Arnold Merkies (SP) wil opheldering belastingparadijs Nederland

Goed, nadat vorige week een overgrote meerderheid van de Kamer juichend – en enorm opgelucht dat ze weer een stap hadden kunnen doen in het salonfähig maken van de PVV – de volstrekt idiote motie van PVV’er Roland van Vliet aannam die stelde dat het gebruik van het woord ‘belastingparadijs’ door de regering ten zeerste ontmoedigd dient te worden, wil Arnold Merkies (SP) dan nu van staatssecretaris Weekers (VVD) wel eens even weten hoe hij invulling aan die motie denkt te gaan geven.

Zo wil hij weten waarom Nederland geen belastingparadijs zou mogen heten terwijl duizenden bedrijven via Nederland belasting ontwijken, om maar eens iets voor de hand liggends te noemen. Hij vraagt zich tevens af of staatssecretaris Weekers het bestaan van belastingparadijzen dan in het algemeen wel erkent? En zo ja wat daar dan de definitie van is.

Kortom, een uitstekende lijst vragen, waarop ik Weekers graag antwoord zal zien geven.  Waarschijnlijk zal deze zich met een aantal non-antwoorden overal van afmaken, of domweg de waarheid blijven ontkennen, en zal Merkies van de door immer in tijdnood verkerende voorzitter niet voldoende kans krijgen een antwoord af te dwingen. Je mag drie keer vragen om een antwoord en als de bewindspersoon drie keer doet alsof hij antwoord geeft is daarmee aan de verantwoordingsplicht aan de Kamer voldaan. Niettemin is het goed dat zo’n door Van Rey/Van der Pol gelanceerd staatssecretarisje even merkt dat niet iedereen die doorzichtige  neoliberale reclamepraatjes accepteert.

5 gedachten over “Arnold Merkies (SP) wil opheldering belastingparadijs Nederland”

  1. Met die vragen voor de Bühne schiet je geen reet op, Merkies. Je moet Europese belastingharmonisatie eisen!

  2. Het denken in Den Haag over twijfelachtige belastingconstructies en brievenbusfirma’s stopt tot mei. Want pas dan is het allesonthullende onderzoek klaar over de Nederlandse ‘non-bank finance sector’. Dat is de financiële sector exclusief banken, maar inclusief bijna 14 duizend postbusbedrijfjes waar jaarlijks 8.000 miljard (8 biljoen) euro doorheen stroomt, waarvan 0,0125 procent aan belastinggeld achterblijft.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3382868/2013/01/25/Allesonthullende-onderzoek-naar-brievenbusfirma-s-gekleurd.dhtml

Reacties zijn gesloten.