EU ten val gebracht met siervuurwerk

Enorm populair in Nederland zijn vandaag de dag obscure bronnen. Zo is er het Deutsche Wirtschafts Nachrichten waar regelmatig alarmistische berichten verschijnen dat de EU ons nog meer wil onderdrukken dan ze al doen, of dat de EU nu toch echt volgend jaar zal instorten. DWN staat bekend om prachtig samenzweringsnieuws dat erg populair is bij truthers en is gerelateerd aan Kott Verlag, bekend van boeken over bruine UFO’s en Germaanse heilkunde. Een paar dagen geleden verscheen het bericht Angela Merkel: Tôt ou tard, la monnaie explosera, sans la cohésion nécessaire (letterlijk: vroeg of laat zal wanneer de noodzakelijke samenhang ontbreekt het geld exploderen) in de Franse krant Le Monde, die een reconstructie van de gesprekken presenteerde langs verkregen aantekeningen. Dat werd vertaald door DWN in ‘Merkel fürchtet Untergang: Wenn wir so weitermachen, sind wir verloren!’ (Merkel vreest de ondergang: als we zo door gaan zijn we verloren). Dat laatste ‘nieuws’ werd enthousiast doorgestuurd via Twitter door onder andere Tweede Kamerlid voor het CDA Pieter ‘De waakhond voor uw pensioen’ Omtzigt, omdat het nogal afwijkt van het officiële Nederlandse verslag van de bijeenkomst. Op Twitter en Facebook was siervuurwerk te horen met de mededeling dat de EU binnenkort met een knal instort.

Het spreekt voor zich dat de officiële lezing van de regering een heel andere titel heeft, ‘Verslag van de Europese Raad van 19 en 20 december 2013’ (zie het bericht van Omtzigt voor de link) en bestaat uit een droge opsomming van de gevolgde agendering, de besproken onderwerpen en afspraken. Niets in dat verslag dat er op duidt dat Merkel gedreigd heeft de boel te laten klappen, of dat onze Mark geklaagd heeft dat die zwaar getroffen Nederlanders alles voor de rest moeten betalen. Integendeel. Zo lezen we: ‘Daarbij is de noodzaak onderstreept van vergroting van het ownership van economische hervormingen bij individuele lidstaten. In dit verband heeft een uitgebreide discussie plaatsgevonden over partnerschappen gebaseerd op contractuele arrangementen en solidariteitsmechanismen.’ Er staan veel van dit soort onbegrijpelijke zinnen in het verslag, maar Mark heeft in ieder geval het voor elkaar gekregen dat het woord ‘bindend’ uit de afspraak geschrapt werd.

Maar een officiële lezing is natuurlijk iets anders dan een reconstructie aan de hand van aantekeningen. In DWN lezen wij over de Nederlandse bijdrage: ‘So beklagte der Niederländer Mark Rutte, dass sein Land schmerzhafte Reformen ohne die Solidarität der anderen durchführen musste – und nun sollten die Niederländer für jene zahlen, die keine Reformen machen.’ (De Nederlander Mark Rutte beklaagde zich erover dat zijn land pijnlijke hervormingen moest doorvoeren zonder de solidariteit van andere landen — en nou moeten de Nederlanders ook nog voor iedereen betalen die geen hervormingen doorvoeren.) Zulke smeuïge details zijn in het verslag van de regering natuurlijk nergens te vinden, want wij mogen dat niet weten. Alles en iedereen wordt immers onderdrukt, gecensureerd en uitgemolken. Het bewijs daarvoor kan gevonden worden bij bijvoorbeeld DWN of bij Le Monde waar je tegen betaling het artikel mag lezen. Ook de e-commerce hobbyïst Joost Niemoller liet zich niet onbetuigd en kopte ‘Merkel vreest echte Europese oorlog’. En we lezen: ‘Ze deed dat aan de hand van een recent boek over hoe de Eerste Wereldoorlog begon.’ Voor de rest van het artikel moet u betalen.

Update 17.30 uur: Meneer Omtzigt kwam met een update door te linken naar het bovengenoemde artikel in Le Monde en te suggereren dat zij en de The Economist hetzelfde verhaal hadden gepost. Oordeel zelf.

2 gedachten over “EU ten val gebracht met siervuurwerk”

  1. Misschien dat schedelmeter en varkenskopridder Joost Niemöller met zijn ‘Merkel vreest…’ een gevalletje is van het welbekende gezegde ‘de wens is de vader van de gedachte’.
    Voor het overige: boeehoehoeeeee! wat hebben de hardwerkende, veel belastingbetalende Telegraaflezende Nederlanders het toch zwaar hè…ook nog ál die moslims die de boel vol bouwen met moskeeën én de boel willen overnemen, ‘onze’ met prinsenvlag behangen tradities willen afpakken, al die Polen, Bulgaren, Roemenen en Roma’s die als ware ‘dijkdoorbraken’ ons mooie vaderland teisteren…
    Goed dat we een fascist als Asscher hebben om ons mooie land te beschermen tegen dat alles…
    (Disclaimer voor van de pot gerukt rechts: ik ben sarcastisch en cynisch)

Reacties zijn gesloten.