Ebola grijpt om zich heen, westen leunt achterover

Van alle rampen en oorlogen die de wereld momenteel teisteren houdt de uitbraak van ebola in West-Afrika de gemoederen in het westen het minst bezig. Volkomen ten onrechte, omdat we te maken hebben met de grootste uitbraak uit de geschiedenis van dit buitengewoon dodelijke virus, waarvan oorzaak noch medicijn bekend is. Het virus heeft zich al over tenminste vier landen in West-Afrika verspreid (Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria) en er is in deze landen een enorm tekort aan alles wat zou kunnen helpen om het virus in te dammen: artsen, verpleegkundigen, materiaal, vervoermiddelen, voorzieningen, kennis. Lokale artsen en verpleegkundigen doen hun best, maar lopen de kans om zelf te sterven aan de ziekte, zijn vaak moe en angstig en er zijn de laatste tijd zelfs berichten dat zij hun werk ontvluchten.

Bijkomend probleem is dat er niet direct adequaat gereageerd is door de betrokken regeringen en dat de bevolking soms niet eens gelooft dat ebola bestaat, ter plaatse getroffen familieleden niet zomaar laat isoleren en zelfs weghaalt uit ziekenhuizen. De meest recente, zeer onrustbarende berichten spreken over grote sociale en politieke onrust in de betrokken landen, ziekenhuizen die worden geplunderd en patiënten die ziekenhuizen ontvluchten en zodoende weer een besmettingsgevaar vormen voor de bewoners van de vaak dichtbevolkte steden waarin deze vaak overvolle ziekenhuizen zich bevinden.

De WHO heeft overheden wereldwijd opgeroepen te helpen om het virus in te dammen en om daarvoor mankracht en middelen ter beschikking te stellen. Tot nu toe is de respons vanuit het westen dramatisch, zoals zo vaak als zich een ramp in Afrika voltrekt. Dat Afrika economisch gezien nauwelijks interessant is, speelt daarbij ongetwijfeld een grote rol. Het continent is al decennia geleden door het westen leeggeplunderd. En waar nu nog iets te halen valt, laten westerse firma’s als Shell in Nigeria een complete milieuramp achter en voorziet Nederland ze van een brievenbus zodat ze de boel kunnen leegroven zonder in het betreffende land belasting te hoeven betalen. En in de tussentijd zijn allerlei onduidelijke terroristische groeperingen en westerlingen met veel geld niet te beroerd om Afrikaanse landen systematisch te ontdoen van hun groot wild, dat tenminste nog inkomsten uit toerisme opleverde.

Het zou niet alleen getuigen van medemenselijkheid, maar ook van wijsheid als westerse landen met man en macht en met de grootst mogelijke spoed zouden helpen om ebola in te dammen. Het is een afschuwelijke, zeer dodelijke ziekte, en de wereld is klein tegenwoordig.

Helaas moet geconstateerd worden dat ook de Nederlandse regering niet van zins lijkt om veel bij te dragen. Er is € 500.000,- geschonken aan Artsen zonder Grenzen en daarmee houdt het zo’n beetje op. En dan te bedenken dat er gebrek is aan ALLES. Men schijnt te denken dat het virus wel buiten de deur gehouden kan worden en wat er verder in Afrika gebeurt met een stel arme sloebers waar we toch niets aan kunnen verdienen zal het westen een zorg zijn. Dat eerste kon weleens een fatale vergissing zijn, het tweede is een regelrechte schande.

Een uitgebreid stuk (al een paar weken oud, maar niet minder interessant) over de huidige uitbraak, de mogelijke gevolgen en wat er nodig is kun je hier hierlangs vinden.

9 gedachten over “Ebola grijpt om zich heen, westen leunt achterover”

 1. Gezien en ter harte genomen. Maar er is meer aan de hand dan koloniale uitbuiting en negeren van het probleem ebola omdat Afrika arm zou zijn. In tegendeel, Afrika is namelijk nog lang niet leeg van grondstoffen, er valt nog veel te halen en de mensen zitten in de weg. Ergo….

