CIA: Rusland heeft geprobeerd Trump in het Witte Huis te krijgen

Amerikaanse media pakken vandaag groot uit met het bericht dat Amerikaanse inlichtingendiensten (intelligence community) tot de conclusie zijn gekomen dat Poetin zijn stinkende best heeft gedaan de verkiezingscampagne van Hillary Clinton te saboteren en Donald Trump tot president gekozen te krijgen. Die conclusie is gebaseerd op het feit dat Russische hackers de computersystemen van zowel het Republikeinse Nationale Comité als die van haar Democratische tegenhanger gehackt hebben, maar uitsluitend de gegevens van de Democraten hebben doorgespeeld aan Wikileaks. De gehackte gegevens van de Republikeinen werden onder de pet gehouden.

trumpf des willens
trumpf des willens

De CIA zou vorige week een selecte groep senatoren op de hoogte hebben gesteld van de bevindingen. Tot voor kort was de inlichtingendienst nog van mening dat de interventies van de Russen er vooral op gericht waren de verkiezingen te saboteren en daarmee het vertrouwen in het electorale systeem te beschadigen. Inmiddels zou de consensus binnen de dienst echter zijn dat het er de Russen om ging Trump in het Witte Huis te krijgen.

De systemen van Democratisch Nationaal Comité zouden door twee Russische groepen – “cyberunits”- gehackt zijn. De eerste staat bekend onder de namen “Cozy Bear” en “A.P.T.29”, waarbij APT staat voor “Advanced Persistent Threat”, een term die verwijst naar een door de staat aangestuurde hacker. Deze hacker zou de gehackte gegevens onder de pet gehouden hebben. De tweede “cyberunit” staat bekend als “Fancy Bear”of “A.P.T.28”. Fancy Bear zou twee internetentiteiten hebben gecreëerd, Guccifer 2.0  en DCLeaks, die de gehackte gegevens vervolgens verder verspreid hebben.

Uiteraard reageerde het team van Trump onmiddellijk. Opmerkelijk: de Russische interventie werd niet ontkend, maar afgedaan als onbelangrijk.

These are the same people that said Saddam Hussein had weapons of mass destruction.

The election ended a long time ago in one of the biggest Electoral College victories in history.

It’s now time to move on and ‘Make America Great Again’.

Uiteraard leidde deze malle reactie (waarin ook nog eens gelogen werd dat Trump een van de grootste verkiezingsoverwinningen ooit zou hebben behaald) tot verbijsterde reacties op Twitter, óók in conservatieve kringen.

Obama heeft inmiddels – na flinke druk vanuit het Congres – aangekondigd een onderzoek te zullen starten naar mogelijke Russische betrokkenheid bij de inbraken in de computersystemen van de Democraten en de Republikeinen. Het rapport daarover moet vóór 20 januari – de dag dat Obama aftreedt – gereed zijn.

Meer bij o.a. de Washington Post en de Chicago Tribune.

 

2 gedachten over “CIA: Rusland heeft geprobeerd Trump in het Witte Huis te krijgen”

  1. Pingback: Heksenjacht Trump op klimaatexperts? | Krapuul

  2. Pingback: Poetin schaterlacht in zijn vuistje om de toestand in de wereld | Krapuul

Reacties zijn gesloten.