Centristen: “socialisme is véél gevaarlijker dan fascisme!”

Grote opwinding op rechts over een interview van Ewout Klei met socioloog Willem Schinkel bij het online magazine De Kanttekening. Schinkel blijkt een onverbeterlijke marxist te zijn die volstrekt lak heeft aan rechts en het laffe midden (hulde!), Israël betitelt als een racistische apartheidsstaat, de rijken wil onteigenen en het kapitalisme liever vandaag dan morgen af wil schaffen omdat het mensen in armoede stort en de Aarde verwoest. 

‘Check!’, zou je denken, maar daar denkt men bij rechts héél anders over. Extreemrechtse propagandisten als Telegraaf-columnist Wierd Duk en socioloog Ruud Koopmans roepen – traditiegetrouw – om het onmiddellijke ontslag van Schinkel (want de VVMU geldt alleen voor fascisten als Wilders en Baudet), terwijl het domrechtse plebs op Twitter ons voorziet van de gebruikelijke briljante politieke analyses.

En dan was er natuurlijk het laffe politieke midden. Altijd meteen bereid de kont van Wilders en Baudet te likken, maar waag het niet er socialistische standpunten op na te houden:

Voormalig PSP-er die goed terechtgekomen is:

Oud-kraker (Leeuwenberg, Amsterdam) bekeerd tot het Democratisch Centrum:

Schinkel is uiteraard in de verste verte geen ‘stalinist’ – hij neemt in het interview ook uitdrukkelijk afstand van de Sovjet-Unie – maar daar heeft men volledig lak aan. Voor mensen als Smeets is een socialist duizend keer erger en gevaarlijker dan een fascist als Wilders, iets wat we eerder al zagen met de reacties op de benoeming van Jeremy Corbyn tot leider van Labour.

De boeken van Willem Schinkel zijn verkrijgbaar bij bol.com (of uiteraard bij de betere boekhandel). Van harte aanbevolen. Een ‘uittreksel’ van het interview met Schinkel vind je bij Doorbraak.

Uitgelichte afbeelding: By John Jabez Edwin Mayal – International Institute of Social History, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=591288