Binnenkort onderzoek met gewenste uitkomst bij u de buurt

Deze week komt de PVV met een rapport van de Britse investeringsconsultant Capital Economics, gewaardeerd onderzoeksbureau voor mensen met veel geld die nog meer geld willen. De uitkomst van het onderzoek is al bijna een jaar bekend; in het rapport zal staan dat het voordeliger is wanneer Nederland uit de EU stapt. Capital Economics wordt geleid door voormalig HSBC-topman en vaste columnist van de Britse conservatieve krant The Daily Telegraph, Roger Bootle. Een korte blik op de website van CE en je weet meteen waar ze zich mee bezig houden. “Many potential clients naturally wonder why they should pay for research. The answer is simple: because research really matters and you get what you pay for.” (“Veel potentiële klanten vragen uiteraard waarom ze zouden betalen voor onderzoek. Het antwoord is simpel: omdat onderzoek er echt toe doet en je krijgt waarvoor je betaalt.”)

Zo zijn er tegenwoordig onderzoeken die de onderzoeksgroep vragen of je meer geld wilt en aan de uitkomst allerlei conclusies verbinden. Zo blijkt al jaren uit onderzoek dat de meeste Nederlanders het bezuinigen op kunst en cultuur het meest aanspreekt. Wat moeten we ook met al die bibliotheken, theaters en musea? ‘Kunnen die kunstenaars niet zelf hun broek ophouden?’ Het is ook schandalig dat de overheid ‘ons’ geld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking innovatie en een schoon milieu. We worden wekelijks overgoten met allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat ‘we’ voor of tegen iets zijn. Het verschil tussen voor en tegen wordt groter naarmate de economische ongelijkheid en bijbehorende sociale onvrede groter is. Dan kun je onderkant van de samenleving gemakkelijk verleiden in te stemmen met de gewenste uitkomst van een onderzoek van voormalige bankiers, conservatieve regeringsadviseurs en columnisten.

Eind 2013 was volgens Maurice De Hond 81% van de Nederlanders tegen het openstellen van de grenzen, die overigens al open waren. Deze week blijkt dat een royale meerderheid (ook 81%) van de Nederlanders van mening is dat buitenlanders afkomstig uit de EU hier geen sociale rechten mogen hebben. Behalve natuurlijk als ze aan de balie afrekenen. Wanneer dat zou worden ingevoerd en ik na betaalde arbeid geen rechten zou hebben zou ik als buitenlander dan ook geen belastingen meer betalen. In Sochi worden gastarbeiders uit omringende landen ingevlogen om een optrekje van 50 miljard Euro voor de winterspelen te bouwen. Die worden meteen over de grens gezet wanneer ze hun loon opeisen en vragen om hulp na arbeidsongeschikt in het bouwproces. Of neem Qatar, waar volgens de internationale vakbeweging 4000 werknemers van buiten het leven zullen laten in de aanbouw van de faciliteiten voor het WK voetballen in 2022. In de afgelopen twee jaar stierven er volgens de officiële cijfers al meer dan 450. Lastige onderwerpen voor een opinieonderzoek, maar gelukkig is het ver weg.

Maar het meest opmerkelijke ‘onafhankelijke’ onderzoek van dit jaar zal dat van Capital Economics zijn. Het Londense macro-economisch onderzoeksbureau heeft al meerdere onderzoeken gepubliceerd, waarom vertrek uit de EU en geen Euro als gedeelde munt beter zijn. Maar tot nu toe was dat vooral geschreven voor een Brits publiek dat in ponden betaalt en al decennialang via de Daily Telegraph e.d. de hoge prijs voor tabak en alcohol wijt aan Brussel. Het onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd is voor de Nederlandse markt in opdracht van Geert Wilders, die ook al jaren roept dat we uit de EU en de Eurozone moeten. Het verslag zal ongetwijfeld gevolgd worden door veel commentaren in de media, met natuurlijk de bijbehorende opdracht aan Maurice de Hond het gedeelde ongenoegen van het volk in een peiling te vertalen. Tegen betaling natuurlijk.

15 gedachten over “Binnenkort onderzoek met gewenste uitkomst bij u de buurt”

 1. Ik wil graag dat een royale meerderheid van ‘de hardwerkende’ Nederlanders van mening is dat de maan vierkant is.
  Ik kan vast wel bij Maurice de Hond terecht voor een peilinkje die vertelt dat een royale meerderheid van ‘de hardwerkende’ Nederlanders van mening is dat de maan vierkant is.

 2. Goed voorbeeld Ralph. Men is niet in de werkelijkheid oftewel de harde feiten geïnteresseerd. Men is vooral in zichzelf gekeerd en in zijn eigen onderbuik geïnteresseerd. Dit krijg je dan als nationaal trekje pas na veel hersenspoeling in de laatste fase van de neoliberale predatoren capitalisme model.

