Donald Trump steelt de show tijdens debat tussen presidentskandidaten

De knettergekke en tot op het bot racistische, maar bij vlagen hoogst amusante miljardair Donald Trump heeft tijdens het eerste debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten de show gestolen. Niet dat Trump een coherent antwoord gaf op de door de gespreksleiders aan hem gestelde vragen, maar Trump creëerde in een tijdsbestek van een uur meer gedenkwaardige Youtube-momenten dan alle andere kandidaten samen in een jaar.

220px-Donald_Trump_Laconia_Rally,_Laconia,_NH_4_by_Michael_Vadon_July_16_2015_14
Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst
In de polls heeft het ongeleide projectiel Trump – tot grote afschuw van het Republikeinse establishment – een flinke voorsprong op de andere kandidaten.  Trump werd als kandidaat amper serieus genomen, totdat hij na een aantal racistische opmerkingen over Mexicaanse immigranten gemaakt te hebben, plotseling aan de leiding ging in de polls. Volgens Trump bestaat de overgrote meerderheid van de immigranten niet uit straatarme mensen op zoek naar een beter leven, maar uit verkrachters en drugshandelaren:

“When Mexico sends its people, they’re not sending their best. They’re not sending you. They’re not sending you. They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume, are good people.”

Dergelijke opmerkingen doen het goed bij de conservatieve witte achterban van de Republikeinen, maar jagen het politieke midden en met name de hispanics en latino’s in de VS regelrecht in de armen van de Democraten. De Latijns-Amerikaanse  gemeenschap wordt steeds belangrijker: inmiddels maakt ze 16, 7% van de bevolking in de VS uit. Geen politieke partij kan het zich veroorloven deze groep tegen zich in het harnas te jagen. De andere kandidaten – die overigens ook stuk voor stuk knetterrechts zijn – zijn door het optreden van Trump gedwongen permanent op een koord te dansen: nemen ze te nadrukkelijk afstand van Trump’s uitlatingen, dan lopen ze de kans hun ‘natuurlijke’ conservatieve achterban van zich te vervreemden. Aan de andere kant kunnen ze Trump’s racistische retoriek ook niet onverkort overnemen, want dat zal in de strijd om het presidentschap als een boemerang terugkeren.

Het  Republikeinse establishment is dus allesbehalve ingenomen met het verschijnsel Trump en daar zal na zijn show gisteravond weinig aan veranderd zijn.  Trump weigerde uit te sluiten dat hij als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen deel zal nemen, mocht hij de Republikeinse nominatie mislopen; schoffeerde voortdurend de andere kandidaten en de gespreksleiders; verklaarde dat alle politici idioten zijn en had na afloop van het debat praatjes voor tien.  Op inhoudelijke vragen wist Trump – geheel volgens verwachting – geen zinnig antwoord te geven, maar de soundbytes waren weer onovertroffen.

Over immigranten:

“Our leaders are stupid. Our politicians are stupid. And the Mexican government is much smarter, much sharper, much more cunning, and they send the bad ones over because they don’t wanna pay for them, they don’t wanna take care of them, why should they when the stupid leaders of the United States are doing it for them?”

Over zijn weinig vleiende opmerkingen over vrouwen:

“I think the big problem that this country has is being politically correct. I’ve been challenged by so many people, and I don’t frankly have time for total political correctness, and to be honest with you, this country doesn’t have time either.”

Hoogtepunt van de avond was Trump’s antwoord op de vraag waarom hij in het verleden geld gedoneerd had aan de Clintons. Een ‘normale’ politicus zou geprobeerd hebben de vraag te ontwijken en zoveel mogelijk mist te verspreiden. Zo niet Donald Trump:

220px-Donald_Trump_star_Hollywood_Walk_of_Fame
Trump zoals hij zichzelf graag ziet: als een ster op Hollywood’s Walk of Fame

“I was a businessman. I give to everybody. When they call, I give.When I need something from them two years later, three years later, I call them, they are there for me”.

Waarmee hij – zoals de Guardian terecht opmerkt – in een paar zinnen samenvatte hoe compleet verziekt  het Amerikaanse systeem is.

Drie keer raden wie volgens Donald Trump de winnaar van het debat is.

1 gedachte over “Donald Trump steelt de show tijdens debat tussen presidentskandidaten”

  1. Pingback: Het Circus Trump en de hypocrisie van rechts | Krapuul

Reacties zijn gesloten.