Gove steekt Boris Johnson een mes in de rug

Michael_Gove_at_Policy_Exchange_delivering_his_keynote_speech_'The_Importance_of_Teaching'_(9679846486)
Michael Gove. Foto: Wikipedia

Minister van Justitie Michael Gove gaat proberen de nieuwe leider van de Tories te worden. Daarmee plant hij Boris Johnson vakbekwaam een mes in de rug. Tot gisteren waren Johnson en Gove bondgenoten. Algemeen werd aangenomen dat Gove Johnson zou steunen in zijn poging partijleider Cameron op te volgen en in ruil daarvoor een mooie post in Boris’ kabinet zou krijgen. Voor Johnson is het verraad (een ander woord is er echt niet voor) van Gove een zware klap. Niet alleen raakt hij zijn belangrijkste bondgenoot kwijt, hij moet het ook nog eens opnemen tegen een kandidaat die net als hijzelf campagne heeft gevoerd voor Leave. In een verklaring stelt Gove dat hij “met tegenzin” (kuch) tot de conclusie is gekomen dat Johnson ongeschikt is als leider: “I don’t believe Boris can provide the leadership or build the team for the task ahead”. De enige die de natie kan redden is Michael Gove.

Gove’s aankondiging kwam nadat gisteren een email van Gove’s vrouw, Daily Mail columniste Sarah Vine, uitlekte waarin deze Johnson er in nauwelijks verhulde termen van beschuldigde een onbetrouwbaar sujet te zijn.

De hele verklaring van Gove kun je lezen bij de Independent, al bevat het weinig meer dan de gebruikelijke  blah-blah  over “hoop”, “kansen” en “vertrouwen in de toekomst”.

Er zijn nu 4 kandidaten die Cameron naar zijn graf willen dragen. Naast Johnson en Gove zijn dat Theresa May en Stephen Crabb. Crabb wordt door weinigen serieus genomen, maar May is een geduchte concurrente voor Johnson en Gove. Ze staat weliswaar bekend als een voorstandster van Remain, maar of dat haar kansen negatief zal beïnvloeden is maar zeer de vraag. Uit een eerste poll blijkt dat May het bij Conservatieve kiezers beter doet dan Johnson. Een mogelijke reden daarvoor is dat Conservatieven met afgrijzen kijken naar de politieke chaos waarin Groot-Brittannië zich sinds het referendum bevindt en dat men denkt dat May meer kans op stabiliteit biedt dan de flamboyante, maar onbetrouwbare Johnson.

2 gedachten over “Gove steekt Boris Johnson een mes in de rug”

  1. Pingback: Brekend: Boris Johnson trekt zich terug uit race om opvolging Cameron | Krapuul

  2. Pingback: Gove valt af bij race om opvolging van Cameron | Krapuul

Reacties zijn gesloten.