Duitse politie: extreemrechts waarschijnlijk achter aanslag Dortmund

De Duitse politie acht het waarschijnlijk dat de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund het werk is van extreemrechtse terroristen. De drie brieven die op de plaats van de aanslag gevonden werden, waren waarschijnlijk bedoeld om moslims in een kwaad daglicht te stellen. In de brieven werd de aanslag opgeëist door ISIS.

Bij Die Welt en taz is een schrijven binnengekomen waarin de aanslag wordt opgeëist door een extreemrechtse groep. In de verklaring wordt gedreigd met meer aanslagen. Of déze verklaring wél authentiek is valt niet te zeggen, maar de Duitse politie neemt het uiterst serieus: het dreigingsniveau in Duitsland is inmiddels verhoogd.

Volgens de onderzoekers lijken de in de bommen gebruikte explosieven afkomstig te zijn uit militaire wapenvoorraden. Ook de wijze waarop de bommen vervaardigd zijn, wijst op daders met een professionele, mogelijk militaire achtergrond.  Volgens, Joachim Herrmann, de Beierse Minister van Binnenlandse Zaken is de “technisch perfecte constructie van de explosieven” nog “het meest verontrustend van alles”. 220px-Borussia_Dortmund_logo.svg

Dat de aanslag het werk van ISIS zou zijn, werd door de onderzoekers al snel na de vondst van de brieven betwijfeld. De in de brieven gebruikte terminologie klopte niet (“ongelovigen” i.p.v. “kuffars”), er werd geen trouw gezworen aan al-Baghdadi (vaste prik bij ISIS) en er werden deeleisen gesteld, o.a. over de sluiting van een Amerikaanse militaire basis in Duitsland. ISIS stelt geen deeleisen en de sluiting van een Amerikaanse basis in Duitsland interesseert de jihadisten geen zier. Het is echter wél een regelmatig terugkerend thema in extreemrechtse kringen. Ook bij demonstraties van de fascistische PEGIDA-beweging is regelmatig geroepen om sluiting van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein.

Ook de gebruikte explosieven wijzen niet op ISIS. Bij zowel de aanslagen in Parijs als in Brussel werd gebruik gemaakt van het explosief TATP (acetonperoxide). De grondstoffen voor TATP (aceton en waterstofperoxide) zijn eenvoudig verkrijgbaar, wat het tot een ideaal middel maakt voor zelfmoordterroristen. Bij de aanslag in Dortmund daarentegen is – zoals hierboven beschreven – naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van militaire hardware. Ook dit wijst op extreemrechts: in 2004 gebruikten nazi’s in Keulen bij een aanslag dezelfde explosieven.

Hoewel een jihadistische achtergrond nog steeds niet volledig uitgesloten wordt, lijkt die nu toch in hoge mate onwaarschijnlijk. Het onderzoek concentreert zich voorlopig op extreemrechts, al wordt er ook druk gespeculeerd over betrokkenheid van buitenlandse inlichtingendiensten. Een meteen na de aanslag op Indymedia gepubliceerde verklaring waarin de aanslag werd opgeëist door antifascisten, wordt door politie en OM beschouwd als een – slechte – hoax.

1 gedachte over “Duitse politie: extreemrechts waarschijnlijk achter aanslag Dortmund”

  1. Pingback: Aanslag op spelersbus in Dortmund waarschijnlijk opnieuw door extreemrechts | Krapuul

Reacties zijn gesloten.