CETA nu écht kaputt (hopen we)

De Walen gaan definitief niet akkoord met het “vrijhandelsverdrag” (*kuch*) CETA. Dat heeft de Waalse premier Paul Magnette vanmiddag gezegd. Volgens Magnette ligt het probleem niet zozeer bij de Canadezen, als wel bij de EU. De Canadezen zijn bereid tot compromissen, de EU niet. De Belgische premier Michel heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven, maar het lijkt er toch echt op dat het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU dood is.

Bart de Wever, de leider van de N-VA (rechtse Vlaamse engnekken) reageerde furieus, wat natuurlijk nogal voor de Walen pleit:

Voornaamste breekpunt is het arbitragesysteem dat geschillen tussen bedrijven en nationale overheden moet beslechten. Normale rechtbanken komen daar niet aan te pas. Dat arbitragesysteem wordt verkocht als een investeringsbescherming, maar is feitelijk weinig meer dan een nauwelijks verhulde poging de toch al aanzienlijke macht van transnationale bedrijven nog te vergroten.greenpeace-

Daarnaast zijn de Walen bang dat CETA de Europese milieu- en arbeidswetgeving zal ondergraven. De Canadese wetgeving is op die punten aanmerkelijk minder streng dan de Europese. Canada kan daardoor goedkoper produceren, wat ertoe zou kunnen leiden dat Europese bedrijven weggeconcurreerd worden óf dat de Europese wetgeving neerwaarts aangepast wordt.