Een gemeenschappelijke Europese geschiedenis? Niet voor vandaag

wagonOp maandag bezocht ik in Gdańsk met een groep specialisten het gloednieuwe museum over de Tweede Wereldoorlog, het grootste ter wereld. Op dinsdag besloot een Poolse rechter dat het museum nooit zo geopend zal worden. Graag vertel ik u hier wat u waarschijnlijk nooit te zien zal krijgen, en waarom me dat zorgen baart.

Wat denkt u spontaan wanneer u deze wagon ziet? Dat hij diende om Joden naar uitroeiïngskampen te transporteren? Dat weten we toch uit talloze films? Het verleden van deze wagon is echter complexer. Deze wagon transporteerde goederen voor Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog, en voor Polen in het interbellum.

Hij werd opgeëist door de Sovjet-Unie in september 1939, en geconfisqueerd door Duitsland in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden wagons als deze gebruikt om allerlei mensen te vervoeren: Poolse staatsburgers naar Siberië, geselecteerden naar een plaats voor gedwongen tewerkstelling, krijgsgevangenen naar concentratiekampen en, onder meer, Joden naar uitroeiïngskampen. Na de oorlog zette de Poolse staat de wagon terug in voor goederentransport. Zonder de omvang van de Holocaust in vraag te stellen, toont dit museum dus dat de Holocaust paste in een breder systeem van terreur.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be