Eindelijk eens onderzoek naar hoge kosten zorg

Op Krapuul heb ik al vaak de vraag gesteld, waarom er zo maar aangenomen wordt dat de zorg duurder wordt door bijvoorbeeld ouderenzorg. Of dat mensen zo maar naar de dokter gaan. Voor mij kon dat geen reden zijn dat de kosten zo enorm zijn gestegen, hier moest meer aan de hand zijn en niemand wilde het onderzoeken.

Nu is er al vastgesteld dat geld dat vrijgemaakt wordt voor zorg aan andere dingen werd besteed. Vervolgens blijkt dat ziekenhuizen en specialisten hele rare bedragen in rekening brengen voor hele simpele ingrepen en dat niemand daar iets van zei. Zorgverzekeraars – die normaal toch heel moeilijk doen over alles en nog wat – hebben die blijkbaar gewoon betaald. Of heb ik dat niet goed begrepen?

In ieder geval zijn er nu mensen wakker geworden en er gaat een onderzoek komen. O nee, een gesprek. Klinkt gelijk al veel minder probleem oplossend.

Zullen we gewoon weer een lijstje gaan maken met wat een ingreep kost? Dat uitdelen aan alle ziekenhuizen en verzekeraars en dat gewoon in rekening brengen? Lijkt mij het aller simpelst.

7 gedachten over “Eindelijk eens onderzoek naar hoge kosten zorg”

 1. Maandag nieuw wetsvoorstel van Schippers:
  Oorsmeer verwijderen gaat uit het basispakket, iedere buurman kan dit. Wat is dat nou.

 2. @1 Le Roi & @2 Arnold,

  Jullie doen het verkeerd. Je moet je patiënten vertellen dat het absoluut noodzakelijk is dat hun oren uitgespoten dienen te worden. Dan hoef je niet heel veel te rekenen per persoon. Bij tweeduizend patiënten loopt het bedrag vanzelf aardig op.

 3. @2: Arnold:

  Jaha, maar jij vertelt er niet bij dat jouw tarief per oor is, én exclusief 24% BTW.

 4. Het zal hopelijk duidelijk zijn dat de arts zelf geen 1066 euro krijgt. Dat hij het DBC stelsel incl. prijslijst ook maar opgedrongen kreeg. Waarschijnlijk het zelf ook maar half begrijpt. Maar als hij anders declareert het straks wel weer fraude heet.
  Zeker, een mooie kans om iets weer uit het basispakket te gooien.
  De verzekeraar weet dat dit gemiddelde prijzen zijn, en er zo ook net zoveel (of hopelijk meer) voor minder dan kostprijs wordt geleverd.
  Deze onduidelijkheid en onrust leidt overigens uitstekend af van de groeiende macht der zorgverzekeraars incl. hun beheerskosten, winsten, reclame geldverspilling etc. (miljarden?). Naast dat de beoogde verplichte naturapolis veel erger is, omdat we dan de noodzaak van al dan niet medisch handelen en door wie, aan de verzekeraar moet overlaten, maar ik dat toch liever zelf bepaal met mijn arts.

Reacties zijn gesloten.