De redelijkheid is volkomen zoek

Jan Blommaert + 

 

 

 

 

 

 

Prof. dr. Jan Blommaert

 

Beste Krapuullezers,

Ik las voor u een lang artikel (circa 4.000 woorden) van prof. dr. Jan Blommaert en heb daar enkele citaten uitgehaald in de hoop, dat u het artikel in zijn geheel leest. Dat kan op: http://www.kifkif.be/page?&orl=1&ssn=&lng=1&page=Mediawatch&are=2673

Met vriendelijke groet,

Martin Harlaar

 

De redelijkheid is volkomen zoek, er worden karikaturale demonen opgeroepen en te lijf gegaan, en men wijst iedere vorm van deskundigheid af ten voordele van buikgevoelens, irrationele angsten en de rituele aanroeping van grote idealen. (…)

Omwille van de vermeende, en volkomen buiten proportie opgeblazen bedreiging van onze erfenis van de Verlichting zijn we net die erfenis aan het vernietigen. De oude Liberale waarden – individuele vrijheid, gelijkheid voor iedereen, tolerantie, scheiding van kerk en Staat, vrijheid van meningsuiting – worden allemaal zonder omhaal opgegeven. (…)

Dat is het echte gevaar van Islam. Het is een gevaar dat voortkomt uit hoe wij erop reageren; het is dan ook een gevaar van binnenuit, niet van buitenaf. We zijn al jaren bezig met het hanteren van twee maten en twee gewichten wanneer het over radicale Moslims gaat. Hun meningen zijn ongewenst en mogen gerechtvaardigd uit het publieke debat gehouden worden; die van hun even radicale tegenstrevers horen daar wel thuis en vormen geen enkel probleem. (…)

Men zou eindelijk eens moeten begrijpen dat we door het hanteren van die twee maten en gewichten de erfenis van de Verlichting belachelijk maken. (…)

Ik vind die idealen nog steeds belangrijk, want ze garanderen mij spreekrecht, vrijheid van levensbeschouwelijke keuze en beleving, gelijkheid inzake rechten en plichten, en de mogelijkheid met anderen van mening te verschillen zonder dat ik daardoor juridisch in de problemen kom. Ik vind ze zo belangrijk dat ik opkom voor eenieder aan wie deze privileges ontzegd worden. En ik doe dat niet omdat ik sympathieën heb met Moslim-extremisten of wie dan ook; ik doe dat omdat ik door en door Westerling ben. Ik ben zo Vlaams als Filip Dewinter en Vlaamser dan Benno Barnard. Ik ben tevens een atheïst, wetenschapper en socialist – allemaal dingen die voortkomen uit de Verlichting. Ik vind die dingen essentieel en zal ze dus steeds verdedigen, ook al betekent dit dat ik me aan de zijde plaats van mensen met wie ik ideologisch, politiek of levensbeschouwelijk geen voeling heb – wiens visie ik zelfs in sommige gevallen weerzinwekkend vind. (…)

De diepe verruwing van het maatschappelijke debat, waarin men enkel nog een opinie lijkt te hebben wanneer die opinie rauw, ruw en radicaal is, maakt de vrijheid van meningsuiting tot een travestie van zichzelf. Schelden maar, de tegenpartij zal wel terugschelden – en dat noemen we dan een ‘democratisch debat’.

37 gedachten over “De redelijkheid is volkomen zoek”

 1. “Men zou eindelijk eens moeten begrijpen dat we door het hanteren van die twee maten en gewichten de erfenis van de Verlichting belachelijk maken. (…)”
  Inderdaad!
  Om een goede Duitse vriendin te citeren: “Lesebefehl!”.
  Zo zie je maar, dat elke nationale subcultuur haar eigen interpretatie van democratische communicatie heeft. 😛
  Overigens was de Verlichting een complex en vaak innerlijk tegenstrijdig gebeuren. De belangrijkste les die je eruit kunt trekken, is, dat je ZELF moet nadenken en dat ook MAG. De vooroordelen voorbij. ➡

 2. Mag ik er hier wel even op wijzen dat Benno Barnard niet eens aan “schelden” toe was gekomen daar in Antwerpen ? Hij had 1 zinnetje gezegd en werd dan alvast uitgescholden voor “kaaskop” en “vieze Hollander” 😛 , nog VOOR de baardjes het over Allah hadden.
  Dus zou het wel beter zijn om de principes van de Verlichting aan de moslims uit te gaan leggen, zij blijken daar geen hoge pet van op te hebben.

