Europese vooroordelen in kaart gebracht

Amerikanen

De website Froot, ‘voor je dagelijkse webvitaminen’, publiceert een fraaie atlas over de vooroordelen onder Europeanen (die overigens al sinds 2011 op het internet rondzwerft). Er ontvouwt zich een reeks kaarten waarop in één klap duidelijk wordt hoe bijvoorbeeld de Duitsers denken over de Nachbarn. Polen is groenten, Rusland is gas en Wit-Rusland en Oekraïne zijn daar transitlanden voor, Zweden is IKEA, in Roemenië wonen vampiers, in Noorwegen ‘regent het te veel’ en in Spanje zijn goedkope hotels.

In het Vaticaan ziet Europa er heel anders uit. Italië heet daar de Paapse staat, in Roemenië wonen Latijn-orthodoxen, Polen is het Noordelijk Romaanse Rijk en Tsjechië is goddeloos. In Duitsland zijn lieve blonde jongens te vinden, in Engeland frigide vrouwen en IJsland is de hel. De visie vanuit Griekenland is veel simpeler: bijna heel Europa wordt bewoond door gierige workaholics, in Rusland wonen orthodoxe barbaren en Turkije is Oost-Griekenland. Zelfs Berlusconi heeft een kaart, met vrouwencatalogus, en op de Gay-kaart van Europa wordt gewaarschuwd voor de Bible Belt in Polen en homofobe stammen in het Balkangebied. Nederland is meestal te klein voor een geestige belediging.

Elders is een variant te downloaden met weer andere vooroordelen; en onder meer de voorspelling dat Griekenland in 2022 is opgekocht door China.

Het doorbladeren van de atlas is heel vooroordeelbevestigend en maakt tegelijk duidelijk hoe achterlijk het is om overal maar stempeltjes op te drukken. Helaas ontbreekt een kaart van de Nederlandse vooroordelen vice versa, al had Radio Nederland Wereldomroep (RIP) daar in 2010 een leuk verhaaltje over, geïllustreerd met een kaart van de Amerikaanse visie op Europa. Onze geografische kennis blijft daardoor beperkt tot De wereld van Wilders, op een kaart van cartoonist Ruben L. Oppenheimer in NRC Handelsblad op 21 mei 2011.

O ja, de Nederlanders zijn het langst. En de grootste lullen wonen in Hongarije; dat schijnt statistisch te zijn vastgesteld.

2 gedachten over “Europese vooroordelen in kaart gebracht”

Reacties zijn gesloten.