Geen man, geen vrouw, geen cent naar het EU-leger

In de tijd dat ik nog kon demonstreren en deze leus riep was er nog geen sprake van een EU-leger, maar nu, vele jaren later, moeten die twee letters er maar bij. Het leger moet leger, en snel weg ermee. Zo dacht ik toen en denk ik nu. Het zal wel ouderwets zijn want ik ben niet modern en realistisch met de tijd mee gaan hollen. Het was een goede keuze die ik maakte om niet mee te gaan huilen met alle wolven hoe groot de druk ook werd. Ik ben er nu, tegen het eind van mijn leven, heel blij om het niet te hebben gedaan.

Van grote machtsblokken moet ik niets hebben omdat deze vrijwel uitsluitend ten dienste staan van het kapitalisme. Wie is de sterkste, heeft de grootste muil, is het slimste en kan de ander zijn wil opleggen. Daarna roof je gewoon, na wat gebombardeer met drones, een land leeg en klaar is Kees.

De EU vind ik een gruwel omdat deze er niet is om een sociaal beleid uit te voeren maar om het grote geld vrij baan te geven. Ook op het gebied van milieu en mensenrechten doet die EU niks. Als ze al eens een aardig dingetje voor de mensen doen vraag ik mij af of ze daar gek geworden zijn en het grotere verhaal van de vernieling van de planeet inclusief zijn opwoners niet zien die de huidige marktgekte per definitie veroorzaakt. Wereldwijd en onherroepelijk, de schade is blijvend.

Nu komt er ook nog een Europees leger. Jawel hoor, Nederland doet van harte mee en loopt weer voor de troepen uit. Het gaat een beetje stiekem, het werd niet aangekondigd want anders gaan sommige mensen maar weer mekkeren. Europa is al niet echt populair. Stel je voor dat het Volk nu ook nog gaat zeuren over het feit dat een deel van de Nederlandse Luchtmobiele Brigade sinds vandaag onder gezag staat van een Duitse generaal. Uiterlijk in 2018 moet de DSK zijn uitgegroeid tot een troepenmacht die snel inzetbaar is in de hele wereld als beide landen het daarmee eens zijn.

Ik ga er verder maar geen woorden aan vuil maken. Ik moet niets hebben van legers, defensief noch offensief, toen niet, nu niet en nooit niet. Weg met die troep, weg met die moordmachinerie, ontwapenen en snel ook.

14 gedachten over “Geen man, geen vrouw, geen cent naar het EU-leger”

 1. Hartelijk dank voor dit bericht.
  Ja ik was ook bij de vredesdemonstratie in Den Haag
  maar ook in Bonn, waar BOTS een optreden verzorgde.

  Anno 2014 ben ik volgens mij goed op de hoogte van
  bepaalde politieke ontwikkelingen.

  Uit onderzoek is mij gebleken dat de Nederlandse heersende klasse
  een vuile rol heeft gespeeld inzake samenzwering met het nazi regime
  van Adolf Hitler in de periode voor de Tweede Wereldoorlog
  en in de Tweede Wereldoorlog.

  Nu lijkt dit op een herhaling van zetten.
  Er is echter een groot verschil.
  De Nederlandse arbeidersklasse, die zich daarvan niet bewust is,
  heeft nu een machtsfactor achter de grond, die er toendertijd niet was.

  Er is sprake van een duidelijke opleving van het Duitse imperialisme.
  In een aanvullende reactie zal ik hier dieper op ingaan,
  wetenda dat het Duitse imperialisme de volle steun
  heeft van de Nederlandse heersende elite,
  die ook het fascistisch regime in Oekraine steunt.

  Alle informatie over de internationale politieke ontwikkelingen
  daaromtrent is binnen handbereik.
  Dat was vroeger niet zo.
  Nu staan we dus veel sterker !

 2. Het leger moet leger inderdaad. Maar is die samenwerking met Duitsland niet een besparingsmaatregel?

 3. German army conducts biggest military exercises since Cold War

  Since last Monday, the German army has been conducting its largest military
  exercises since the 1980s. The entire orientation of the exercise makes clear that,
  amid the escalating tensions with Russia due to the crisis in Ukraine,
  the German army and its Western allies are once again
  preparing for a major war with Russia.

  The operation, named “Jawtex” (Joint Air Warfare Tactical Exercise),
  has been planned for three years. Around 4,500 soldiers are involved from
  a total of 12 countries, including Germany, France, the US, Italy, Slovenia,
  Greece, Turkey, the Netherlands, and the non-NATO states Austria,
  Switzerland and Finland.

  Helmut Schmidt: Ukraine-Krise zunehmend vergleichbar mit 1914
  http://www.bild.de/regional/hamburg/helmut-schmidt-ukrainekrise
  -zunehmend-vergleichbar-36006226.bild.html

  Helmut Schmidt houdt serieus rekening
  met een Derde Wereldoorlog.
  Niet direct maar hij ziet wel de route daar naartoe.
  Zo’n oorlog zou 200 miljoen slachtoffers maken.

  The Stanford historian Ian Morris goes even further.
  He evaluates the slaughter of the First and
  Second World Wars positively.
  In the Washington Post of April 25,
  he published an article entitled, “In the long run,
  wars make us safer and richer”.
  In it he calculates that in the Stone Age,
  10 to 20 percent of all people were killed
  by other humans.
  The 100 million to 200 million victims of both World Wars,
  on the other hand, only constituted 1 to 2 percent
  of the 10 billion people that lived on earth during the course
  of the century. “War may well be the worst way imaginable
  to create larger, more peaceful societies, but the depressing fact is that it is pretty much the only way”, he concludes.
  If one looks at the latest edition of Spiegel, then it is only a question of time before Mr. Morris can spew his fascistic filth, which like Hitler, regards mass murder as a way to refine the human race, in the editorial columns of the German press.

