Franse minister heeft oplossing voor leegstandprobleem kantoren en kerken; kerk over de zeik

Frankrijk kampt met een ‘verontrustend’ tekort aan slaapplaatsen voor daklozen. Een ‘golf van solidariteit’ is nodig om iedereen te kunnen opvangen in deze koude maanden, stelde Duflot eerder deze maand.

Ze riep ‘alle instituten – banken, verzekeraars, de kerk’ op om hun leegstaande panden ter beschikking te stellen. Indien nodig kan de overheid op grond van een wet de panden vorderen. (Trouw)

En nu zijn de kerken over de rooie, want zij doen dit al! Lijkt mij, dat als je dit al doet, je niet zo gepikeerd hoeft te zijn over deze oproep. Kun je gewoon zeggen: ,,Prima idee en dat doen wij al.” Maar er zal daar wel meer aan de hand zijn, misschien iets van minimale deelname aan dit plan?

Niemand weet precies hoeveel daklozen er zijn in Frankrijk, schatting is ca. 200.000, waarvan er per jaar alleen in Parijs al 400 sterven per jaar. Ongemerkt. Dan zijn 25 bisdommen die 200 mensen opvangen een druppel op een gloeiende plaat, stel ik hierbij vast. Kerk ga je schamen!

Dat leegstaande kantoren gebruikt worden voor opvang, of zelfs omgebouwd worden voor permanente bewoning, lijkt mij beter plan dan slopen zonder dat de einddatum al in zicht is. Er moet maar eens een einde komen aan die wildgroei van panden die binnen no time weer leeg staan. En dat alles onder het mom van ‘marktwerking’. Waar wij allemaal voor moeten betalen uiteraard, want de diensten van de betrokken bedrijven worden er niet goedkoper op. In tegendeel!

1 gedachte over “Franse minister heeft oplossing voor leegstandprobleem kantoren en kerken; kerk over de zeik”

Reacties zijn gesloten.