Democraten winnen Huis van Afgevaardigden

Ik was al om 5 uur wakker maar durfde niet op mijn telefoon te kijken, me de schok van 10 november 2016 herinnerende. Om half zeven heb ik het uiteindelijk dan toch maar gedaan, en tot mijn onuitsprekelijke opluchting bleken de Democraten in de Verenigde Staten het Huis van Afgevaardigden teruggewonnen te hebben. Ze zijn er daarmee nog niet, maar een zeer belangrijke hinderpaal voor het regime Trump is hiermee wel opgeworpen. De Senaat blijft in handen van de Republikeinen, zoals verwacht was. Hun meerderheid wordt daar zelfs uitgebreid.

Maar om te beginnen zal het uiterst moeilijk worden voor deze regering om ook nog maar iets van hun fascistische wetgeving gerealiseerd te krijgen, iets dat trouwens ook met hun meerderheid niet zomaar ging. Ten tweede, en dat is misschien nog wel belangrijker, zullen diverse commissies van het Huis nu door een meerderheid van Democraten bestuurd worden en komt er een einde aan wat ronduit sabotage van welk onderzoek dan ook door de Republikeinen genoemd kan worden. Die hebben immers in de diverse commissies die belast waren met onderzoek naar de dubieuze gangen van Trump consequent dagvaardingen en opeisingen van documenten geblokkeerd. We hebben het hier over – ik gebruik even de Engelse termen, ze zijn niet altijd even makkelijk te vertalen – de Ethics Committee, de Judiciary Committee, de Oversight Committee, de Intelligence Committee en de Ways and Means Committee. Onder andere de door en door corrupte Devin Nunes, hoofd van de Intelligence Committee die in die positie alles gesaboteerd en voor Trump gelogen en bedrogen heeft, kan nu eindelijk aan de kant geschoven worden.

Wat de senaatsverkiezingen betreft zijn er overigens wel degelijk enige pijnlijke nederlagen geleden. De belangrijkste daarvan is wel die van Beto O’Rourke in Texas, die af en toe wel degelijk in de positie leek om de ter linkerzijde zeer gehate Tea-Partier Ted Cruz aan de kant te schuiven. Niettemin is hij wel ver gekomen. Dan is er nog Heidi Heitkamp in Noord-Dakota, waar men op slinkse wijze vele Native Americans het stemrecht ontnomen heeft die in grote getale op haar stemden. Het betrof zo’n 50.000 mensen, en dat is veel in een staat ter grootte van de helft van Frankrijk die echter slechts het aantal inwoners van Rotterdam kent.

Ook vonden er gouverneursverkiezingen plaats in diverse staten. Omdat ik zelf veel mensen ken in Michigan was ik persoonlijk ook verheugd te lezen dat daar het gouverneurschap overgenomen wordt door een Democrate, Gretchen Whitmer. Dit is het verdiende loon voor de Republikeinen in Michigan, na de schandalige wijze waarop de Republikeinse staatsregering er onder Rick Snyder geprobeerd heeft de loodvergiftiging van het drinkwater in Flint onder het tapijt te vegen en er toen veel te laat veel te weinig aan gedaan heeft. Snyder zelf was overigens niet meer in de race, het is Bill Schuette die verslagen werd.

Al met al hebben de Verenigde Staten na deze verkiezing toch nog een kans om de sluipende, fascistische coup van de Republikeinen een halt toe te roepen.

Als u alle details over de diverse senatoren en afgevaardigden wilt lezen kan dat hier.