 4. @Tijlvandam, het gaat niet om geld: het gaat om het feit dat er legers – deurwaarders van de heersende klasse – überhaupt bestaan. Ze moeten verdwijnen, samen met de kapitalistische economie waar ze toe ten dienste staan.
  LeRoidanse heeft weer eens volkomen gelijk met zijn verhaal: ik zie het exact zo.

 5. Tijlvandam:

  Ik had niet van jou verwacht dat je tégen een EU-leger zou zijn dus je reactie over de centjes is een beetje een afleiding. Leuk geprobeerd maar wel heel erg voorspelbaar.

 6. Er zijn landen lid van de EU die op grond van verdragen of uit traditie neutraal zijn (geweest): Finland, Zweden, Ierland, Oostenrijk. Het zou een slinkse manier zijn deze staten alsnog langs de zijingang de NAVO in te werken.
  Nederlandse legeronderdelen onder Duits bevel zijn geen nieuwigheid meer sinds de Bondsrepubliek in de NAVO is opgenomen.

 7. Demonstreren..in de democratie gaat als volgt,
  Eerst de demonstratie aangeven bij de gemeente,toestemming vragen,zorgen dat er geen geluidsoverlast bij komt,daarna een screening,dan een eventuele goedkeuring door de burgemeester,en daarna een maximum aantal deelnemers mogen meedoen,en dan ook nog op een door de gemeente bepaalde dag en tijdstip,en met escorte van politie eromheen,en een strikte beeindiging wat van te voren wordt afgesproken,en de pers eventueel met richtlijnen hoe en wat gefilmd mag worden.:-)

 8. Een EU leger dat alleen defensieve taken heeft is prima. Zodra dat EU leger wordt ingezet voor offensieve taken in het buitenland zonder VN mandaat is het niet okee.

  Helemaal geen EU leger = Welkom ISIS.

 9. Arnold:

  Misschien ken je deze berichten uit Ierland al van
  “Shannonwatch, Monitoring foreign military use of Shannon Airport”:

  “This petition is a request to the Dail Petitions Committee to examine the legislative and legal international peace and accountability implications that arise from the authorisation by successive Irish Governments from 2001 to date, of the use of Shannon airport and Irish airspace for the transit of United States armed troops, munitions and other war materials, and of the refuelling of CIA associated aircraft involved in the so-called extraordinary rendition of prisoners, many of whom were tortured”.

  http://www.shannonwatch.org/date/shannonwatch-meeting-joint-oireachtas-sub-committee-public-petitions

 10. Mijn laatste demonstratie was in ’81 in Amsterdam tegen kernwapens in NL. Eind jaren ’60 heb ik nog een poosje krantjes van de BVD uitgedeeld aan miliairen die op zondagavond terug gingen naar de kazerne. Verder ging mijn actiebereidheid toen niet, ik hield het gauw voor gezien en ging in de jaren ’70 bij boeren werken.

  @ Roi dank voor dit zo lang volgehouden standpunt. Ik ben in de loop der tijd niet altijd zo standvastig geweest, maar met Vietnam en de kernwapens en daarna de Golf en Afghanistan en Iraq (ga zo maar door) begreep ik wel hoe de zaak in elkaar stak en nu nog steeds steekt.

  @AvdK & Roi, wat betreft het sluikse gebruik door Nato van Shannon airport in Ierland, wel dat is zonder enige twijfel ook gaande in Zweden en Finland, die onder het mom van Russische dreiging in Ukraine nog verder de Nato in worden getrokken. Overigens liggen in Finland de Nato-signaal systemen al jaren in de grond. Finland kreeg vorige week een fikse waarschuwing van de Russische vertegenwoordiger Markow, die de retorische vraag stelde of Finland door te willen toetreden bij Nato soms zo graag mee willen werken aan het begin van de Derde Wereldoorlog?

  http://hbl.fi/nyheter/2014-06-08/616261/vill-ni-vara-med-och-starta-ett-tredje-varldskrig

 11. @Joke, Eind jaren ’60 waren de ludieke jaren. De ‘BVD’ stond voor ‘Bond voor Dienstweigeraars’. Waarbij ik mij aansloot. Van echt weigeren is het nooit gekomen. Ik werd afgekeurd, nadat ik de sympathieke dienstarts wist te overtuigen dat ik met mijn ingevallen borstkas niet meer dan twee sets badminton aankon. De goede man was van Nederlands-Indische afkomst (dan is badminton je sport) dus hij begreep precies waar ik het over had. Helaas werd ik om 12 uur naar huis gestuurd zodat ik geen kans had om het fameuse S5 eruit te slepen via het psychologisch onderzoek. Al met al een weinig principiele opstelling, moet ik toegeven, maar wel mooi geen dienstplicht.

 12. Leo:

  Die S5 kon je in die tijd flink achtervolgen als je bijvoorbeeld in de psychiatrie wilde gaan werken.
  Maar gelukkig hoefde je niet in dat rare leger. Mooi zo, goed gedaan, als je er maar weg kon blijven 😉

 13. @Roi, het was een fluitje, maar voor een wannabee activist, 18 jaar jong, een beetje mager resultaat. En gelukkig….

Reacties zijn gesloten.