Debat 1: Trump naar de dump

clinton-trumpAch, dat fameuze debat tussen Trump en Clinton…

HRC, je kunt zeggen wat je wilt over de gehate bitch, maar ze had de opgeblazen Trump behoorlijk snel onder haar hakken. De Donald bleef weinig over dan wat sputteren, Hillary Clinton sloeg gaten in zijn gelul, ze stampte tegen zijn schenen.

De Donald schoot volledig in de verdediging. Clinton stond er geamuseerd bij, ze lachte hem uit. Elke poging van Trump om zichzelf als een succesvol zakenman of vriend van de ‘African-American’ bevolking neer te zetten, was tot mislukken gedoemd. HRC was in alle opzichten superieur, ze schoffelde hem onder de zoden. Ze was duidelijk in haar feiten, haar verhalen, noemde man en paard. Trumps verhalen waren onsamenhangend, van de hak op de tak, oppervlakkig, geen touw aan vast te knopen.

Het moet een feest voor Clinton zijn geweest om gaten te schieten in het kartonnen huis dat Trump voor zichzelf heeft gebouwd.

En steeds noemde ze hem ‘Donald’, en het klonk steeds als ‘onze kleine Donald’, of ‘domme Donald’. En Trump had het steeds over ‘secretary Clinton’, wat toch wat meer status geeft; en later sprak hij over ‘Hillary’ wat meer klonk als het meisje uit zijn klas dat hij niet uit kan staan.

De inhoud?
Moeten we het daar echt over hebben?

De inhoud is bekend: een liberale dame (rijk) die zich als beschermvrouwe van humanistische waarden opwerpt en ondertussen ietwat afgezwakt neoliberalisme zijn gang laat gaan en een autoritaire neoliberale heer (nog rijker) die zichzelf ziet als het prototype ziet van superman, als redder van een gedroomde Amerikaanse droom, het superkapitalisme.

Er is een verschil in waarden en in stijl, een verschil in uitstraling (Trump als de angry old man, Clinton als de laughing old barby), verder niks: de VS zal ongeveer dezelfde politiek blijven volgen. Wellicht onder Clinton wat meer ingehouden, wellicht onder Trump wat agressiever.

Whatever.
Lood om oud ijzer.

Zo’n debat is leuk om naar te kijken, vanwege het debat. Het is een spel. En Clinton beheerst dat spel, is in staat om het overzicht te bewaren, een consistent verhaal te houden. Of je het er nu mee eens bent of niet.

Politiek als spel. Veel meer is het eigenlijk niet.

1 gedachte over “Debat 1: Trump naar de dump”

  1. Pingback: Trump: ik heb nooit gezegd dat global warming een hoax is | Krapuul

Reacties zijn gesloten.