Democratie vs. de neo-liberale supermacht van Heleen Dupuis (VVD)

Volgens Heleen Dupuis (VVD) is de PVV er bijna nooit in de Eerste Kamer en liggen ze overal bij dwars. Ze maakt zich er dan ook zorgen over dat de PVV wel eens de grootste partij zou kunnen worden. Dat is een van de nadelen van democratie, volgens haar.

Welnu, dat de PVV en haar aanhang een club van stampvoetende krijsende kleuters is wisten we allang, maar als er één partij schuldig is aan het salonfähig maken van de PVV dan is het wel de VVD (‘een volstrekt normale partij’ nietwaar?), dus ik zou eens even niet zo hoog te paard gaan zitten als ik Dupuis was.

Een oplossing zou zijn om een kiesdrempel in te voeren om de versplintering onder de middenpartijen tegen te gaan. Zij hoopt daarmee dat het politieke midden weer versterkt wordt. ‘Daar moeten de besluiten vallen,’ legt Dupuis uit. (Volkskrant)

Kijk, hoezeer ik ook een hekel aan de PVV heb en hoe graag ik die ook van het toneel zou zien verdwijnen: niet met behulp van een hogere kiesdrempel. Trouwens, volgens de huidige peilingen zou de PVV daar ook geen last van hebben.

Het model dat Dupuis voorstaat is blijkbaar dat met een enorm hoge kiesdrempel zodat het land voortaan in feite geregeerd kan worden door één groot incestueus neo-liberaal conglomeraat van slechts enkele partijen, die alleen voor de buitenwacht nog iets linksigs of rechtsigs of D66-achtigs hebben, maar verder alles via handjeklap onderling regelen. Niemand die er dan nog iets tegen kan doen. Die tendens is er zelfs nu al, ondanks die versnippering.

Ik vond het een verademing dat de regering het afgelopen jaar niet zomaar alles meer kon doorvoeren wat in het regeerakkoord was afgesproken, dat men in elk geval moest overleggen met de oppositie. En als het er dan op neerkomt dat er gewoon een jaar stilstand is dan moet dat maar. Ik vind het wel rustgevend als er eens even niet geregeerd wordt, want sinds zo’n 30 jaar leidt dat geregeer toch alleen maar tot afbraak van alles wat er in de jaren zestig en zeventig moeizaam opgebouwd was.

Dan maar liever een versnipperd parlement dat af en toe nog iets van een rem kan vormen op de megalomane plannen van politieke tegenpolen, die elkaar één week na de verkiezingen steevast alsnog snikkend in de armen vallen en de strategisch stemmende kiezer het nakijken geven. En ja, dat is inderdaad heel lastig voor regenteske types als Heleen Dupuis.

12 gedachten over “Democratie vs. de neo-liberale supermacht van Heleen Dupuis (VVD)”

 1. Aan democratie heeft de VVD zich nog nooit iets gelegen laten liggen. Maar ik vrees dat de PvdA meegaat met Dupuis. Na onder meer de algemene invoering van dwangarbeid (participatiewet) wordt de afkeer van de PvdA algemeen. De kiezer blijft daarop thuis bij verkiezingen en dan is een noodsprong gauw gemaakt. Een kiesdrempel kan ervoor zorgen dat het pluche voor PvdA-bobo’s voorlopig nog verzekerd blijft.

 2. Thorbecke heeft het kiesstelsel zo ontworpen dat er in Nederland nooit een partij zal zijn die de absolute (51%)meerderheid in de Tweede Kamer krijgt.De natte droom van veel PVV érs.Hoe krakkemikkig de Nederlandse kieswet ook is, alles beter dan een kiesdrempel. Wat mevrouw Dupuis in haar elitaire wijsheid vergeet: zou er wel een kiesdrempel zijn, dan zouden de PvdA en de VVD weleens buiten de boot vallen, gezien de huidige polls.

 3. waarom kiezen mensen voor de PVV?
  zouden ze het verraad van de PVDA zat zyn.
  Een nar Spekman verkleedt in spykerpak tegenover academici in maatkostuum.

  Sjaaax heeft gelyk; algemeen heerst een gevoel van afkeer t.o.v. rechtse koers vd PVDA

 4. Ik ben ook al geen PVV fan, voor mij is Wilders een opportunistische opruier.
  Toch is er een redelijke kans dat ik in mei bij de EU verkiezingen op hem ga stemmen, de PVV is de enige partij die duidelijk anti EU is.
  De EU is voor mij de grootste ramp in Europa sinds het einde van de tweede wereldoorlog.
  Stemmen op Farrage van Ukip, wat verre mijn voorkeur zou hebben, is in de ‘democratische’ EU onmogelijk.

  Dat Wilders zoveel aanhang heeft komt eenvoudigweg doordat det de establishment politici zich niets aantrekken van een groot deel, ik schat 60 % van de Nederlandse bevolking, en dat deel evenmin er van kan overreden dat ze ongelijk hebben.
  Kiesdrempels zijn niets anders dan symptoombestrijding.

  Mijn 60 % is gebaseerd op het 2005 referendum, en vele opiniepeilingen, zo zie je nu b.v. dat 60 % tegen de EU inmenging in de Ukraine is.

  De huidige situatie in Europa heeft volgens mij grote overeenkomsten met de Weimar Republiek voordat Hitler democratisch aan de macht kwam.
  Ik denk dat velen toen ook niet uit grote overtuiging op Hitler stemden, maar zij hadden genoeg van de Weimar Republiek die in feite onder Brits Amerikaanse leiding stond.
  Prognoses in Frankrijk bestaan die voorspellen dat bij de mei EU verkiezingen Front National de meeste stemmen zal krijgen.
  Hoe democratisch de Brusselse bende is blijkt uit het respect dat men daar opbrengt voor het Zwitserse referendum.

