De JOVD vindt Pechtold toffe liberaal

De JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, heeft D66-leider Alexander Pechtold uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2013. Mooi hè? Daar kan D66 dan bijzonder blij mee zijn. Wat dat liberalisme inhoudt zien we dan weer snel in de verklaring van JOVD-voorzitter Christiaan Kwint:

Pechtold stond het afgelopen jaar vooraan met zijn pleidooi voor lastenverlichtingen en tegen het uitstelgedrag van de polder. Helaas heeft het kabinet met deze liberale handreikingen te weinig gedaan.

Meer en sneller bezuinigen dus, erg liberaal weer. Inderdaad gingen de voorstellen tot het slopen van een restje voorzieningen in dit land,  “hervormingen” genoemd, D66 niet ver genoeg. Pechtold reageert:

We moeten liberale waarden als keuzevrijheid van het individu blijven bevechten op conservatieve krachten die groepsdenken en groepsdwang proberen op te dringen.

Groepsdenken en groepsdwang moeten we ons niet op laten dringen, mag ik daar ook het nieuwe wetsvoorstel orgaandonatie van D66 onder rekenen? Of is dit weer heel iets anders volgens Pechtold?

3 gedachten over “De JOVD vindt Pechtold toffe liberaal”

 1. JOVD… jong geleerd oud gedaan. Graaien snaaien liegen.

  Liberaal = vrijheid = links dus waarom partijen als de VVD daarmee aan de haal gaan is mij nog steeds een wonder.

 2. Inderdaad is D66 liberaler dan de VVD. D66 is recht(s)er in de leer. Waar de VVD wel eens een oogje toe wil knijpen bij liberale principes, bijvoorbeeld als het gaat om de gesubsidieerde hypotheekrenteaftrek, houdt D66 vaker vast aan echt neoliberaal rechts beleid.

  Soms is dat niet ongunstig. Homo’s kunnen in het algemeen op steun rekenen vanuit het liberale principe dat iedereen zijn eigen leven moet kunnen inrichten. D66 wordt daarbij niet gehinderd door kniebuigingen voor conservatieve waarden.

 3. Sjaax:

  Kapitalisme is per definitie niet verenigbaar met het begrip Vrijheid (voor iedereen) of het streven ernaar. Dat hier en daar door D66 wat vrijheidjes worden uitgedeeld wil niet zeggen dat hun visie niet puur economisch liberaal is. Die vrijheid waar ik dan toevallig zelf wat aan zou kunnen hebben hoef ik niet.
  Mijn Vrijheid valt niet los te zien van de Ander.

Reacties zijn gesloten.