  Los daarvan neemt het ‘westen’ een gigantisch risico, want deze uitbraak tart alle regels van epedimie-beheersing en ligt straks dan ook op onze eigen schone stoepje.

  Mijn advies is nu al, mijd vliegvelden en andere transportknooppunten.

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/08/14/you_are_not_nearly_scared_enough_ebola_vaccine_west_africa_outbreak

 2. “… er valt nog veel te halen en de mensen zitten in de weg. Ergo…”

  Ik moet toegeven dat die gedachte ook bij mij weleens opkomt, Leo. Hoe cynisch die ook is.

  Hoe dan ook, ik ben ervan overtuigd dat het gierend uit de hand gaat lopen als de situatie daar niet heel snel onder controle wordt gebracht. Als er paniek uitbreekt in de getroffen landen, iets wat nu lijkt te gebeuren, is de ellende niet te overzien.

  En er is nog heel weinig bekend over dat virus. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of het zich zou kunnen muteren om zich vervolgens via de lucht te kunnen verspreiden.

 3. Malaria, wel eens van gehoord? Veel dodelijker dan dat Ebola en daar gaan wereldwijd MILJOENEN mensen aan dood in een jaar. Misschien daar eens een blogje “angscultuur” aan wijden..

  Wat betreft het uitbuiten van Afrika, eensch

 4. @Godpipo: tja, er zijn natuurlijk nog veel meer ellendige ziektes waar een blog over geschreven kan worden. Wie zich daartoe geroepen voelt, be my guest. Dit stuk gaat over ebola, naar mijn overtuiging een niet te onderschatten probleem op dit moment waarvoor hoognodig en met de meeste spoed actie nodig is. Anders hebben we er straks een tweede malaria bij.

 5. Malaria is in principe niet dodelijk, het zijn hoofdzakelijk kleine kinderen die eraan sterven. Ik ken verschillende mensen die ooit malaria hebben opgelopen, maar die krijgen alleen van tijd tot tijd een soort van stevige griepaanval, meer niet. Ebola is denk ik toch wel een stuk linker dan malaria – hoewel voor beide opgaat dat het vooral arme mensen het hardst treft.

 6. AIDS is wel dodelijk, althans voor arme mensen.
  Volgens Ab Osterhaus kost een vaccin 300 miljoen euro.
  Ik ben er meteen voor om 300 miljoen euro aan Afrika te schenken, maar als ze er vervolgens AIDS-remmers van kopen, moet ik het ze dan kwalijk nemen ? Ik ben God niet.

 7. Joke, ben het NIET met je eens dat malaria alleen dodelijk is voor kleine kinderen.
  in westafrika zijn malaria muggen die het meest dodelijke type verspreiden en daar is malaria doodsoorzaak nummer 1.. ook onder volwassenen.
  zelfs vakantiegangers en andere europese bezoekers die je dus niet echt ondervoed kan noemen kunnen er binnen 1 week aan sterven na slechts 1 prik van de verkeerde mug. zelfs al slik je braaf je lariam of malerone.
  ik bezoek westafrika regelmatig en ik kan je verzekeren dat in het regen seizoen je niet kan slapen vanwege het gezoem van duizenden muggen rond je in je huis. je kan je huis namelijk nooit hermetisch er voor afsluiten. de bevolking van west afrika staat daar dagelijks aan bloot en dat zonder preventieve medicijnen en nu dus de schrik van ebola er bij.. de duvel schijt altijd op een grote hoop zeggen ze hier in nederland.. al bedoelen ze dan meestal iets positiefs..

 8. @ineke: Oh oké, dat wist ik niet, dat er verschillende typen zijn. Ze hadden toch ooit uitgedokterd hoe je die muggen steriel kon maken o.i.d.? Het is uiteraard allemáál geen pretje, maar in elk geval is malaria, in tegenstelling tot ebola, gelukkig niet ook nog besmettelijk, .

Reacties zijn gesloten.