Geef extremisten een platform!

Laat ze columns publiceren. Laat ze hun gedachten vrijelijk uiten. Nodig ze uit op televisie in praatprogramma’s. Pleit er iemand voor minder Marokkanen? Laat hem uitleggen waarom. Heeft iemand kritiek op Israel of is het antisemitisme? Laat hem zijn gedachten uiten en zich verantwoorden.

Hoe weten we nou of iemand een extremist is als we hem niet eerst kunnen aanhoren en zelf een oordeel kunnen vellen? Zijn we daar te dom voor? Hebben we publieke figuren als Ibrahim Wijbenga nodig om dat voor ons te bepalen? Of meldplichtfetisjist Sybrand Buma? Het CDA als poortwachter van het fatsoen? “Deze meneer is extremist en mag dus niet op televisie”, zoiets?

Ik had de bekende en inmiddels overleden extremist Saddam Hussein wel wat vaker willen horen en zien in de periode vóór 2003. Hier op televisie. Over de massavernietigingswapens die hij zou hebben. In gesprek met Jan Peter Balkenende. Een echte extremist in debat met een gerespecteerd CDA politicus.

Als we zo’n extremist als Saddam Hussein een platform hadden gegeven, dan hadden we misschien dingen te horen gekregen waardoor we ons niet door het CDA de oorlog in Irak hadden laten luizen. Dan waren er nu misschien niet honderden duizenden mensen voor pijpleidingen en olie van neocons gestorven. Dan was Irak na het vertrek van de Amerikanen niet in een verschrikkelijke burgeroorlog beland. Het CDA’ers en toenmalige coalitiepartners mogen eigenlijk wel blij zijn dat ze na die rotstreek van 2003 nog vrij rondlopen.

Zolang een extremist alleen maar zijn zegje doet en het land niet een oorlog betrekt…zolang hij niet een hele provincie in angst en onzekerheid laat omdat Shell er graag naar gas wil boren…zolang hij ter verantwoording geroepen kan worden door OM en rechter, zolang moet een extremist kunnen zeggen wat hij wil.

Het is bijvoorbeeld niet leuk wat Wilders te zeggen heeft, maar ik hoor hem liever in het openbaar om deportaties krijsen dan in het geniep. Dan zien we het dit keer misschien allemaal wat eerder aankomen.

En het zal gezien hun uitspraken best zo zijn dat Ibrahim, Lodewijk, Sybrand, Frans T.  of het PvdA-huismoslimduo Ahmed & Ahmed en andere vaandeldragers van onze Westerse “normen en waarden” zich veel prettiger voelen bij het droppen van fosforbommen op woonwijken dan bij het afhakken van hoofden in de woestijn, maar dan wordt het misschien tijd dat ze hun morele bias eens ontstijgen en niet te opzichtig met hun dubbele agenda zwaaien.

Maar hee, democratie. Als de meeste mensen graag willen dat anderen voor hen bepalen naar wie ze mogen kijken en luisteren, dan stel ik voor dat het CDA niet langer wacht en haar plannen voor een Reichspressekammer uit de doeken doet. Dan hebben de mensen straks weer wat te stemmen. Zolang extremisten nog een platform krijgen in Nederland, zolang mag het CDA dat privilege niet ontzegd worden.

 

1 gedachte over “Geef extremisten een platform!”

  1. Pingback: Net als je dacht dat het niet hypocrieter en walgelijker kon worden… | Krapuul

Reacties zijn gesloten.