Daniel Cohn-Bendit over Frits Bolkestein

Rode Dany, ook wel bekend onder de naam Daniel Cohn-Bendit, keert niet terug in het Europees Parlement. In een interview analyseert hij tussen neus en lippen door de Bolkesteinse opvatting over Europa.

Waar wil Bolkestein naartoe? Hij ziet alleen maar één grote vrije zone, één vrije markt. Iedereen tegen iedereen. Dat is zijn ideale samenleving, niet de mijne. Het is trouwens diezelfde markt die de nationale soevereiniteit heeft vernietigd. Grote banken en bedrijven kennen geen nationaliteit. Die werken over de hele wereld, en kennen alleen de kleur van het geld. (Knack)

Het verzet van Bolkestein tegen meer Europese zeggenschap is de strijd om het primaat van de politiek. Het primaat van de politiek over zijn oud-werkgever Shell en consorten. Met meer (Europese) zeggenschap over de economie zijn we er natuurlijk nog lange niet. De volgende stap is dat wij burgers voor een sociale politiek kiezen.

5 gedachten over “Daniel Cohn-Bendit over Frits Bolkestein”

 1. Daniël Cohn-Bendit: ” Bolkestein …zegt gekke dingen”.

  Wie luistert dan naar de gekke dingen en neemt ze slik-hap-klaar mee?

 2. Bolkestein’s voorstel voor de dienstenrichtlijn werd heftig bekritiseerd in het Europarlement (en daarbuiten). Bolkie’s buitenhuis in Frankrijk werd zelfs van het electriciteitsnet afgesloten door boze Franse installateurs die B. verweten, goedkope Polen in te zetten.
  Uiteindelijk werd in 2006 de richtlijn door een kleine meerderheid in het EP aanvaard met als compromis dat de ZORG zou worden uitgesloten van de andere diensten, die voortaan mogen worden geleverd door werkgevers (uitzendburo’s) in lage-lonen-landen tegen de aldaar bestaande sociale en loon-voorwaarden.
  “Sociale concurrentie” tussen lidstaten leidt overigens niet alleen tot inzet van MOE-landers: Ook Britten worden uitgezonden naar landen waar het Thatcherisme (nog) niet volledig is doorgedrongen.
  Wat je ook verder van Asscher mag vinden – zijn inzet in Europa om de Bolkestein-richtlijn te verzachten gaat de goede kant op. Kans op succes is verhoogd, nu Duitsland de FDP ministers heeft ingewisseld voor SPDers.

 3. Oh ja Bolkenstein… nog zo een rat.

  Met ieder voor zich is de mensheid niet gekomen tot waar zij nu is. In je eentje begon je weinig tegen een mammoet. Snappen die rechtsen niet dat wat zij doen en denken onnatuurlijk is en juist zelfdestructie in de hand werkt ?

 4. Leon, rechts beroept zich inderdaad graag op de evolutieleer, goed gezien. Wat ze daarbij niet begrepen hebben: survival of the fittest heeft niets met fysieke gesteldheid, maar alles met vermogen tot aanpassing van doen. Bovendien is de kern van de evolutie niet het voortbestaan van de sterkste individu, maar van de eigen soort. Als men de evolutie al politiek zou willen duiden, komt men eigenlijk eerder op links uit.

Reacties zijn gesloten.