CETA: meer dan enkel mattentaarten in gevaar

Geraardsbergse mattentaart, streekspecialiteit
Geraardsbergse mattentaart, streekspecialiteit
CETA, het vrijhandelsverdrag met Canada, was de afgelopen dagen vrijwel continu in het nieuws. Het moedige Waalse ‘nee’ tegen dit omstreden verdrag dwong de Europese Commissie om de top met Canada af te zeggen. De Walen verzetten zich vooral tegen een privé-tribunaal voor buitenlandse investeerders (ICS), de liberalisering van diensten en de gevolgen voor de landbouwsector.

De reactie van Vlaamse kant was wederom zeer teleurstellend. Onze Vlaamse volksvertegenwoordigers lijken zich meer zorgen te maken over ‘internationaal gezichtsverlies’ bij hun collega’s dan over de toekomst van hun kiezers.

De internationale media stellen de vraag waarom België de interne onenigheid niet eerder aankaartte. Het Waalse en Brusselse parlement laten nochtans al enige tijd weten dat ze problemen zien in verschillende onderdelen van CETA en namen maanden geleden al moties aan tegen de ondertekening van het verdrag.

De Europese Commissie en de Belgische Federale regering gingen er vanuit die “vragen” wel te kunnen ophelderen. Ze behandelden de verschillende regeringen als een soort eigenwijze kinderen die de tekst niet goed hadden begrepen. Vooral de Waalse regering was echter niet onder de indruk en weigerde zich met een kluitje in het riet te laten sturen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be