  Heeft dhr. Blommert weet van moskee-preken die verstoord zijn geworden door brulende Vlaams Belangers?
  Neen dus, als er al een overdreven tolerantie is voor bepaalde rare en ongepaste uitingen geldt dit juist voor de moslims!

  En ik zal ook zeggen hoe dat komt: intellectuelen als dhr. Blommaert kijken-onbewust-neer op moslims zo van: ach ze zijn wel wat achterlijk, maar daar moet je begrip voor hebben, dus mogen die wat meer “slack” hebben dan wij, als we die geven worden ze net zo beschaafd als wij”.

 3. “Het gevaar van Islam is niet Islam zelf, maar hoe wij erop reageren”..post-modern cultuur-relativistisch gel*l, van dezelfde orde als “we gaan geen geneesmiddel tegen AIDS zoeken, oh nee, we gaan gewoon allemaal stoppen met sex, dan krijgen we die ziekte niet”.

 4. Ik heb het woord gevonden: ZELFCULPABILISERING !
  De Winter en Wilders zijn juist degenen die opkomen voor de Verlichte ideeën, waar ziet Blommaert de moslims dat doen?
  Aan Islam is helemaal niets verlicht, is obscurantistisch bijgeloof/ideologie van de laagste orde, hoe kan een normaal denkend mens daar nu ook maar een gram respect of begrip voor opbrengen?

 5. Benno Barnard: Ik sluit niet uit, dat dat “Sharia4Belgium” clubje door het Vlaams Belang zelf is ingehuurd om rotzooi te trappen tegenover de stiekeme VB-aanhanger BB. Ik geloof geen barst van diens verhaal,dat hij “niet wist” dat dhr. Veys van het VB met zijn VB-lijfwachten een relletje voor Youtube zou “organiseren in Antwerpen.
  En, ach gut, Barnard komt vijf jaar te laat met zijn poging om ook een Theo-Van-Gogh-status te krijgen. We hebben dat in Nederland na november 2004 gezien. Een massale run van ondergewaardeerde intellectuelen op de benijdenswaardige lijdensstatus van een H. Ali en een Wilders

 6. “De” moslims bestaan niet. Of beter: er zijn net zoveel soorten en maten als “christenen”. Is dus een onbruikbare abstractie. Behalve voor Huntingdon en diens volgelingen.
  En er zijn heel moslims wat die met “verlichte” ideeën (en strijd daarvoor) op de proppen komen. Hebt u wel eens van de Iraanse Nobelprijswinnares gehoord? Hebt u wel eens iets gelezen van Yasmina Khadra?

 7. Wat Huib zegt. Onbegrijpelijk dat we dat steeds maar moeten blijven herhalen. Ok daar zijn we voor en ok het is mercator en die is dusdanig hardhorend dat er weinig anders op zit. Maar wat ik dus onbegrijpelijk vind is dat er mensen bestaan die denken dat alle moslims dezelfde denkbeelden hebben en dan ook nog eens de slechtst denkbare. Alsof iedere Turk in Nederland dezelfde denkbeelden zou hebben als de ergste Talibanner. Jij hebt toch ook ogen in je kop mercator, je ziet toch dat niet alle moslims het zelfde zijn? Of zie je nooit moslims?

 8. Ik heb juist zeer veel ervaring met moslims, ook en vooral de zogenaamd “gematigde” soort. Kan je aan dhr. Harlaar vragen!

  Op het gevaar af om geband te worden wegens “extremisme” schrijf ik hier een paar uitspraakjes van gematigde light-moslims(neen, géén terroristen!) neer die ik uit eerste hand mocht aanhoren:
  -Wij Marokkanen zouden alle Joden de keel oversnijden mochten we de kans krijgen
  -Wij Marokkanen beschouwen de blanke(!) vrouwen als vuilniszakken, we steken die vol en dan zetten we die op straat
  -IK wil niet gaan werken, die rotte Vlamingen zijn toch allemaal racisten en geven me geen werk

  etc etc

  Ik heb jaren tussen invoer-moslims doorgebracht en constant mocht ik zulke pareltjes vernemen. Toen bestond de Taliban nog niet eens!

