Definitief geschonden vertrouwen

Natuurlijk, iedereen die meerdere verkiezingen meegemaakt heeft, en dat was in mijn geval gedurende de jaren tachtig al zo, weet dat verkiezingsbeloften nooit garanties zijn, dat in een coalitiesysteem dat in wezen ook niet helemaal kan. Toch merk je na verloop van tijd ook dat er bewust beloften gedaan worden waarvan je van tevoren al weet dat ze nooit waargemaakt kunnen worden. Soit. Je leert enigszins leven met het idee dat politici niet tot de meest betrouwbare soort behoren.

Toch had ik toch altijd wel min of meer het idee dat ook mensen in de politiek het toch min of meer goed voor hadden met de samenleving, ook al zou zo’n samenleving volgens een deel van hen er nogal anders uit moeten zien dan ik vond. Ik ben tamelijk rustig en harmonieus opgegroeid temidden van door en door eerlijke en vriendelijke mensen. Dat is goed voor je geestelijke gezondheid, maar je wereldbeeld kan naderhand wel enige bijstelling eisen als gevolg daarvan.

Er waren al alarmbellen afgegaan in 2002, bij de verkiezingsoverwinning van Pim Fortuyn, maar pas echt schrikken was het toen de ronduit kwaadaardige PVV later 9 zetels haalde in de Kamer. Toch dacht ik ook toen nog dat hoe kwalijk het ook was dat zulk schuim in het hoogste democratische orgaan van het land plaatsnam, het wel los zou lopen, dat ze immers geen voet aan de grond zouden krijgen.

Succes!
Daaaag, samenleving

De echt grote schok kwam voor mij dan ook pas in 2010, toen VVD en CDA doodleuk beslisten een regering te vormen met de PVV, onder de eufemistische vlag van gedoogsteun. Immers, Wilders besliste mee over elk regeringsprogrammapunt of regeringslid. Iedereen die aan de regering deel wou nemen moest op audiëntie langs bij Hare Majesteit Wilders. Toen pas vielen mij de schellen van de ogen, en besefte ik dat er naast de rabiate PVV-aanhangers een veel groter, en in wezen gevaarlijker, deel van de bevolking was dat de PVV weliswaar niet sjiek genoeg vond om er openlijk mee geassocieerd te willen worden, maar in feite helemaal niet zoveel moeite had met hun ideeën. Ogenschijnlijk uiterst keurige mensen, zoals een Mark Rutte, die de PVV een ‘volstrekt normale partij’ vonden. Dat de PVV zegt wat de VVD en (in elk geval deel van) het CDA (en tegenwoordig misschien zelfs deel van de PvdA?) denken, zoals collega Van der Kluft het altijd zo treffend verwoordt, begon ik toen pas te beseffen.

U zult dat wellicht naïef van mij vinden en misschien is het dat ook, maar ik moet nog steeds wennen aan het idee dat er in dit land miljoenen mensen rondlopen die kopvoddentaks, deportatie van miljoenen moslims, of wat iemand als een Roland van Vliet zegt over het eruit stampen van ondankbare vluchtelingen (en ik dacht nog wel dat dat een van de lichtelijk zinnigere PVV’ers was) nog helemaal niet zo verkeerd vinden. Het maakt me woedend als ik eraan denk, zoals Bas Heijne ook fantasieën krijgt over creatief gebruik van diverse ijzerwaren om dergelijke types eens wat manieren bij te brengen.

Ik loop sinds enige jaren met een ander gevoel rond in dit land, in het besef dat ogenschijnlijk normale mensen als een Roland van Vliet in feite het ergste schuim van de samenleving vormen (kijk, als je een Louis Bontes, Dion Graus of Sietse Fritsma tegenkomt steek je even over naar de andere kant van de straat, soms druipt het er wel degelijk vanaf natuurlijk), en dat het er zoveel zijn. En vooral dat ik van de dames en heren poltici er niet de minste bescherming tegen hoef te verwachten.

13 gedachten over “Definitief geschonden vertrouwen”

 1. Goed gezegd. De Nederlandse Staat dient naar mijn idee dan een en ieder die onder de thans verfoeilijke bevolkingsgroep allochtonen en/of buitenlanders valt degelijk bescherming te bieden minstens op de hoogte van deze die Wilders voor reclame doeleinde jarenlang gebruikt.

  We hebben hele reeks voorvallen onder ogen net als in Lage Zwaluwe recentelijk gebeurd.
  De Nederlandse Staat moet zijn werk gaan doen om minderheden van de fascistische aanval en trakteren te doen beschermen.

  Weet u waar dit in de praktijk mee begint?

  De Nederlandse Staat dient duidelijke criteria en toetsing voor zijn ambtenaren introduceren die Xenofobie,Racisme en Discriminatie doen filteren en uitsluiten.

