De Verenigde Staten, een bananenrepubliek in wording?

bananen
Taken by fir0002 | flagstaffotos.com.au – wikimedia
Ik weet niet hoe het met u staat, maar ik zit drie weken na de uitslag nog steeds in de ontkenningsfase waar het de Amerikaanse verkiezingen betreft. Mentaal klamp ik mij vast aan de hertellingen of een ongehoorzaam kiescollege, ook al weet ik heus wel dat dat allemaal nergens toe zal leiden. Maar nog elke ochtend word ik wakker met de gedachte: “Dit kan toch niet waar zijn?”

Wat niet ondenkbaar is, is dat Trump na vier jaar, of misschien al eerder met schande overladen de aftocht zal moeten blazen. De man is gewoonweg een tè grote, oncontroleerbare idioot met een overvloed aan juridische risico’s ten gevolge van zijn oneindige reeks dubieuze bedrijven. Je zou hem als werkgever nog niet het allerstomste baantje toevertrouwen, en al zou intelligentie geen criterium zijn dan nog wil je een dergelijke klootzak niet binnen een straal van een kilometer van je dulden. Van de andere kant, de man ìs allang met schande overladen en desalniettemin ‘gekozen’, volgen het Amerikaanse kiessysteem althans. Wat moet hij doen om alsnog afgewezen te worden? Al zou hij Hillary Clinton op live televisie wurgen, dan zou hem dat waarschijnlijk alleen nog maar meer steun opleveren. De man heeft nota bene toegegeven zo ongeveer een oogje op zijn dochter te hebben, hoe ver kun je gaan qua schande? De mensen die op hem gestemd hebben wìllen gewoon een ultieme, amorele klootzak als president.

Maar het veel slechtere nieuws is natuurlijk dat een eventueel ophoepelen van Trump de regering niet zal doen verdwijnen, en daar zitten minstens even grote en gevaarlijke klootzakken in, alleen minder stompzinnige. Trump is slechts een nuttige clown, net zoals George W. Bush dat min of meer was voor Rumsfeld en Cheney, alhoewel zelfs die nu een baken van verlichting lijkt te zijn in vergelijking met Trump.

De enige hoop ligt in het feit dat een echte meerderheid qua bevolking in de Verenigde Staten wel degelijk tegen Trump is, en dat men de verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden over twee jaar misschien zal kunnen wijzigen en zodoende iets van de schade zal weten te beperken. Het zijn de Verenigde Staten die nu dat Evil Empire geworden zijn waar Ronald Reagan, een van de grondleggers van Amerikaans domrechts, het ooit over had. Het land is op weg een gigantische bananenrepubliek te worden onder een uit zijn krachten gegroeide kleptocratische kleuter, die een groep kwaadaardige, racistische maniakken aanvoert.

1 gedachte over “De Verenigde Staten, een bananenrepubliek in wording?”

  1. Pingback: Hertelling stemmen in Michigan gestaakt op last van rechter | Krapuul

Reacties zijn gesloten.