De televisie neuzelt op de achtergrond, Country file, het enige uitdrukkelijke Toryprogramma van de BBC (een uitdrukkelijk Labour- of LibDemprogramma is er uiteraard helemaal niet).
Het platteland is Tory, klaar. Het heeft ook nauwelijks met landbouw te maken. Bioindustrie komt af en toe in beeld en er wordt altijd bij gezegd dat het de bedoeling is sustainable te zijn. Ja hoor.
Verbaasd hoor ik op. De peen, het worteltje, is door Nederlanders zo gekweekt dat het de oranje kleur heeft gekregen. De nationale kleur, vernoemd naar de dynastie die geacht wordt sinds 1581 te regeren in wat nu Nederland heet.
Vreemd eigenlijk, het prinsdom Orange in – thans – Frankrijk heeft niets met de kleur van sinaasappelen te maken. De naam in klassieke tijden was Arausio.
Ook altijd enigszins pikant is dat naranja/laranja (zoals de sinaasappel in het Spaans respectievelijk Portugees heet), wat in het Nederlands oranje is geworden, ontleend is uit het Arabisch, dat het dan weer uit Zuid-(Dravidisch-)India heeft. Echt Nederlands! Tenslotte heeft de VOC koloniën gehad op de Zuidwest-Indiase kust, en op Ceylon (Sri Lanka).
Als het aan sommige mensen ligt krijgen we worteltjes in andere kleuren in plaats van die van – eh – het Oranjehuis. Hier is nu eens vaederlandsche waecksaemheidt gepast!
Uit het Wikipedialemma:
De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat het de oranjekleur van het huis van Oranje had. Het dankt dus zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’ (Nederlanders). De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.
.
Een makkelijk recept met peen: oranje rijst.
Snijd naar behoefte (twee ons per persoon op zijn minst) penen in schijfjes. Roer ze op de bodem van een stevige pan door de olie, eventueel met toevoeging van een kleine ui of sjalot(jes). Roerbak korte tijd, blus de worteltjes met anderhalf kopje water per kopje toe te voegen rijst, roer nogmaals en voeg de gewassen rijst toe. Men kan bij het toegevoegde water ook nog een bouillonblokje doen, of anders zout en peper. En een teen knoflook kan ook nooit kwaad.
Heeft u de worteltjes niet goed genoeg geschrapt of gewassen, dan zal er wat aarde boven komen zodra de rijst gaar is. Couleur locale! Aards! Sustainable!
Te serveren met – wat u maar wilt.
Ik leer hier toch elke dag heel wat bij. Dank Arnoldus 🙂
Ik was al zo verbaasd dat het woord voor peentjes in het Spaans ook zo onmiskenbaar van Arabische (Moorse) oorsprong is.
Wat ik me op culinair gebied bij dit recept afvraag: Worden die wortelschijfjes wel GAAR? Anders zit je uren op die stukken peen te kauwen. 😡
Worden die wortelschijfjes wel GAAR?
Daarom is het aan te bevelen een uitje ofwat sjalotjes toe te voegen, die hebben de wonderlijke neiging alles gaar te laten worden…