 9. @ 5 :mr. Huib, ik noteer dat jij de moord op Van Gogh goedkeurt als een gerechtvaardigde uiting van Islamitische verontwaardiging. Dat is geen verrassing voor mij, soortgelijke uitlatingen kon je ook vernemen bij de moord op Fortuyn.

 10. Dan moet ik toch vaststellen dat de moslims die jij “gematigd” noemt, niet gematigd zijn, terwijl ik uit eigen waarneming weet dat de meeste moslims volstrekt keurige en normale mensen zijn.

  Daarnaast kan ik me heel goed voorstellen dat mensen zich juist tegenover jou op een extreme manier uitlaten omdat jij daar nou eenmaal zelf om vraagt met jouw eigen krankzinnige kletspraat.

 11. Waar ik nog aan wil toevoegen dat ik heb kunnen vaststellen dat jij minstens de helft van je beweringen uit je duim zuigt en ik neem aan dat bovenstaande bewering uit dezelfde duim afkomstig is.

 12. Ik kan bevestigen, dat de heer Mercator mij zijn ervaringen heeft verteld en ik kan garanderen, dat het gros van de mensen daar gedeprimeerd en/of cynisch van zou worden.

  Maar ‘deep down’ (heel ‘deep down’) is de heer Mercator nog steeds dezelfde slimme, belezen, linkse jongen die hij 35 jaar geleden was. Raar maar waar. Men kan niet altijd afgaan op de uitlatingen van mensen, of we het nu over de radicale Mercator of radicale moslims hebben. Soms moet je gewoon met mensen gaan praten om erachter te komen hoe het nu precies zit.

 13. Ja ik weet eigenlijk niet wat ik met deze bevestiging moet. Het kan allemaal wel zo zijn maar dat verandert helemaal niks aan wat ik zeg in 10 en 11. Voor mij is hij wat hij hier schrijft en dat is een enorme lading bollocks.

 14. @ 10: ik wil er hier bijvoegen dat die persoonlijke ervaringen van me wel 20 jaar terug gaan, en ik toen als linkse jongen zwaar gedeprimeerd was door de verkiezingszegen van het Vlaams Blok. Dat waren nl. allemaal “racisten en nazi’s” zoals me door mijn linkse omgeving was ingelepeld 🙁 .Ik beschouwde dus a priori mijn contacten met de moslimgemeenschap als een “verrijking”. De ontnuchtering kwam al zeer snel….en dus NIET door cynische vooringenomenheid van mijnentwege. Dat wil ik maar even duidelijk stellen.
  Daarmee ook dat ik het zeer merkwaardig vindt dat een linkse jongen als Benno Barnard NU uitroept “F De Winter had 20 jaar geleden al gelijk!”. Nu anno 2010 is dat rijkelijk laat.

 15. “De” moslimgemeenschap bestaat niet. Dit is je al veel vaker verteld, zoals hierboven ook in @6.

  Jij denkt kennelijk dat jij de enige bent die moslims meemaakt en dat je dus een soort expert bent maar dat zou hetzelfde zijn als wanneer ik zou zeggen dat er alleen maar fatsoenlijke nette moslims bestaan.

  Ik ken namelijk niet 1 kutmoslim. Stel je nou eens voor dat ik mijn waarneming net zoals jij zou extrapoleren naar “de moslimgemeenschap”. Dan zou ik dus ontkennen dat er kutmoslims bestaan.

  Dat zou niet erg intelligent zijn he? Nou zo dom ben jij dus.

 16. Beste jvdheuvel,

  Ik ben het helemaal met je eens, dat de uitlatingen van Mercator vaak ‘bollocks’ zijn, maar… dat komt niet omdat hij ‘dom’ is, zoals jij in reactie 15 schrijft; zijn uitspraken zijn vaak dom, beledigend, provocerend.

  Ik zou daaraan willen toevoegen (en ik hoop niet, dat het paternalistisch klinkt, want dat is niet de bedoeling), dat Mercator in reactie 14 toch behoorlijk openhartig en persoonlijk is. Dat vind ik persoonlijk een verademing en bemoedigend. Discussiëren doe je nu eenmaal vaak met ’tegenstanders’. Ik hoop werkelijk, dat Mercator op een minder beledigende en generaliserende manier zijn bijdragen blijft leveren.