 5. @Richardkamp,

  Als je op Ukip wilt stemmen, zou je op een partij moeten stemmen die dat mogelijk maakt. En die partij is zeker niet de PVV. Maar eigenlijk wil Farage niet dat je op hem stemt. Want Farage wil het Verenigd Koninkrijk voor de Britten, niet dat Nederlanders zich daarmee bemoeien.

 6. Helemaal eens met Laurent.

  Naast PVV hebben we een ander probleem in Nederland – dat de grote meerderheid van de Nederlandse burgers wil nog niet Dupuis als absolute Koningin der Nderlanden erkennen.

  Thans wordt hard aan dit probleem gewerkt en men verwacht dat eventueel verhoging van de kiesdrempel zal de mogelijke Democratie nog in de kiem gaan smoren en tevens ongetwijfeld de Absolute Koningsschap van Dupuis doen bevestigen.

  Driewerf Hosanna!!!

 7. @ Richard Kamp

  Op http://www.republiek allochtonië.nl vind je een rubriek Meest Gelezen.Daarin een artikel genaamd Hoe ziet de PVV kiezer eruit? Nuttige lectuur voor bij de centrale verwarming.Succes!

 8. Wat mij opvalt en dat hoort bij psychopaten is manipulatie. Het zijn ALTIJD rechtse politici die iets willen manipuleren door in de media zeggen “ga stemmen of ga niet stemmen” of te praten over kiesdrempels etc.

  Ze proberen alles naar hun hand te zetten uit angst hun macht te verliezen want iedereen ziet dat dit UITERST rechtse Kabinet dit land ten gronde richt. Het zijn en blijven konkelaars, leugenaars, manipulatoren en spindoctors. Het zit ze in het bloed.

  Met kiesrecht, vrouwenkiesrecht, homohuwelijk, CAO en de Arbodienst, verplichte scholing voor ieder kind etc etc… is de wereld van VOC en Inquisitie permanent linkser en linkser aan het worden. Een zwarte president van Amerika daar kan rechts Amerika immers niks meer tegen doen.

  Je ziet toch duidelijk dat rechtse politici het liefst de democratie willen afschaffen of op zijn minst ondermijnen. Ze schuwen werkelijk geen middel. Als het aan de VVD ligt zouden ze iedereen in de WWB trappen en daarop verder willen korten. Ze zijn al bezig met er een slavenmaatschappij van te maken. Het is dan ook tevens een zwaar vervuilde maatschappij want er is totaal geen toezicht op de zware industrie en overal ondoordacht kerncentrales en gaswinningen.

  Alleen het gooi is dan groen en ommuurd en de rest vecht elkaar de tent uit voor een dagloonbaantje.

  VVDers zijn publieke vijanden nr.1 EN IEDEREEN WEET HET!

 9. Nav. laarmans

  Een willekeurige reactie op het stuk ‘Wie stemmen er PVV’ op Republiek Allochtonië:

  “Ik HBO student commerciële economie stem ook PVV. Waarom? Ik haat links, ik haat de oneindige subsidies die links uitdeelt, ik haat dat de regel feitelijk telt: hoe groter de concentratie van allochtonen, hoe groter de onrust en criminaliteit in een woonwijk. Ik haart ook het fascistische EU die ons telkens de les denkt te kunnen lezen.

  Daarom: PVV

  Nog vragen?”
  Ik zou deze student laten zakken. Niet omdat ze PVV’er is, maar omdat ze niet kan redeneren.
  Als links oneindige subsidies zou uitdelen, is dat geen reden om PVV te stemmen. Er zijn andere partijen.
  Hoe groter de concentratie allochtonen, hoe groter de onrust en criminaliteit in een woonwijk zouden zijn. Dit is een geval van een fact free opinie. Voor een geldige redenering heb je eerst gegronde feiten nodig.
  Is de EU fascistisch? Dan weet je niets van de geschiedenis en niets van fascisme.

 10. De EU begint steeds meer overeenkomsten te krijgen met de Weimar republiek.Hoezo dan? De Weimar republiek had een bestuur en een parlementair stelsel, het was de eerste, Duitse republiek.Een republiek die werd tegengewerkt door de grote industrieboys, communisten en nazi’s. Toen Duitsland onmogelijke herstelbetalingen moest doen en de inflatie naar duizelingwekkende hoogten steeg, stortte de Weimar republiek ineen.Chaos dus.
  Die chaos zie ik niet in de Europese Unie. Er is een financiele-en economische crisis, maar er is weinig inflatie, er zijn geen oproeren en de bevolking bestormt geen regeringsgebouwen.De EU zit in een dip, maar het is zoals de Bijbel zegt Na magere jaren volgen vette jaren.

  Daarom vind ik een kreet als de EU wordt een 2e Weimar republiek onzinnig. Net zo onzinnig als een kreet die je vaak op populistische- en extreem-rechtse sites tegenkomt dat De EU een nieuwe EUSSR wordt.In Rusland was er 1 partij, geen verkiezingen en de Doema zal vol kameraden van die ene partij. De EU kent verkiezingen, een Europees Parlement en over elke maatregel wordt gestemd en overleg gepleegd met de nationale regeringen.
  Weimar en EUSSR, het zijn holle kreten uit het PVV clubhuis, maar ze gaan erin als een liter jonge jenever in een alcoholist.

Reacties zijn gesloten.