 2. Laurent, Indien je dit verhaal 10 of 15 jaren gelden had gehouden, zou je met de rug aangekeken worden, simpelweg omdat kritiek op suprematistisch niet toegestaan is. We zijn de allerbeste en tevens zijn we etnisch heilig.

  Heb ik toen gedaan, heb ik de reactie gekregen.

  Het is onmogelijk om kritiek op suprematistisch te uiten en of de mentaliteit ervan te doen bespreken.
  Taboe!

  Daarom moet ik vandaag echt lachen als ik verneem dat Minister Asscher zich afvraagt waarom NU(!) ( het is nooit te laat om plotseling te ontdekken dat er een enorme Xenofoob/Racistsich olifant midden in je woonkamer al jaren lang staat, hè?) de discussie NIET MEER op normale toon gevoerd kan worden.

  Tja, Uwe Excellentie, indien een probleem decennialang met alle macht door haast alle politici, met alle gevolgen van dien, steeds op de traditionele wijze in de traditionele doofpot gestopt werd , moet u niet meer over de huidige toon verbazen.

  Uwe Excellentie, dat wat jaren lang hard ondergedrukt werd is nu uiteindelijk los gebarsten.
  Puur logica van het leven.

 3. Een reden te meer om op Europees niveau snel te integreren. Dan zijn buitenlanders meteen in de meerderheid. En dat geldt voor ieder land in de EU, ook voor Hongarije.

 4. Als rechts in de regering zit moet je ze zoiezo nooit vertrouwen. Als “ons” links/sociaal bewogen in de regering zit moet je ze ernstig in de gaten houden dat ze niet zullen verechtsen. En dus vertrouw ik die ook niet zonder meer.

  Maar rechtsen vertrouwen blindelinks op rechtse partijen zonder enige vorm van zelfkritiek.

  Getuige de uitspraken.

  Vingers likken en het beste kabinet na WO II. En ook omdat meisjes als Liera en de Meester der Fatsoen Dogen zich muisstil houden bij die Opstelten AIVD en Teeven topics.

 5. Mooi stuk. Ik herken het heel erg….
  Het is ook reden dat ik gebroken heb met heel veel mensen die dit soort vunzige ideeën eigenlijk ook best wel blijken te zien zitten al zullen ze het nimmer hardop zeggen terwijl het tussen de regels door heel duidelijk is…
  Mensen kunnen beter weten en derhalve zijn domheid, gemakzucht en onwetendheid een keuze en geen excuus om later te kunnen zeggen…afijn, jullie begrijpen de Godwin…

 6. Oh ja: stemmen deed ik al heel lang niet meer. ‘Democratie’ is niet voor klootjesvolk als ik: het is een werktuig om de machthebbers (grote ondernemingen, banken etc) de macht te laten behouden middels de illusie te scheppen dat iedereen mag meebeslissen over de toekomst van de maatschappij. Democratie is bullshit.

 7. @Ralph: ja, of van die mensen uit je verleden van wie je je afvraagt wat die momenteel voor een stroming aan zouden hangen…

 8. @Laurent, van sommigen heb ik helaas wel een vermoeden.
  Met het stuk van Heijne van afgelopen Zaterdag in gedachten: deze maand is het een jaar geleden dat twee andere notoire racisten hun diarree op Twitter de vrije loop lieten en even later ‘excuus’ aanboden: de ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken Leon Sinke en Gerard van Hulzen die door hun baas Plasterk voor zover ik weet nog steeds niet hierom ‘eruit getrapt zijn’:
  http://www.occupyrotterdam.org/2012/12/leon-sinke-is-niet-de-enige-racist-binnen-bzk-zijn-collega-gerard-van-hulzen-doet-net-zo-hard-mee/#.UpthDcRWz0s
  De overeenkomsten met nazi Roland van Vliet zijn…opvallend lijkt me zo.

 9. @6, Democratie binnen een maffiastelsel waar de macht achter de coulissen steeds in een klein groepje mensen zit, heeft inderdaad weinig zin.
  Het blijkt een parodie te zijn waar het helemaal niet uit maakt wie aan de macht komt want er wordt steeds en en zelfde politiek uitgevoerd.
  Deze van de achterkamertjes lobby.

 10. Sharia.Sharia…Sharia……SHARIA…….SHARIA…..en allemaal nu:

  SHARIA….SHARIA………SHARIA………SHARIA…….

 11. Is Helena een en dezelfde als Liera. Want ik vermoed dat zij dat is. Dan lijken ze met veel. Net als de PVV.

  Ze zijn zelf net zo simpel als die geloofsextremisten. Kijk eens dichter bij huis Helena en vraag jezelf eens af wat vind je van de SGP…. of die kruisridder Breivik ?

Reacties zijn gesloten.