Een “kinderfeest” dat mag verdwijnen naar waar de zon niet schijnt

Nog niet zo heel lang geleden leek het er op dat Sinterklaas verdrongen zou worden door zijn leipe imitatie, “de kerstman”. Een kerstman die ook wel weer oudere papieren heeft dan zekere prikdrankfabrikant zou willen doen geloven. Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795), “een zoon van”: Morgen kommt der Weihnachtsmann.


Ja u kent het hoofdmotief als “Altijd is Kortjakje ziek”.

Maar goed, Sinterklaas is nieuw leven ingeblazen de afgelopen ongeveer vijftien jaar, en wel zodanig dat het “schoen”- en het “strooi”-spul al eind augustus in de schappen van de supermarkten ligt. Het uiten van ergernis hierover heeft niet mogen baten. Deze misselijkmakende consumptiemaatschappijonderstreping heeft de gemoederen niet in beweging gebracht. Nederland valt pas echt door de mand als er geprotesteerd wordt tegen de knecht van Sinterklaas die geen knecht meer mag heten, die niet meer met de roe zwaait en je een zakje zout geeft of in de zak stopt – dat kon allemaal gedumpt worden in mijn levenstijd – Nederland laat zich kennen als mensen “donkerder dan roze” ongenoegen uiten over de vaak krompratende onderdanige Zwarte Piet. Het begon drie jaar geleden met een rampartij van skinheads in uniform tegen enkelingen die een t-shirt met “Zwarte Piet is racisme” droegen. Zelfs als je vond dat het niet zo was kon je aan de hand van de beelden van die rampartij vaststellen dat het in ieder geval sindsdien zeker wel waar was. De demonstranten kregen hun gelijk op hun huid zogezegd. We hebben die beelden hier ergens op de site maar ik ga er niet speciaal naar zoeken. U herinnert het zich wel en zo niet, jammer. Of gelukkig maar.

Mobilisatie van demonstranten tegen Zwarte Piet bij de Nationale Intocht – toch al lekker vroeg, iets dichter bij eind augustus – 15 november in Gouda – was verboden. Mensen donkerder dan roze werden bij voorbaat aangehouden. De neonazi’s, die het nodig vonden deze prachtige traditie te komen steunen, natuurlijk niet, want die zijn bleek genoeg.

Het is treurig. Sinterklaas zou het feest van belangeloos geschenken uitdelen moeten zijn. De krachten achter de consumptiemaatschappij ondermijnen dit al sinds jaar en dag. En nu blijkt het een hoogfeest van Blank Traditioneel Nederland te moeten worden. Wat men krampachtig wil behouden is men kwijt, een inzicht dat blijkbaar weinigen gegeven is.

Zestig aanhoudingen bij intocht Sinterklaas in Gouda. Voorbeelden genoeg verder maar dit volsta.

1 gedachte over “Een “kinderfeest” dat mag verdwijnen naar waar de zon niet schijnt”

  1. Pingback: Nog meer nieuws uit Ku Klux Land… | Krapuul

Reacties zijn gesloten.