Belastingparadijzen helpen democratie om zeep

De alarmklok over de belastingparadijzen wordt ditmaal niet geluid door subversieve linkse media maar door een mondiaal gerespecteerde krant als Le Monde in Frankrijk.

Hoe onthutsend de onthullingen van individuele gevallen ook mogen zijn, dit mag de kern van het probleem niet verhullen, en dat is dat belastingparadijzen een bedreiging vormen voor de democratie. Ze ondermijnen de rechtsstaat doordat ze mikken op het achterhouden van informatie. Ze zijn een absolute buitenkans voor allerlei fraudeurs. Ze bevorderen het verduisteren van overheidsgelden in landen waar afpersing en corruptie welig tieren. (PressEurop)

Terzijde: hoewel het officeel ‘verboden’ is te noemen, hoort Nederland ook tot de belastingparadijzen voor buitenlandse ondernemingen.

7 gedachten over “Belastingparadijzen helpen democratie om zeep”

 1. Net gelezen op nujij.nl indianen stam dreigt met oorlog vanwege een aloude rechtse hobby. Namelijk landje pik terwijl bijna geen enkel fora er aandacht aan schenkt is het 1.000.000.0000 x belangrijker nieuws dan al die economie berichtjes. Millieu is belangrijker dan geld maar de rechtse onbenullen hebben daar geen oog voor. Verder vergeet men de grootste holocaust ooit de 100.000.000 natives en dat gaat gewoon door. Waar zijn nu onze NATO mogendheden om de indianen te steunen in hu strijd. Millieu is a matter of life or death en dat is het LETTERLIJK! Echt walgelijk om te lezen wat sommige rechtsen daar melden op nujij.nl en die natuur sloop verdedigen.

 2. Huh?hebben die democraten die belastingparadijzen juist niet gecreeerd voor de democratie

 3. Correctie Sjaak, dat zijn. De banken die we met onze belastinggeld hebben gered die deze Paradijzen in stand houden.

  Leuk spelletje.

 4. Ik heb al zoveel berichtjes over belastingontwijking en belastingparadijzen gepost dat ik ditmaal een nieuw bericht hier gewoon bij plak.

  Er is een boek uitgegven over het belastingparadijs Nederland: ‘Het belastingparadijs. Waarom niemand hier belasting betaalt – behalve u‘.

  “De truc is dat Nederland doorgaans niet de eindbestemming is van het geld, maar een tussenstadium”, aldus de auteurs. “Bedrijven gebruiken Nederland als schakel tussen landen waar de belastingtarieven hoog zijn en landen waar minder betaald wordt. Nederland als een enorme doorvoerhaven voor geld dat op de vlucht is voor af te dragen belastingen.”

 5. Voilà, nog maar een berichtje erbij.

  Een interessant interview ‘Fiscale rechtvaardigheid eindelijk een hot issue’ met Dries Lesage, professor Internationale Politiek aan de UGent, is verschenen op Vice Versa.

  De kern van zijn betoog is:
  “Globalisering heeft geleid tot onrechtvaardige belastingen. Kapitaal werd sinds de vrijmaking van de geldmarkten steeds mobieler en is dus moeilijker te belasten dan arbeid, tenzij staten meer zouden samenwerken. Dat heeft geleid tot een scheeftrekking: multinationale ondernemingen en steenrijke mensen betalen amper belastingen.”

Reacties zijn gesloten.