Beelden van koloniale moordenaars in Hoorn van toelichtende tekst voorzien

Vannacht hebben leden van onze groep via een actie hun afschuw laten blijken van de koloniale verheerlijking waarmee Hoorn vol trots pronkt. Het standbeeld van JP Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en museum Halve Maen waren de doelwitten van deze actie.

JP Coen en Bontekoe waren twee massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniaal terreur losgelaten op o.a. de bevolking van Nederlands Indië. Sculptuur de scheepsjongens van Bontekoe is een verwijzing naar het gelijknamige jeugdboek waarin Bontekoe en diens massamoorden worden ‘white washed’ en zelfs geromantiseerd. Museum de Halve Maen is een replica van het VOC schip waarmee Henri Hudson Manhattan “ontdekte”, het begin van een bloedige kolonisatie van en genocide op de Lenape, de inheemse bevolking daar.

Wij vinden dat koloniale verheerlijking in deze tijd ongepast is en eisen dat Nederland stopt met dit soort verheerlijking en het echte verhaal over Nederlands koloniale mitsdaden gaat vertellen i.p.v. ze op te poetsen. Via deze koloniale verheerlijking worden roof van land, grootschalige roof van grondstoffen en genocide genormaliseerd

Dit is een van vele acties die door het gehele land zullen volgen.

De Grauwe Eeuw op Facebook.