De mening van vrijheidsuiting

De afgelopen week was in Nederland hèt onderwerp de vrijheid van meningsuiting en alles wat daarmee samenhing. Het begon zaterdag met het evenement ‘Festival van het Vrije Woord’ in de Balie waarvoor de Deense cartoonist Kurt Westergaard, bekend van zijn cartoon van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband, was uitgenodigd als eregast. Westergaard vertelde dat hij niet de bedoeling had gehad om islam te bekritiseren, maar het terrorisme onder het mom van islam had willen illustreren. In een mix van gebrek aan talenkennis, allerlei meningen en klachten over bezette stoelen werd er gesproken over hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting wel was. Hans Teeuwen mocht bij wijze van grap het koningshuis beledigen en de holocaust ontkennen. Het ging verder natuurlijk vooral over wat er mis is met de islam. In Nederland dient het recht op de vrijheid van meningsuiting niet om ons te beschermen tegen een overheid die ons dat recht wil ontzeggen, maar om het geven van je mening. Daar hoort dan bij dat kwetsen moet kunnen en het gevolg is dat belediging wordt gezien als vrijheid van meningsuiting par excellence.

De volgende dag was de Dag van de Persvrijheid, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Veel journalisten kennen helemaal geen vrijheid om zonder angst voor repressie te berichten en te schrijven. In het afgelopen jaar werd een honderdtal journalisten vermoord omdat ze journalist waren. Voor zover bekend; over hoeveel journalisten dagelijks worden bedreigd zijn geen cijfers bekend. Ook in Nederland worden journalisten bedreigd, maar dat beperkt zich tot scheldkanonnades, virtuele bedreigingen en juridische stappen. Ook klokkenluiders hebben het in Nederland niet gemakkelijk. Als ze uit de school klappen over fraude en misstanden is het standaard antwoord van betrokkenen dat klokkenluiders handelen uit rancune. Ook onderzoeksjournalistiek en cartoonisten worden weinig gewaardeerd. Publicaties over zichzelf verrijkende politici en aanbieders van risicovolle financiële producten worden regelmatig met succes via de rechtbank tegengehouden.

Maar het onderwerp van die dag sloeg al snel om na een schietpartij in een voorstad van Dallas, Garland, waar de grote vriendin van Wilders, Pamela Geller, een tentoonstelling had georganiseerd met cartoons die de spot drijven met de profeet Mohammed. De prijswinnaar kreeg uit handen van eregast Wilders 10.000 dollar, die al was vertrokken toen er door twee terroristen werd geschoten op de beveiliging voor het gebouw. Het evenement werd door de organisatoren gepresenteerd als het summum van de vrijheid van meningsuiting, maar het ging natuurlijk over iets anders. In sommige Nederlandse media werd het incident gepresenteerd als een aanslag op Wilders. In de meeste Amerikaanse media was het beeld wat genuanceerder en waren de discussies inhoudelijker met de vraag wat haatzaaien met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft. Zelfs Donald Trump en FoxNews zagen geen dappere strijd voor de vrijheid van meningsuiting in het evenement van Geller en Wilders.

Op de dag erna, 4 mei, was de Nationale Dodenherdenking. Martin Bosma vond het gepast via twitter te melden dat we in de aanloop naar 5 mei, de Nationale Bevrijdingsdag, moesten kiezen tussen vrijheid of islam. Er was immers een aanslag gepleegd op zijn politieke leider en vrijheid betekent dat je moet kiezen, net als in de supermarkt. Als je niet voor ons bent dan ben je tegen ons. In NRC verscheen een laudatio in de vorm van een redactioneel commentaar waarin Wilders en het evenement op een lijn werden gezet met Charlie Hebdo. Er was ook enorme verontwaardiging in de rechtse pers, omdat twee niet-blanke pubers het hadden gewaagd de twee minuten stilte te verstoren met hatelijke opmerkingen. In talloze commentaren werd gesmeekt om harde straffen die soms grensden aan vierendelen of andere vormen van executie die je normaal alleen in oude voorstellingen tegen komt of waartegen wordt geprotesteerd als ze in een land ver weg plaatsvinden.

En op 5 mei was het dus Nationale Bevrijdingsdag met tal van feestelijkheden door het hele land. Nederland was net bekomen van een maatschappelijk en politiek debat of je uitgeprocedeerde asielzoekers wel of niet moest laten creperen en de vraag of je verdrinkende vluchtelingen wel of niet moet redden. Vrijheid is niet iedereen gegund, want dat kost geld. In de Telegraaf stond een artikel van een topdeskundige van het commerciële beveiligingsbedrijf 4GS vermomd als onafhankelijk deskundige die pleitte voor meer beveiliging voor Wilders en eigenlijk iedereen die de PVV vertegenwoordigt. Meneer Glenn Schoen treedt regelmatig op in de media als deskundige, maar vrijwel niemand meldt dat hij niet belangeloos is. Twee dagen na de schietpartij in Garland wemelde het natuurlijk van de opiniestukken over het gelijk van Wilders. Weinigen vroegen zich af of het hele gebeuren überhaupt iets met de vrijheid van meningsuiting te maken had.

