GroenLinks: de vrijzinnigheid van een ondode

GroenLinks
GroenLinks

Met ons valt te praten. GroenLinks durft te kiezen, ook voor het nemen van verantwoordelijkheid.

Dat heb ik deze week ook tegen Jeroen Dijsselbloem gezegd. Ook bij mij kwam hij koffie drinken en vragen of GroenLinks mee wil doen. Ik heb hem om het ijs te breken eerst wat suggesties voor extra bezuinigingen gedaan: schrap de Blankenburgtunnel en het nieuwe asfalt door Amelisweerd, (dat heeft ’ie geloof ik niet onmiddellijk begrepen), schrap de miljarden subsidies aan energieverslindende productie, koop geen nieuwe straaljagers. Maar ik heb hem vooral uitgenodigd om eerst in gedachten aan te schuiven bij GroenLinks. Ik heb hem uitgenodigd zich eens werkelijk te verdiepen in onze plannen: plannen voor een radicale vergroening van de belastingen zodat er meer banen komen en minder vervuiling, plannen voor goed onderwijs en betere zorg, plannen voor een schone energievoorziening, een onovertroffen openbaar vervoer en een voorbeeldige, biologische landbouw.(…)
Met deze staat van dienst hebben we in 2014 goud in handen.

Wij zijn dé groene partij voor Nederland, onderdeel van dé groene beweging in Europa. Wij zijn dé groene partij in de gemeenten, in Amsterdam en Loppersum. Vandaag beginnen de verkiezingen, vanaf vandaag vragen wij de kiezers hun vertrouwen.

Wij kiezen niet tussen groen en links.
Wij zijn Groen én Links.

Woorden van fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor – ik wilde “de PPR” tikken, maar het is GroenLinks, Van Ojik.
Beetje jammer voor de man dat zo goed als niemand GroenLinks associeert met groen of links. Die versoepelde ontslagregeling en die verhoging van de pensioenleeftijd zitten er ingeramd, samen met “de politiemissie” in Kunduz. En daar heeft werkelijk niemand GroenLinks voor nodig. Niemand weet ook wat er groen en links aan is.

De partij waarvan je zou hopen of wensen dat er enige realiteitszin voorhanden zou zijn staat nog losser van de werkelijkheid dan de andere. Het is een bezweringsformule te roepen dat je dè groene partij voor Nederland bent als je weet dat de Partij voor de Dieren groener is. En wat het linkse betreft – tja, de SP dan? Of beide samen? Het is voorbij. GroenLinks is een ondode, een Valdemar – de dode van Edgar Allan Poe die niet wist dat hij dood was. Doe het spaarlampje uit voordat het opgebrand is, zou ik zeggen.

Enfin, de hele congrestoespraak van Van Ojik en de bevattelijke samenvatting.

1 gedachte over “GroenLinks: de vrijzinnigheid van een ondode”

  1. Uit ‘maideninterview’ nieuwe voorzitter Rik Grashoff van ToenLinks op Radio1

    “Het gedoe binnen GroenLinks is voltooid verleden tijd. Die periode ‘al lang achter ons’. Om de kiezer weer aan de partij te binden, is het belangrijk dat duidelijk te zeggen”.

    Beter was geweest:
    GroenLinks is onvoltooid verleden tijd

Reacties zijn gesloten.