Ein Volk, ein Reich, ein EU

Als je eens wilt somberen met het mooie weer, is het altijd aangenaam wat euroscepcis te lezen.

Zij willen één volk, één rijk, één overheid. Dat al die volkeren zelf hun eigenheid en vrijheid niet willen offeren op het altaar van de EU zal de eurocraten worst wezen. Eenheidsworst… waarin de lidstaten gedegradeerd worden tot een provincie onder het moto Ein Volk, ein Reich, ein EU. (Vlaams Belang)

Vrijheid van de volkeren? Ammehoela! De vrijheid om de Duitse heerschappij in Europa te accepteren.

Btw: moto ipv. motto en ein EU ipv. eine EU. De partij geeft het goede voorbeeld.

11 gedachten over “Ein Volk, ein Reich, ein EU”

 1. Ook zo’n kul-argument van de eurosceptici: de EU zou verlangen dat alle volkeren hun culturele identiteit inleveren. Onzin. Hoewel het voor Nederland een zegen zou zijn.

 2. @1 Ik heb toevallig vandaag nog in een boekje gelezen over het oude Brabant van 100 jaar geleden. Foto’s van oude huizen in de stijl waar er nu nog maar enkelen van staan hier en daar in de steden, boerderijen, grote stukken weiland, zandweggetjes, mensen met klompen, stoelenmatters en andere beroepen die uitsterven, natuurgebieden die inmiddels zijn volgebouwd…. Je kunt goed zien hoe de overblijfselen van die tijd op dit moment nog altijd de culturele identiteit van Nederland bepalen. Je kunt ook goed zien hoe goed we het nu eigenlijk hebben vergeleken met toen, hoe arm Nederland toen was en hoe groot de invloed van het christendom nog was. De kerken en boerderijen staan er nog. Het is een hele geschiedenis. Ieder dorp, ieder gehucht heeft een geschiedenis, en eigen gewoontes, een eigen dialect, een eigen cultuur. Het kan niet anders dan dat jij je nooit in je eigen cultuur verdiept hebt, anders zou je die meer waarderen dan dit.

 3. @5 Nederland is niets dan een farce die ons , Hollanders , Friezen , Drenten , Brabanders , Tukkers , Groningers ect ect door de Oranjes en hun meesters is opgedrongen .. Maar nu is het plotseling belangrijk . Wie zich met Nederland identificeert , identificeert zich met de Natie-staat en Nationalisme .. het meest bloedige verrotte systeem wat er bestaat en ons zowel Nazisme , Stalinisme als Zionisme heeft gebracht …

 4. @6,
  Wie zich met (het land) Nederland identificeert…ontbeert veelal een eigen identiteit.

  Iets wat je regelmatig terug kan zien, bij het (extreem-)rechtse deel van Nederland. Uiterst selectief vastklampen aan dat-wat-ooit-eens-was, om vooral maar niet naar hun eigen miserabele omstandigheden te kijken.

  Wat ik mij dan zo afvraag, hoevaak zal “Dinkydau” met een wedstrijd klompendansen meedoen? Of ganzekop trekken? Notabene ook onderdeel van de Nederlandse culturele geschiedenis. 😉

 5. @5, staat in je boekje iets over deportatie van joden en fascisme behalve de lofzang ervoor? Is de eerste pagina van je boekje de Horst Wessels lied?

  Of misschien wil je opscheppen gewoon met het feit dat je lezen kan? Prachtig. Brad Pitt wil het ook even zien.

  Verzamelpunt: Chimp-aan-see.

 6. @5 Toevallig ben ik opgegroeid in het mooie Brabant. Ik ken het vrij goed en mede daardoor heb ik vast kunnen stellen dat er weinig zo veranderlijk is als cultuur. En zo hoort het ook. Waarom zou je vasthouden aan oude tijden? Meestal waren ze niet goed, anders zouden ze niet veranderen.
  Deze cultuur is echter regionaal en niet te verwarren met de Nederlandse cultuur. Voor zover ik kan overzien zijn de typisch Nederlandse cultuurverschijnselen, voor zover ze werkelijk pan-Nederlands zijn, helemaal niet zo positief meer. Ze wordt gedomineerd door uitingen als wijsneuzerij, onfatsoen, onverschilligheid, egoisme, argwaan en geldgier.
  En nogmaals: de EU is er niet op uit regionale culturen gelijk te schakelen. Sterker nog: typisch regionale specialiteiten worden beschermd. Schwarzwalder Schinken mag bijvoorbeeld alleen zo heten als het uit het Schwarzwald komt.

 7. @9 Cornelis,

  Mee eens. Juist een politieke organisatie als de EU kan culturen beschermen. Daarentegen vernietigt een vrijhandelsakkoord, dat nu in de maak is tussen de EU en de VS, de diversiteit aan culturen. Alles moet wijken voor de sterkste speler. Dat betekent veelal Hollywood, omdat dat de grootste en meest geavanceerde culturele producties voortbrengt. Terecht zet Frankrijk in op een uitzondering voor de culturele sector. Het zou uiteraard nog beter zijn om het akkoord te dumpen.

 8. @10 Toevallig bestaat een deel van mijn baan uit het over de hele wereld sturen van filmkopieën, meer filmhuis-filmen, zeg maar, nauwelijks Hollywood. De uitwisseling met Noord-Amerika is groter als je zo zou denken. Het zou mijn baan een stuk aangenamer maken, als ik niet bij elke kopie de douaneformaliteiten moet doen. In die zin hoop ik dat Duitsland niet met de uitzondering van de culturele sector meedoet. Trouwens zal dat Hollywood geen reet kunnen schelen. De Europese markt is al verzadigt met Hollywoodproducties, met of zonder vrijhandelsakkoord.

Reacties zijn gesloten.