Maar gisteren kwam Wilders met het bevrijdende nieuws dat de schietpartij in Garland niet tegen hem was gericht, maar waarschijnlijk tegen het hele evenement. Maar, zo liet hij vanochtend weten, hij zou het gaspedaal voor het aanwakkeren van zijn oorlog tegen islam, inclusief het verspreiden van moslimhaat, nog wat verder intrappen, want het ging immers om de vrijheid van meningsuiting. Ondertussen was de burgemeester van Garland heel boos geworden omdat hij vond dat Geller c.s. moedwillig de veiligheid van zijn ambtenaren en de burgers van zijn stad in gevaar hadden gebracht. Men vroeg zich af waarom dat evenement in Garland had moeten plaatsvinden, terwijl geen enkele deelnemer of het publiek uit Garland kwam. De volgende keer zullen de autoriteiten nog eens goed overwegen of ze een evenement zullen toestaan dat doelbewust geweld uitlokt om achteraf te kunnen zeggen dat men gelijk had.

Aan de berichtgeving over het incident in Garland door Omroep Limburg had de Venlose PvdA-wethouder Testroote zich geërgerd. Het is blijkbaar traditie dat in Limburg van politici wordt verteld waar ze geboren zijn. Dus werd Wilders gepresenteerd als ‘de Venlose politicus’, waarop Testroote op Twitter zich verontwaardigd afvroeg, waarom Wilders per se met zijn stad moest worden geassocieerd en hij noemde hem een schandvlek voor Venlo. Dat schoot natuurlijk weer veel mensen in het verkeerde keelgat. Je mening geven, dat mag zomaar niet. Ondertussen kwam in België het bericht naar buiten dat het hoofd van de veiligheidsdienst had gelogen over verijdelde aanslagen door jihadi’s. Hij had deze blijkbaar verzonnen voor nog meer geloofwaardigheid en politiek krediet voor nog meer uitgaven in het kader van de veiligheid. In Denemarken moest het hoofd van de veiligheidsdienst opstappen, omdat de autoriteiten veel te traag hadden gereageerd na de aanslagen op een debatcentrum en synagoge.

Hoe anders in Nederland, waar wekelijks gejammerd wordt om nog meer geld voor niet of slecht functionerende overheidsapparaten die ons moeten beschermen tegen de boze buitenwereld. Gisteren deelde het Openbaar Ministerie mee dat de activist Abulkasim Al-Jaberi zou worden vervolgd, nadat hij tijdens een demonstratie in november vorig jaar tegen het racisme van Zwarte Piet, door de politie van het podium werd gehaald, omdat hij ‘Fuck de koning’ had geroepen. “Majesteitsschennis”, oordeelde het OM. Dat iets dergelijks ook in De Balie op zaterdag werd geroepen was ze blijkbaar ontgaan. Blijkbaar is het vervolgen wegens majesteitsschennis alleen interessant voor het OM als de dader een allochtoon en/of moslim is die protesteert tegen een achterlijke traditie. En dus niet als het gaat om uiting tijdens een betaald optreden in een uitverkocht debatcentrum dat voor een dag werd omgetoverd in de zwaarst beveiligde voorziening van Nederland.

De melding van het OM veroorzaakte een lawine van verontwaardigde en hilarische reacties op Twitter en #fuckdekoning werd trending topic. Niet officieel, want Twitter heeft een filter op het woord fuck gezet. Ondertussen kreeg rapper Appa via het Meldpunt Discriminatie Internet te horen dat er aangifte tegen hem was gedaan, omdat hij ‘De holocoast is een leugen’ op Twitter had gezet. Dat was een schrijffout en dus strafbaar, volgens het MDI. Eerder hadden zij meegedeeld dat ze geen informatie, laat staan datasets, over discriminatie, racisme en antisemitisme wilden delen, tenzij je ervoor betaalt. De auteur van dit stukje werd er eerder op Twitter door het MDI van beschuldigd links te zijn en ook nog lid van GroenLinks. Hij had namelijk als burger gevraagd om aanvullende informatie na een gezamenlijke publicatie van CIDI en MDI over het toegenomen antisemitisme, direct na de inval van Israël in Gaza. Hoe moet je vrijheid van meningsuiting verdedigen als je kans maakt door een meldpunt voor discriminatie gediscrimineerd te worden? Heeft iemand daar een mening over?

1 gedachte over “De mening van vrijheidsuiting”

  1. Pingback: De mening van vrijheidsuiting | wltrrr

Reacties zijn gesloten.