En we gaan nog niet naar huis…

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk: Let’s get the hell outta here.  Dat heeft allerlei redenen, zoals het weer, en meer van dit soort variabelen, en natuurlijk de heer G. Wilders en het huidige kabinet. En de teloorgang van de PvdA, die club van Wilders-lite op een bedje van kolencentrales, waar een mens soms enorm droevig van kan worden.

Dat is echter nog iets heel anders dan dat ik mij door de Bolk het land laat uittrappen. Een korte rondgang op Facebook maakt wel duidelijk dat er vooralsnog geen jehoede is die de wijze woorden van Frits Bolkestein gaat navolgen. Oude teksten spreken van joodse aanwezigheid in Nederland vanaf de elfde eeuw, en misschien vroeger. En er bestaat archeologisch materiaal en tekstbewijs uit 1349; in dat jaar werd er in … ahem… Roermond en Maastricht namelijk een edict uitgevaardigd tegen de aldaar aanwezige joden.

En sinds begin zeventiende eeuw, toch ook al een slordige vier eeuwen, wonen er joden zonder tussenpozen in Amsterdam, en de rest van Nederland.  Er was een breuk circa 1943-1944, maar aangezien de gemeenschap inmiddels, volgens het meest recente demografisch onderzoek uit 2009, 55.000 zielen telt, zijn we de schade aan het inlopen.

Wat vindt Frits Bolkestein nu, volgens De Pers, die hem weer citeert uit een of ander boek? Het verval, van Manfred Gerstenfeld? Dat joden die er nadrukkelijk uitzien als joden, de orthodoxere joden dus, maar beter kunnen emigreren omdat het hier te gevaarlijk voor ze is.

Deze redenering klopt niet op drie niveaus.

Ten eerste is het heus niet zo dat joden hier dag-in, dag-uit slachtoffer zijn van fysiek geweld. Geweldsincidenten zijn gelukkig schaars.  Je hebt een klein groepje extreem-rechtse neo-nazi’s dat het antisemitisme uit de oude doos koestert. En de rassentheorie, en dat wij alle banken in handen hebben, en zo. Maar die zijn met te weinig om werkelijk iets te kunnen uithalen. Daarnaast heb je gekken die zich tegen joden keren, maar vergeleken met de anderhalf miljoen gekken die op de PVV stemmen en zich tegen moslims keren, is dit een miniem groepje. En gekken heb je nu eenmaal overal, al verhuis je naar Groenland.

Het CIDI, altijd bereid om zich even te laten horen en het bestaansrecht veilig te stellen, vertelde dat het aantal antisemitische incidenten vorig jaar met 55 procent is gestegen. Dan gaat het dus om dingen als Davidsterren gekalkt op een muur. Er zijn ook serieuze incidenten, en die wil ik zeker niet bagatelliseren, maar sommige mensen lopen al naar het CIDI als iemand jodenkoeken bij de koffie serveert omdat ze dat antisemitisch vinden. Als je maar goed genoeg zoekt…

Er is echter een harde kern van meest Marokkaans-Nederlandse rotjochies, die in de grote steden schoppen en schelden en spugen naar joden. Zij menen misschien dat zij door deze uitingen van hun solidariteit met de Palestijnen de vrede in het Midden-Oosten dichterbij brengen, of zoiets. Gebeurt niet, maar leg dat maar eens uit aan een gastje van 13. Of 11. In hoeverre de joden die in Nederland wonen iets te maken hebben, of zelfs verantwoordelijk zijn voor wat er in Israël en Palestina gebeurt, is een discussie waar het laatste woord nog niet over is gezegd. Hoe die relatie ook ligt, hij is in elk geval niet één-op-één.

