Domrechtse complotgek opent vuur in pizzeria

De terrorist die gisteren het vuur opende in de pizzeria Comet Ping Pong in Washington DC, blijkt afkomstig te zijn uit het domrechtse complotcircuit. De 28 jaar oude, uit North Carolina afkomstige Edgar Maddison Welch wilde naar eigen zeggen onderzoeken of de online geruchten dat de pizzeria een dekmantel zou zijn voor een door Hillary Clinton geleid pedofiel netwerk op waarheid berusten.

De volslagen krankzinnige theorie die bekend staat als ‘Pizzagate’ vindt – zoals zoveel online bagger – haar oorsprong op 4chan, vanwaar het zich verspreidde naar de usual suspects InfoWars, Prison Planet en Drudge Report.

De feiten zijn als volgt: de eigenaar van de zaak, James Alefantis, staat bekend als Democratisch activist en heeft in het verleden fondsen geworven voor zowel Barack Obama als Hillary Clinton. Voor de gebruikers op 4chan was dat voldoende reden ijverig op zoek te gaan naar info die Alefantis zou kunnen beschadigen. En waarmee kun je iemand voor eeuwig kapotmaken? Juist ja: met beschuldigingen van kindermisbruik. Al snel circuleerden er online de wildste en volledig ongefundeerde berichten over de afschuwelijke taferelen die zich in de kelder van de pizzeria af zouden spelen (detail: de pizzeria beschikt niet eens over een kelder).

Van 4chan verspreidde het gerucht zich naar Reddit en veelgelezen complotsites als InfoWars. Al snel ontvingen zowel Alefantis als personeelsleden van Comet Ping Pong dreigbrieven en -mails, wat er o.a. toe leidde dat Alefantis zijn Instagram-account ophief. Half november liep het pas écht helemaal uit de klauw, toen Turkse pro-Erdogan media het bericht oppikten en gebruikten als illustratie voor de schijnheiligheid van het Westen: wél kritiek uitoefenen op Erdoğan, maar het stilzwijgen bewaren over de balk in eigen ogen!conspiracy-theory-nutjob

Overbodig te zeggen dat er geen enkel bewijs is voor deze krankzinnige theorie. Getuigen zijn ook al niet te vinden. Voor complotgekken is het ontbreken van bewijs echter nog nooit een belemmering geweest en online tiert Pizzagate dan ook welig verder, al zijn de Pizzagaters dan ook tijdelijk in het defensief gedrongen.

2 gedachten over “Domrechtse complotgek opent vuur in pizzeria”

  1. Pingback: Trump ontslaat zoontje Flynn wegens het verspreiden van complottheorieën | Krapuul

  2. Pingback: Facebook blijft doen alsof Trump niet hun schuld is | Krapuul

Reacties zijn gesloten.