  Een hartelijke groet van

  Martin

 17. Zijn reacties zijn praktisch allemaal “dom, beledigend, provocerend”. Ik zou daar nog aan willen toevoegen: verschrikkelijk saai, vanwege die constante monotone herhaling.

  Ik wil best aannemen dat mercator heel intelligent is maar hij slaagt er wel heel erg goed in om dat te verbergen.

 18. “De moslimgemeenschap bestaat niet”. Jullie import-prinses zegt dat Nederlanders niet bestaan. Is dat de ultieme consequentie van het zo geroemde cultuur-relativisme, dat helemaal niets “bestaat”? Als NIETS bestaat, waarom noemen de moslims zich dan moslims? Of jullie zichzelf links en de PVV-stemmers (extreem)-rechts?
  Wss ligt het aan mij, maar ik zie meer overeenkomsten tussen de light-moslims en de fanatici dan verschillen.

 19. Als er iemand hier een cultuurrelativist is dan ben jij het wel; de aanwezigheid van Turken en Marokkanen beschouw jij als een soort Taliban-bezetting, en om de snelheid waarmee ze hier getalsmatig de boel gaan overheersen te illustreren haal je het geboortecijfer van Jemen erbij. Zo ga jij te werk. De (in jouw ogen) allerslechtste eigenschappen van alle moslims overal ter wereld projecteer jij op iedere andere moslim. Zo maak je ze allemaal even “erg” (zelfs het ergst denkbare) en je gaat daarmee voorbij aan het feit dat moslims in Europa anders zijn dan moslims in Jemen anders zijn dan moslims in Pakistan anders zijn dan moslims in Turkije etc.

  En dan praat ik alleen nog maar over regionale en culturele verschillen.

  Er zijn nog veel meer manieren waarop je moslims in verschillende groepen kan verdelen en bestaat ook nog zoiets als: individuen.

  Dat zijn allemaal aspecten van “de moslims” waar jij altijd maar weer aan voorbij gaat.

  Tot vervelens toe. 😥

 20. De  verschillen tussen de Somalische moslims en de Turkse en Marokkaanse etc. zullen er wel zijn-het is me idd ook al opgevallen dat niet ALLE moslims in een zwarte tent rondlopen-maar waar het om gaat is hoe de moslims zich hier als “groep” gedragen. Ik zie daar niet veel goeds in, dat probeer ik hier heel de tijd uit te leggen. Maar mss kunnen we het s omdraaien en mag JIJ mij zeggen wat jij zo verheffend en verrijkend vindt aan de aanwezigheid van grote hoeveelheden moslims in W Europa.

 21. Waarom zou ik. Zo verheffend vind ik de aanwezigheid van grote hoeveelheden mensen van welke soort/type/aard dan ook uberhaupt niet. Neem de Belgen. Hoe verheffend zijn die? Dat wil nog niet zeggen dat ik dag en nacht reacties moet gaan zitten tikken over wat voor hekel ik aan Belgen heb. Ik weet dat er veel verschillende soorten Belgen zijn. Goeie en slechte. Mooie en lelijke. En ga zo maar door.

  Het zijn wat dat betreft net moslims.

 22. ” De diepe verruwing van het maatschappelijke debat, waarin men enkel nog een opinie lijkt te hebben wanneer die opinie rauw, ruw en radicaal is, maakt de vrijheid van meningsuiting tot een travestie van zichzelf. Schelden maar, de tegenpartij zal wel terugschelden – en dat noemen we dan een ‘democratisch debat’”

  De verruwing in elke discussie treedt op wanneer er een ‘beschaafde’ club bestaat die hun tegenstanders niet wenst te horen.

  Wilders misbruikt dit maar dat kan hij omdat het bovenstaande wel het geval is.
  Er is geen sprake van een debat.
  Er is een regering die on de zoveelste tijd een stoelendans doen maar de burger heeft niks te kiezen.

  Zo lang dat zo blijft zal het debat niet alleen verruwen. Ook de samenleving zal verruwen en als men door blijft gaan de fundamentele belangen van de burger te behartigen kan dit uiteindelijk leiden tot een escalatie.

