Egypte: staatsgreep, nachtmerrie en een vleugje hoop

Voor de tweede keer sinds de militaire staatsgreep – iemand nog bezwaar tegen dit woord? – richten militairen een bloedbad aan onder aanhangers van de Moslim Broederschap. Dit gebeurt in de context waarin generaal Pino… pardon, Sisi tot grootse manifestaties heeft opgeroepen om zijn campagne tegen ‘terrorisme’ te steunen. De manifestaties werden inderdaad drukbezocht, net als de demonstraties voor de afgezette president Morsi. Vechtpartijen kostten gisteren (vrijdag 26 juli) al mensenlevens in Alexandrië. Maar nu hebben veiligheidstroepen aanhangers van Morsi en de Broederschap zodanig bestookt dat er tientallen, maar mogelijk zelfs 120, doden zijn gevallen. Zo gedragen militaire junta’s zich.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Morsi-aanhangers zouden een weg hebben proberen te blokkeren, waarna veiligheidstroepen ingrepen. Er zouden ook 7 veiligheidsagenten gewond zijn geraakt. Dat zegt een veiligheidsfunctionaris. Volgens het ministerie van gezondheid zijn er 38 pro-Morsi-betogers gedood. Hoe dat zou zijn gebeurd is wel een beetje vaag. Volgens de veiligheidsfunctionaris is er namelijk alleen traangas gebruikt. Ik heb wel eens een stuk weg helpen bezetten of blokkeren dat vervolgens door oproerpolitie met traangas werd schoongeveegd. Dat was onaangenaam, maar daarbij vielen geen 38 doden. Laat staan 60, zoals volgens Aljazeera zijn gevallen. Of zelfs 120 zoals artsen in een veldhospitaal zeggen.

………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

1 gedachte over “Egypte: staatsgreep, nachtmerrie en een vleugje hoop”

 1. Wat daar gaande is, is ronduit gruwelijk, onder de zgn noemer van democratie. Dat het een smerige staatsgreep is mag duidelijk zijn, zgn opkomend voor het volk. Het stinkt.

  Hieronder wat knip en plakwerk om het te verduidelijken.:

  http://euobserver.com/tickers/120986
  More than 100 protesters were killed Saturday, some by snipers, the BBC reports.

  http://www.europeanvoice.com/article/2013/july/what-the-us-wants-in-egypt/77983.aspx
  Criminalisation of political activity has no place in a constitutional democracy. It is the classic first step toward dictatorship, as is censorship of Muslim Brotherhood media.

  Morsi’s removal looks remarkably like the Algerian military’s overthrow in 1992 (with US support) of an elected Islamist government; the Turkish military’s ‘soft coup’ in 1997, when it forced an elected Islamist government out of power; and the US government’s reversal of its support for ‘Arab democracy’ after Hamas won elections in Gaza in 2006

  En in Libië zijn er ook al protesten tegen de MB’s:
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2013/7/Protesten-en-uitbraak-van-meer-dan-1000-gevangenen-in-Libie-1320999W/
  Volgens persbureau Reuters neemt de weerstand tegen de invloed van de Moslimbroederschap in Libië toe.

  PS: G4S heeft maanden geleden in Libië een contract binnengesleept om daar de ‘veiligheid’ van investeerders te garanderen en de grenzen te bewaken… arrrgh

Reacties zijn gesloten.