Auschwitz-overlevende Hajo Meyer sterft op dag dat zijn naam in New York Times verschijnt

AMSTERDAM, 24-08-2014 – De Nederlandse Auschwitz-overlevende en ondertekenaar van de Joodse veroordeling van Israël, dr Hajo Meyer, is zaterdag in zijn slaap overleden. Hij werd 90 jaar.

Meyers naam stond die dag bovenaan in een advertentie in de New York Times van nazislachtoffers en familieleden tegen Israëls aanvallen op Gaza: “Survivors and Descendents of Survivors of Nazi Genocide Condemn the Massacre of Palestinians in Gaza“. Meyer was verder jarenlang een criticus van Israël, een uitgesproken antizionist en tevens medeoprichter van de actiegroep ‘Een Ander Joods Geluid’.  Meyer stelde bijvoorbeeld de Israëls aanpak van de Palestijnen gelijk aan de nazipolitiek tegenover de Joden.

Tegen zijn critici zei hij dat uit eigen ervaring wist wat de Palestijnen moesten doorstaan, omdat hij in Duitsland zelf ook als paria was behandeld. Hij kon als kind vlak na de Kristallnacht uit Bielefeld vluchten en werd in Nederland opgevangen. Hij was de laatste jaren lid van Groen Links.

Ook de Nederlandse oorlogsjournalist en antifascist Arthur Graaff heeft de NYT-advertentie ondertekend. Graaff kende Meyer en betreurt de dood van de onvermoeibare, eerlijke en open strijder voor rechtvaardigheid en vrede sterk. Een tante van Graaff, ’tante Truus’ Wijsmuller-Meyer, organiseerde de zg. Joodse kindertransporten uit Duitsland en Oostenrijk, waarmee 10.000 Joodse kinderen onder wie Meyer in 1939 werden gered uit nazi-Duitsland. Dat voorkwam niet dat Meyer toch in Westerbork en Auschwitz terecht kwam.

Nederland is volgens Graaff het land met in de oorlog verreweg het hoogste aantal Jodenredders ter wereld, volgens cijfers van Yad Vashem 1 op de 1800 inwoners van destijds. Eén vijfde van alle onderscheidingen van Yad Vashem is dan ook toegekend aan Nederlanders en dat is ook uniek in de wereld. Daarom telt de stem van Nederlandse Joden, nazislachtoffers en Yad-Vashemontvangers extra.

Een relatief hoog aantal Nederlanders of mensen met Nederlandse familie heeft de opmerkelijke advertentie in de New York Times ondertekend. Van de in totaal 327 ondertekenaren zijn er minstens 14 die in Nederland wonen of eruit afkomstig zijn. Van de 40 Joodse overlevenden van de holocaust leefden vorige week zelfs 5 ondertekenaren nog, en bovendien in Nederland. Niet bij alle ondertekenaren staat hun geboorteland vermeld en er zijn mogelijk nog enkele Nederlanders bij.

Media-oorlog
Er ontstaat nu een mediaoorlog  tussen voor- en tegenstanders van het Israëlische optreden in Gaza. De advertentie heeft een grote golf van publiciteit veroorzaakt. Bij Google web levert het zoeken op de termen NYT Gaza Ad maar liefst 7 miljoen resultaten op en bij Google News 14.000.

De NYT-advertentie reageert op een eerdere advertentie in dezelfde krant van Joodse-Amerikaanse holocaust-overlevende, schrijver en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel, die een week terug daar stelde dat juist de Palestijnen te vergelijken waren met nazi’s.  De nieuwe advertentie van Holocaust-overlevenden in de NYT  is georganiseerd door het International Jewish Anti-Zionist Netwerk. De ondertekenaren hebben de kosten voor de advertentie bijeengebracht.

Twee weken terug stuurde één Nederlandse Yad-Vashemdrager, Henk Zanoli uit Eemnes, zijn onderscheiding terug. Hij heeft aangetrouwde Palestijnse familie in de Gazastrook en zes van die familieleden werden bij een Israëlisch bombardement gedood. Dat nieuws haalde de internationale pers, daaronder ook de NYT.

Meteen de dag na het bekend worden van het plan voor de NYT-advertentie ondertekenden 200 acteurs, producers en regisseurs uit Hollywood en omstreken een verklaring waarin zij juist weer de schuld van Hamas benadrukken.
Onder de ondertekenaren o.m. Sylvester Stallone en veel Joods-Amerikaanse filmproducenten. De organisatie die deze advertentie opstelde en op zijn website is Creative Community for Peace and Friends, een pro-Israëlische lobbygroep.
Ook een acteur als Jon Voight verklaarde zich begin augustus in een opinieartikel  een tegenstander van Hamas. Hij reageerde weer op een brief die de Israëlische militairen van genocide beschuldigde.

Deze protestbrief werd o.m. mede-ondertekend door de Spaanse filmregisseurs Javier Bardem en Pedro Almodovar en de Spaans-Amerikaanse actrice Penelope Cruz. Bardem verklaarde na Voights heftige reactie dat zijn (Bardems) kritiek niet verward moet worden met antisemitisme, waar hij absoluut tegen is.

Lijst van Nederlandse ondertekenaren van NYT-advertentie
–    Hajo Meyer, survivor of Auschwitz, The Netherlands.
–    Edith Bell, survivor of Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz and Kurzbach. Lives in United States.
–    Arturo Desimone, grandson of a survivor of the ghetto of Çzestochowa, The Netherlands.
–   Arthur Graaff, son of decorated Dutch resistance member and nazi victim, The Netherlands.
–    Anne Haan, granddaughter of Joseph Slagter, survivor of Auschwitz. Lives in The Netherlands.
–    Johanna Haan, daughter and granddaughter of victims in the Netherlands. Lives in the Netherlands.
–    Ruth Kupferschmidt, survivor, spent five years hiding, The Netherlands.
–    Margarete Liebstaedter, survivor, hidden by Christian people in Holland. Lives in Belgium.
–    Karen Pomer, granddaughter of Henri B. van Leeuwen, member of Dutch resistance and survivor of Bergen Belsen, United States.
–    Michael Rice, child survivor, son and grandson of survivor, aunt and cousin murderd, ALL 14 remaining Jewish children in my Dutch boarding school were murdered in concentration camps, United States.
–    Ruben Rosenberg Colorni, grandson and son of survivors, The Netherlands.
–    Daniel Waterman, grandson of survivor, The Netherlands.
–    Cheryl W., daughter, granddaughter and nieces of survivors, grandfather was a member of the Dutch Underground (Eindhoven). Lives in Australia.

4 gedachten over “Auschwitz-overlevende Hajo Meyer sterft op dag dat zijn naam in New York Times verschijnt”

  1. poezenmevrouw Nanninga van het haatblog GeenStijl (het blog van haat-imams dat door Alexander Pechtold omschreven als een serieus medium…En daarmee tot zover zijn geloofwaardigheid als ‘enig fatsoenlijk politicus ter rechter zijde’ en dat soort crap) waar zij scheeuwt om het uitroeien van mensen middels ebola en lacht om verdrinkende vluchtelingen heeft al op het graf van Dr. Hajo Meyer zitten schijten…
    Ook hier zult u de minister van schedelmeetzaken van Ku Klux Klan land Lodewijk Asscher niet over horen….

Reacties zijn gesloten.