Wat ook aan de hand is, is een bombardement van antisemitische propaganda uit met name Saoedi-Arabië en Iran, op het internet en via de Arabische satellietzenders, dat dagelijks binnenkomt in de huiskamers van vele Turkse en Marokkaanse Europeanen.  Tot dusver leidt dat niet tot fysiek geweld, maar de relaties tussen de gemeenschappen komen wel onder druk te staan.  Zelf word ik hier heel moedeloos van, omdat ik me hier op geen enkele manier tegen kan verdedigen. Als iemand de hele dag hoort dat ik niet te vertrouwen ben, en bijvoorbeeld uit ben op iemands organen om die aan de meest biedende te verkopen, is de kans dat het nog gezellig wordt tussen ons niet zo groot.

Ten tweede kun je voor de mogelijke antisemitische dreiging andere strategieën verzinnen, dan tegen het beoogde slachtoffer te zeggen dat-ie beter kan vertrekken. Er bestaat zoiets als een plicht van de overheid om haar burgers te beschermen. Dus, overheid: Get goin’.  Bescherm je joden. De keerzijde van de eenvoudige oproep om maar weg te gaan is namelijk ook dat, bij een volgend misschien wel serieus geweldsincident  Stadsdeel, Gemeente, Provincie en Rijk kunnen zeggen: “We hadden jullie toch aangeraden te vertrekken?” Waarbij je een eigenaardige blaming the victim sfeer krijgt, alsof het de schuld van joden zelf is, dat iemand een benzinebommetje naar hun synagoge gooit. (Gebeurt af en toe, maar dat gebeurt ook bij moskeeën, en de publieke opinie kan het geen f**k schelen. Maar ik zou zeggen: overheid, als je toch bezig bent, bescherm dan ook je moslims.)

Ten derde zijn joden en Marokkanen al een aantal jaren met elkaar in gesprek, juist over dit onderwerp. De gesprekspartners moeten iedere keer oceanen van onwil en scepsis overzwemmen die in de beide gemeenschappen bestaan over dit gesprek, maar men gaat toch door. Vanuit het besef dat we nu eenmaal als inwoners van Nederland geen andere keuze hebben, dan om samen een gemeenschappelijke toekomst te bouwen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Dat klinkt allemaal heel knuffelig en naiëf, maar daar moet iedereen dan maar overheen stappen. Dit is de oplossing. Een marsorder is dat niet.

15 gedachten over “En we gaan nog niet naar huis…”

 1. En de teloorgang van de PvdA, die club van Wilders-lite op een bedje van kolencentrales, waar een mens soms enorm droevig van kan worden.

  PvdA Wilders lite als in Light? Moet dat niet VVD zijn?

 2. @Keira, ik vind de houding van sommige PvdA’ers, zoals onze geëerde burgemeester 😥 erg Wilderiaans in hun afwijzing van moslims, en buitenlanders in het algemeen. Veel dingen die wij als Wilderiaans ervaren, komen in werkelijkheid uit de koker van de PvdA. En je kunt niet ontkennen dat zij de milieupartner waren in het kabinet dat besloot tot de bouw van 5 kolencentrales. Maar we hoeven het op het PvdA-punt niet met elkaar eens te zijn.

 3. @ Hex, daar noem je ook een naam zeg. Eberhart is de belichaming van het krapulaat in PvdA-vorm.

 4. En ik ben het helemaal met Boze Heks eens. Die kolencentrales vind ik een beetje vergezocht. Maar verder… Kijk, als je, zoals ik, vindt dat Wilders wegens haatzaaien veroordeeld moet worden, dan moet dat ook gelden voor doorgeflipte Al-Qaeda types die hier Nederlandse moslims komen opstoken.
  Piet-Ahmet zegt het vandaag zo goed in zijn stuk op Krapuul: https://krapuul.nl/blog/20659/sinterklaas-the-morning-after/
  Een overheid die haar prioriteiten stelt, zou van de handhaving van de rechtsstaat eens een eerste prioriteit moeten maken. Vrijheid van meningsuiting? Akkoord! Maar dan ook staan voor de consequenties van wat je zegt! :mrgreen:

 5. Boze heks, je mag volledig op mijn medewerking rekenen:

  “Vanuit het besef dat we nu eenmaal als inwoners van Nederland geen andere keuze hebben, dan om samen een gemeenschappelijke toekomst te bouwen op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Dat klinkt allemaal heel knuffelig en naiëf, maar daar moet iedereen dan maar overheen stappen. Dit is de oplossing. Een marsorder is dat niet.’