  Een mooi voorbeeld daarvan kan men al een tijdje in Griekenland zien. Het land verkeerd momenteel in burgeroorlog (dat noemt niemand zo om progandistische redenen) . Bijna dagelijks zijn er aanslagen en alleen al in Athene schijnen er 54 verzetsgroepen te zijn.

  Praten over een democratisch of maatschappelijk debat heeft niet zoveel zin wanneer de burger geen democratie of maatschappij ervaart danwel het idee heeft om überhaupt deel te mogen nemen aan een debat.

  Het zogenaamde luisteren naar de burger dat leidt tot meer repressie door wanen van de dag geeft de burger ook niet het gevoel gehoord te worden.
  De klagers die ze de ene dag helpen zijn morgen weer de slachtoffers van andere klagers die zo nodig geholpen moeten worden.

  Wenst u democratie en een maatschappelijk debat en wenst u net taalgebruik dan moet u kijken naar de oorzaak.

 23. @ 21: zorgen Belgen voor criminaliteit, eerwraak, kapitaalsvlucht uit Nederland? Ken jij Belgische terroristen die moorden plegen of plannen ? Komen Belgen massaal naar Nederland om daar de sociale zekerheid op te souperen? Eisen Belgen dat er geen cartoons over de Koning van België mogen gepubliceerd worden?

 24. Ha eindelijk we kunnen korte commentaartjes posten zonder dat de recent comments vernaggeld wordt.

  😥 en dat werkt natuurlijk weer alleen in IE en niet in Chrome of FF

 25. ach mercator

  de belgen

  bende van nijvel

  marc dutroux

  PS.
  Als jij keeper zou zijn zou je naast je doel staan

 26. Ja er zijn natuurlijk maar zat schandelijke dingen te noemen die Belgen uitvreten. Ik zou er vast een hele site mee kunnen vullen. Dagelijkse updates van Belgen-rottigheid.

  Maar ja zo zit ik niet in elkaar he. Ik zou dat niet eerlijk vinden ten opzichte van de goede Belgen.

 27. “Schandelijke dingen die Belgen uitvreten” ? Vertel, je maakt mij echt nieuwsgierig!

 28. @ mercator: nee hoor, mercator, ik veroordeel dergelijk geweld heel erg. En ik ben ook voor strenge maatregelen tegen terroristen. Je hebt niet met een “softie” te doen. Ik heb ook zo mijn ervaringen in stedelijke immigratiewijken.

 29. @ 30: het gaat niet over Belgen die iets uitgespookt hebben in Nederland maar in België natuurlijk. En in acht genomen dat de Belgische gevangenispopulatie grotendeels uit Belgisch-Marokkaanse moslims bestaat ga je in Tilburg niet veel “ethnische” Belgen zoals ikzelf zien.
  Wel heel slim gezien van jullie: in Nederland is er zulk soft beleid dat criminelen niet gestraft worden, de gevangenissen staan dus leeg en kan de Hollandse schatkist 400€ per dag/per crimineel verdienen door er “Belgische” gevangenen in te stoppen.

 30. Die zullen er wel zijn, maar ik kom die vreemd genoeg nooit tegen :mrgreen: .
  En al helemaal niet in Heerlen.

 31. Belgische dames zijn goed in bed.

  Dat kan elke belgische broer bevestigen

  en waarom geen reactie op mijn post die toch een van mijn beste bijdragen ooit op krapuul was (naast Hieronymus Gerardus Maria)

 32. Bedoel je die post in nr. 22 over de “verruwing van het debat”? Och god och heertje toch laten we de moslims toch vooral maar niet “beledigen” ….wel ik zal het je zeggen, Islam is helemaal niks, domme lulkoek voor analfabeten anno 600, en de moslims die daarin trappen zijn achterlijke dwazen. Als je dat een “ruwe” uitspraak vindt ok, maar het is wel 100 % de waarheid.

 33. @erelid van het forum voor de vrijheid

  Ik had het niet over de Islam.
  Wel even lezen voor je je reageert .
  Of zijn Belgen echt zo dom als in de moppen?

 34. Tja, dat komt ervan als je je zelf niet duidelijk kunt uitdrukken E Zwembad, daar moet je echt s aan werken.
  Die post 22 van je is gewoon onbegrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.