  Het grappigste is dat inboorde een Franse socioloog afgelopen week op de radio vertellen van ” we weten allemaal dat statistieken vaak erg onbetrouwbaar zijn omdat heel veel afhankelijk van de soort input aan het begin van het onderzoek en natuurlijk de interpretatie aan het eind vooral als de informatie uiteenlopend is”

  Het is uitkomst op bestelling tegen een goede aanbetaling. Ergo, het is een wettelijke toegestane manipulatie.

 3. Goed stuk. Wie betaalt, bepaalt. Zo is het ook in de onderzoeksbusiness. Nog even een opmerking, is het bedoelde wk niet in 2022 en in Qatar? Ik kan me vergissen hoor, ik ben ook geen voetbalkenner.

 4. @RalphvanderGeest
  Hierbij dient aangetekend te worden dat hij van groene kaas is en dat alleen de ELITE daar van mag eten

 5. Mooi, die vooringenomenheid.
  Zullen we de resultaten eerst eens afwachten ?
  Wilders doet tenminste onderzoek.
  Welke onderzoeken hebben de overige partijen gepresenteerd ?
  Of gaat u uit van dat onderzoek van ING ?
  Zou dat niet op dezelfde wijze gemanipuleerd kunnen worden ?

 6. als we niet op wilders letten maar eens kyken hoe merkwaardig zg. linkse partyen met onze meningen en stemmen omspringen.
  jarenlang absoluut geen JSF en wat krygen we???
  een minister uit linkse hoek= voorstander dwangarbeid

  links lullen en rechts doen.

 7. Nee Theo, Wilders ‘doet’ geen onderzoek, maar betaalt voor een onderzoek waar de uitkomst vast staat in zijn voordeel, zoniet dan laat hij het zo snel mogelijk ‘verdwijnen’ heeft’ie al eerder geflikt.

 8. Kop: “PVV: meer dan helft wil Nederland uit EU”

  Eerste zin: “Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland uit de EU zou moeten stappen (NExit), als dit economische groei en banen op zou leveren.”

  Bron: Welingelichte kringen

  Zo werkt dat met onzinberichten. Als je er beter van wordt, zou je het dan willen? Raar, maar waar, we willen dat inderdaad.

  Er wordt niet bij verteld dat in de realiteit een exit uit de EU voor een handelsland als Nederland desastreus zou zijn.

 9. Nrosa.

  Stel u hebt gelijk.
  Waar zijn die onderzoeken van de overige partijen.
  Ze gaan maar door, zonder enig onderzoek gepleegd te hebben.
  Een rammelend onderzoek ( Wilders ) zegt mij meer dan roepen dat het niet zo is.
  Ik vind dat de overige partijen ernstig in gebreke blijven.
  En zoals dit stukje aangeeft, ieder onderzoek is manipuleerbaar.
  Welk onderzoek kunnen we nog vertrouwen ?
  Toch een tip.
  Zoek eens stukjes over het handelsverdrag T.I.P.P genaamd.
  En zie de dictatuur in wording.

 10. Cornelis

  Dank voor de link.
  Toch nog een partij die haar huiswerk heeft gedaan.
  We hebben hier al vaker een discussie over gevoerd.
  Mijn dilemma is, dat er genoeg mogelijkheden zijn om de pijnpunten te verbeteren.
  Maar er komt maar geen verbetering.
  De Euro hoeft niet afgeschaft te worden maar aangepast te worden enz enz.

 11. Meneer Gerris, u draagt wat zwaar aan het woord “onderzoek”. De PVV doet wel heel stoer door te schermen met dit woord, maar onderzoeken doet bijna iedereen. Bijvoorbeeld als u naar den echten Hollandschen winkel gaat en de prijzen vergelijk met “Die Aldi Nord, von dem Heimat”.

  Alle partijen doen “onderzoek” het klinkt alleen wat zwaar omdat mensen het linken aan “Wetenschappelijk onderzoek”. Maar daar is in dit geval, en in het geval van de meeste politieke partijen, geen relatie mee. Een wetenschappelijk onderzoek heeft een vraag stelling, een test situatie, resultaten en een conclusie van die resultaten die getoetst word door derden.

  In dit geval, en in het geval van al die partijen met Beroeps politici, staat de conclusie eigenlijk al vast, de test situatie word geschreven voor de te behalen resultaten en de stelling is een politiek of populair gekleurde oneliner. De toetsing door derden is luid schreeuwen op Twitter en tegen Journalisten die je gewild zijn, want journalisten die je niet mag negeer je. Of zoals laatst in de VS, ga je dreigen van het balkon te gooien.

  Als ze al dit formaat aanhouden, vaak is het gewoon een vodje van 20 pagina’s max, of honderden pagina’s aan fictieve nonsense waar niet door te komen is om zo dingen te verhullen.

Reacties zijn gesloten.