 6. Dan moeten we maar die relschopper Wilders leren dat we Nederlanders in vrede samen willen leven.
  Dan moet de regering met een bewuste voorlichting- en ontwikkelingscampagne richting zijn kiezers op de proppen komen.
  Rutte en Verhagen gedogen de houding van Wilders, toch?

 7. Ik geloof dat nu alle partijen op deze website al eens zijn vergeleken met de PVV 😀 da’s mooi kunnen we de strijdbijl begraven.

  Ik speel ondertussen wat op mijn viool. 🙁

 8. Ik wil graag als moslim tegen de schrijver of schrijfster van dit artikel zeggen…..
  Kom eens lekker een keer op bezoek voor een oerhollandse bak koffie en een stuk appeltaart.
  Gewoon om lekker eens te buurten en eens een keer gewoon van mens naar mens ideen uit te wisselen!
  Dit bedoel ik serieus en niet om het in het belachelijke te trekken!
  Zouden meer mensen eens moeten doen met hun naasten van welke geloof, afkomst of huidskleur!

 9. Goed stuk. Ik koop zowel mijn spaarzaam genuttigde vlees bij de Halal slager die me vriendelijk ontvangt en behulpzaam uit zijn aanbod laat kiezen. Speel ik daarna thuis netzogoed op mijn viool 🙁 the Irish jig `A cup of tea’ als een Joodse Klezmer, of een Appalachian countryfiddle mits mijn vingers met mijn geest mee willen bewegen.
  Maar zulks valt moeilijk aan zg. `zelfverklaard rechts` uit te leggen, dan denken ze dat je een allemansvriend wilt zijn en krijg je van scherpslijpers te horen dat je niet `consequent’ bent en geen `keuzes durft maken’ *heel erg*

 10. @Ram: het probleem met het CIDI is dat de organisatie vroeger goed bezig was met het in kaart brengen van allerlei vormen van antisemitisme en racisme. Ze hebben ook een goed anti-discriminatieprogramma geintroduceerd waar middelbare scholen mee werken. De laatste jaren is het CIDI echter helemaal de weg kwijt, en enorm verrechtst. De geloofwaardigheid die het CIDI echt wel had vroeger, is weggelekt. Tegenwoordig is het CIDI vooral bezig met het knuffelen van de christelijke zionisten. En veel joden vinden dat vreselijk; zij voelen zich absoluut niet vertegenwoordigd door het CIDI, integendeel.

  @Piet-Ahmet: graag!

  @Abdul Alhazred: je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt.

 11. Abdul Alhazred Schreef:

  Goed stuk. Ik koop zowel mijn spaarzaam genuttigde vlees bij de Halal slager die me vriendelijk ontvangt en behulpzaam uit zijn aanbod laat kiezen. Speel ik daarna thuis netzogoed op mijn viool the Irish jig `A cup of tea’ als een Joodse Klezmer, of een Appalachian countryfiddle mits mijn vingers met mijn geest mee willen bewegen.
  Maar zulks valt moeilijk aan zg. `zelfverklaard rechts` uit te leggen, dan denken ze dat je een allemansvriend wilt zijn en krijg je van scherpslijpers te horen dat je niet `consequent’ bent en geen `keuzes durft maken’ *heel erg*

  Ah , dit is natuurlijk helemaal of topic … maar het stemschema van een Ariondac Mountain Dulcimer , kan je daar aan komen ???

Reacties zijn gesloten.