afrikaanse Republiek, met kans op dezelfde misdadige acties, geeft te denken.

  Overigens waren de Nazi’s voor WOII, zeg maar tot 1939, heel populair bij Europese regeringen (haha, ook de onze)en in de VS, omdat ze de grote rode vijand bestreden. Totdat ze tot ieders verassing het Molotov Pakt tekenden en echt een gevaar bleken te zijn.

  En dan gaat Gauck nu de Ukraine bevrijden, samen met McCain en Obama. gelukkig is Putin niet gek en met hem zijn veel Ukrainers dat niet.

 9. @ Leo Schmit: Volgens mij zegt Jan Jaap Bedeijn iets anders, en hoewel je het effect van bepaalde NATO en VN missies inderdaad kunt betwijfelen, denk ik dat wij aan de goede wil van de Duitse deelname in deze minder hoeven te twijfelen dan die van andere landen.

  De Duitsers van nu zijn niet de Duitsers van een kleine eeuw geleden! Suggereren dat ze dit wel zijn is een teken van gebrek aan inzicht en selectief graaien uit gebeurtenissen om het eigen gelijk te onderbouwen.

 10. Beetje vreemd om er één Duitser uit te halen terwijl we honderden Amerikanen en andere strijders hebben gezien die op lijken pissen, oren afsnijden en gewonden afmaken.

  Natuurlijk is er niets mis met foute grappen. Ik ken legio Duitsers die zelf ook graag foute grappen maken over het Nazi verleden van Duitsland. Ook zijn er veel Neo-Nazi gerelateerde incidenten daar, maar als we dat met Rusland en Polen gaan vergelijken valt het weer mee. Je kan de huidige Duitsers niet meer met hun grootouders vergelijken.

  Wat wel kan is kritisch blijven kijken naar vormen van Fascisme en Nazisme in de huidige wereld, waarin ze vaak verpakt zijn in een economisch jasje waardoor ze minder erg lijken. Maar gezien wat er tegenwoordig zelfs in Nederland gebeurt is duidelijk dat deze gevaarlijke doctrines nog steeds niet dood zijn.

Reacties zijn gesloten.