Het bord voor de kop van Engelen

Ewald Engelen heeft in de Groene Amsterdammer van 19 februari een artikel over het geloof in export gepubliceerd. Nederland heeft al jarenlang een overschot op de betalingsbalans. Dat is economisch gezien hartstikke fout. Zie voor een korte uitleg: Duitsland exporteert te veel.

Het is bijzonder knap van Engelen dat hij over dit exportprobleem vier pagina’s kan volschrijven, waar ik niet verder kom dan vijf regels. Maar dit terzijde.

Als Engelen het probleem kent, zou hij het advies kunnen geven er effectief iets aan te doen. Hij geeft weliswaar advies, maar is daarbij blind voor de politiek. Nederland moet het in zijn eentje opknappen zonder onze buren in Europa erbij te betrekken. Dat de Nederlandse politiek in economisch opzicht geen potten zal breken als bijvoorbeeld Duitsland niet eenzelfde evenwichtige handelsbalans nastreeft, moge zelfs zonder uitleg hier duidelijk zijn.

Engelen haat namelijk het buitenland. Vanwege zijn emotionele gevoel is een geïnstitutionaliseerde coördinatie op economisch vlak in Europa uit den boze. Daarmee vervalt de mogelijkheid om daadwerkelijk de desastreuze focus op export weg te nemen. Dan heb je, wellicht wegens een psychisch trauma, een behoorlijk bord voor je kop, Ewald.

3 gedachten over “Het bord voor de kop van Engelen”

  1. Ewald Engelen, was dat niet een van de keurige mensen van Burgerforum EU?
    Tsja, de nationalistische ziekte is een beetje als alcoholisme. Ooit gaat het je functioneren in je baantje beinvloeden.

Reacties zijn gesloten.