Groet van Geert aan Pegida voorgelezen door Ed

Gisteren vond de dertiende demonstratie plaats van Pegida in Dresden. Normaliter vinden de demonstraties iedere maandagavond plaats, maar op 26 januari, vandaag, is er een concert van Herbert Grönemeyer en andere Duitse artiesten onder de noemer ‘Offen und bunt – Dresden für alle’, georganiseerd door ‘Bündnis für ein offenes Dresden’. Volgens Kathrin Oertel, de nieuwe woordvoerder nadat Lutz Bachmann was opgestapt, is het concert betaald door de stad Dresden om Pegida dwars te zitten. Vorige week werd de demonstratie geannuleerd en zelfs verboden omdat er volgens de autoriteiten een reële kans zou bestaan op een aanslag op Bachmann. Die is ondertussen opgestapt nadat berichten waren opgedoken van racistische opmerkingen over asielzoekers en een selfie met Hitler-pose.

Screen Shot 2015-01-26 at 07.22.12Het was gisteren voor het eerst dat een politicus een bijdrage gaf aan Pegida. Die eer viel ten deel aan Geert Wilders die speciaal voor Pegida een groet uit het verre Nederland had geschreven. Eigenlijk was het bedoeld voor de geannuleerde bijeenkomst, maar zulke boodschappen zijn natuurlijk op ieder gewenst moment te gebruiken. Wilders vond het ‘fabelhaft’ wat er in Dresden gebeurde en dat Dresden liet zien hoe het moest. Dat de demonstranten de hoop waren van velen en de stem waren van het volk, nee, ze waren het volk. En dat mensen er genoeg van hadden. “Genoeg van de politieke elites die onze joods-christelijke identiteit en onze tradities verraden, die de toekomst van onze kinderen in gevaar brengen, die ons land en onze beschaving in de uitverkoop doen.” De tekst werd door Wilders op Twitter gepost met verwijzing naar PI-News, een volgens de Beierse inlichtingendienst extreemrechts blog dat door hen scherp in de gaten gehouden wordt.

De groet van Wilders aan Pegida werd voorgelezen door Ed aus Utrecht, de Nederlander die tot de kern van de organisatie behoort en als Ed der Holländer al was opgevallen als moderator van de website van Hooligans gegen Salafisten (HoGeSa). Hij werd eerder in de Nederlandse media opgevoerd als het bewijs dat Pegida niet extreemrechts was, maar bestond uit terecht ongeruste burgers. Hij wilde niet met zijn volledige naam in de media, omdat hij een internetbedrijf in sportartikelen had, getrouwd was met een Duitse en drie kinderen had. In sommige Duitse media wordt hij ondertussen voluit genoemd. Edwin Wagensveld woont in Bastheim in het district Unter-Franken in Beieren. Van daaruit bedrijft hij een webshop en verkoopt hij zogeheten airsoft wapens, maar ook stroomstootwapens, pepperspray, vouwmessen en ploertendoders die ook onder Wet Wapens en Munitie  vallen. Volgens een bericht begin van december op Indymedia Duitsland is hij een wapenhandelaar. Iedere week verloot hij een gratis voorwerp onder zijn enthousiaste volgers op Facebook.

wagensveld02De wetgeving voor het bezit van airsoft wapens in Nederland werd begin 2013 aangescherpt. Airsoft wapens zijn replica’s van echte wapens en in beginsel verboden, tenzij je meerderjarig bent, een bewijs van goed gedrag hebt en lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging. Volgens Wagensveld hoef je geen lid te zijn omdat het lidmaatschap buiten Nederland geen enkele betekenis heeft. Hij verstuurt zijn spullen in een “neutrale verpakking” zodat niemand weet wat er in zit; discretie gegarandeerd dus. Uit de Facebookpagina van zijn onderneming blijkt dat hij veel klanten heeft in Nederland en België. Op zijn persoonlijke Facebookpagina valt te lezen dat Wagensveld een aantal posts van de Nederlandse Volksunie (NVU) en Pro Patria op Facebook leuk vindt. Pegida zegt niet voor niets stelselmatig dat de pers liegt. Ed is gewoon een verontruste burger, die ook nog eens een hardwerkende ondernemer is. Niks aan de hand dus.

NB. Lees ook Ikje Ergens voor meer details over Pegida, Ed en de banden met extreemrechts.