CIDI en CJO willen verbod op pro-Palestijnse betogingen op de Dam

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg (CJO) willen een verbod op pro-Palestijnse demonstraties in Amsterdam. Vooralsnog moet het verbod alleen gelden voor de Dam, maar daar zal het uiteraard niet bij blijven.

Volgens Ronny Naftaniël, het voormalige opperhoofd van het CIDI, is de Dam ongeschikt voor pro-Palestijnse demonstraties omdat het Nationaal Monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zich op die plek bevindt. Naftaniël leidt daar blijkbaar uit af dat op de Dam geen kritiek op Israël geleverd mag worden.

De Israël-lobby is al tijden bezig kritiek op Israël te criminaliseren, overigens met wisselend succes. Boycotacties van producten uit de bezette gebieden worden standaard betiteld als antisemitisch en men is er in geslaagd de IHRA-definitie van antisemitisme geaccepteerd te krijgen in de Tweede Kamer. In die definitie wordt kritiek op Israël gelijkgesteld aan antisemitisme“Applying double standards by requiring of it [Israël] a behavior not expected or demanded of any other democratic nation”.

Bron: Het Parool