Greenpeace: met TTIP-CETA zijn multinationals baas over mens en natuur

De milieuorganisatie Greenpeace betrouwt de minimaliserende Duitse en Franse verklaringen over de vrijhandelsakkoorden TTIP en CETA niet. Zij roept op om onverminderd met het verzet door te gaan en massaal deel te nemen aan de betoging van 20 september 2016.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en de woordvoerder van Duits bondskanselier Angela Merkel bevestigen dat de onderhandelingen voor het vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) gewoon doorgaan. Daarmee weerleggen zij de stellingen van Duits vicekanselier en minister van economie Sigmar Gabriël en Frans staatssecretaris voor Handel Matthias Fekl dat die onderhandelingen zouden vastzitten.

De milieuorganisatie Greenpeace wijst er in een persmededeling op dat de onderhandelingen over het andere vrijhandelsakkoord Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) tussen Canada en de EU bijna voltooid zijn. Deze onderhandelingen over beide verdragen gebeuren in het grootste geheim en zijn volgens Greenpeace een groot gevaar voor de Europese leefmilieunormen.

“De ISDS-rechtbanken zullen alle regeringen verhinderen om nog een ambitieus energiebeleid te voeren”, klaagt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace, aan.“Bovendien zullen de deuren van de Europese markt worden opengezet voor ggo’s en de exploitatie van gas en aardolie door fracking uit teerzand. Tot slot lijkt het voorzorgsprincipe, dat geldt voor al onze wetgeving, tijdens de onderhandelingen opzijgeschoven. Die beslissingen vormen een bedreiging voor al onze milieunormen en -regels”.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be