Corrupte VVD’ers du Jour: Van Rey, Teeven, Opstelten en god weet wie nog allemaal meer

Dus het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen Jos van Rey. Tja ze trekken niet zomaar je hele administratie leeg en beginnen niet zomaar een onderzoek van vele, vele maanden, dan moet er toch wel een héél sterk vermoeden van ernstige misstanden zijn, ondanks eufemismen als ‘klankborden’ die Van Rey daarvoor weet te bedenken. Maar het staat natuurlijk nog maar te bezien hoeveel ervan overblijft. In Nederland worden hooggeplaatste types meestal niet zo zwaar gestraft, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, heb ik het idee.

Intussen hebben we ook helemaal nooit meer iets gehoord over die andere dubieuze praktijken van een stel VVD’ers, waarvan er één, Fred Teeven, ook weer zijdelings betrokken was bij de zaak Van Rey (in verband met een – ook weer – verdwenen telefoontap). De Commissie Oosting zou immers nog uitzoeken hoe het kon en wie er verantwoordelijk voor was dat de zoektocht naar Het Bonnetje van de deal tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en Cees H. ineens stopgezet werd. En dat het dus niet de schuld van ‘niet de goede IT’ers’ was dat dat aanvankelijk niet gevonden werd, zoals Ard van der Steur tijdens een debat beweerde.

Hoe moeilijk kan het zijn? Er was een mail over gestuurd, en die persoon heeft dus die opdracht gegeven. Dat was een wat hogere ambtenaar waarschijnlijk. En die heeft dat of zelf bedacht of ook weer opdracht gekregen.

Het knelpunt zal dus wel zijn dat die ofwel niet wil zeggen van wie hij/zij de opdracht heeft gehad, of dat de commissie niet gelooft wat hij zegt. Of de commissie Oosting weet het allang, maar het is zulk brisante informatie dat men nog niet heeft kunnen verzinnen hoe die naar buiten te brengen. In geval het een van de bewindslieden Opstelten of Teeven zelf is geweest, die die opdracht gegeven heeft bijvoorbeeld.

Immers, de PvdA moet wel weer een manier kunnen vinden om nog steeds met het volste vertrouwen in dit kabinet verder te kunnen gaan om ons allemaal socialer en sterker te maken terwijl ze met een wellicht volkomen corrupte VVD samen blijkt te werken.

Teeven liet laatst nog vallen dat hij tegen Opstelten had gezegd dat hij zich een hoger bedrag dan die anderhalf miljoen meende te herinneren, maar alla, laten we maar gewoon met dat bedrag naar buiten treden dan. Dat is toch raar, dat je over zoiets belangrijks zo nonchalant zou doen? Dat is echt niet per ongeluk gebeurd, dus ik wil toch wel eens heel graag weten van wie die opdracht tot stopzetten van het zoeken af kwam. Maar wie weet wat voor een omertà-cultuur er op dat verziekte ministerie na vele jaren VVD-bewind inmiddels is komen te heersen, en komt het nooit naar buiten. Een ministerie waar de veiligheidstaak weer zo spoedig mogelijk weggehaald moet worden. Scheiding van machten, weet u nog wel?