Angstige blik op en gedachten bij een lallende nieuwjaarsreceptie

Het zou te hopen moeten zijn dat de foto blijft staan maar er is geen garantie voor. Als de afgebeelden eenmaal nuchter zichzelf terugzien zouden ze moeten schrikken en aandringen op verwijdering vanwege portretrecht en dergelijke. Dus kijk er nog eens goed naar zolang het kan. De dronken ongetwijfeld te luid en zelfverzekerd pratende inwisselbare koppen van inwisselbare partijen. De commissaris des konings van Drenthe is van de PvdA, maar uit zijn praatjes kun je niets meer afleiden aangaande sociaal-democratie. Hij is bonsje geweest van een onderwijsbond en eredoctor in die zo indrukwekkende tak van wetenschap die bedrijfskunde genoemd wordt.

De man die min of meer aan het hoofd staat van het Olde Landschap, het oudste gewest van de Noordelijke Nederlanden, hoeft nog niet eens dronken te zijn geweest toen hij lalde dat het afgelopen moet zijn met de provinciegrenzen, dat het om “economische eenheden” gaat, hoe goed het is dat de JSF doorgaat en toen was het echt tijd voor het zuipen en verder lallen en brallen.

Als ik die foto zie – ik kan er bijna niet genoeg van krijgen – besef ik dat ik kijk naar een “orde” die eigenlijk al niet meer bestaat maar die zich met een beroep op Hand op de knip en Veiligheid nu al jongelui in de rug schietend op stations zal trachten te handhaven. En in naam van wat ze de ekenemie believen te noemen verder zo veel mogelijk onheil over de anderen uitstorten. Nu is tweetalig onderwijs weer goed voor de ekenemie, net als de JSF. In de geschiedenis is op den duur altijd afgerekend met weerzinwekkende machthebbers – of direct, of door het eenvoudige biologische gegeven dat iedereen op den duur oud en vervolgens dood wordt. Zoals het historische gegeven Drenthe*) of rode buurt er voor de Tichelaars en Steinmetzen niet toe doet, zo zullen ze ook het Ça ira, les bourgeois à la lanterne! niet met zich dragen, al was het maar omdat hun tweetaligheid die zo goed is voor de ekenemie zo ver niet reikt.

Wat mij beangstigt is dat het verzet in een land als Nederland zich nauwelijks een links-revolutionaire vorm kan aanmeten. De Tichelaars en Steinmetzen, de Klijnsma’s en de Koolen, ze belichamen “links” want PvdA. U zult zeggen dat er nog ruimte links van de PvdA gevuld wordt door de SP maar meer dan retoriek valt uit die hoek niet (meer) te vernemen. En als anarchist met meer decennia politieke ervaring achter mij dan mij lief is kan ik zeggen dat het wel degelijk van belang is dat er op parlementair niveau nog enige presentie van linkse oppositie is. De weerzin die de lallers en brallers die laten knuppelen en schieten oproepen wordt vertaald in xenofobie en jacht op al dan niet vermeende pedofielen.
Misschien ben ik te pessimistisch maar kijk naar de foto als het nog kan.
Of zie ik wat u niet ziet?

*) Er moet nog wel bij vermeld worden dat socialisme, atheïsme en zeker anarchisme waarschijnlijk hier voor het eerst voet aan de grond hebben gekregen in Nederland onder Nederlanders (dus niet onder geïmmigreerde arbeiders, dan staat Amsterdam bovenaan). Ik moet hier apart op terugkomen.

[Voor de zekerheid heb ik een screenshot gemaakt dus u kunt wel blijven kijken eventueel].

1 gedachte over “Angstige blik op en gedachten bij een lallende nieuwjaarsreceptie”

  1. Ah! Jacques Tichelaar! Die ‘moedige’ PvdA’er die Diederik Samsom, ook al zo’n ‘moedige’ PvdA’er (zo ‘moedig’dat ie in feite zijn eigen fractiegenote Arib de stront in laat zakken door niks te zeggen als de geblondeerde fascist die dame op ongehoord racistische wijze bejegend), zo…’moedig’ vindt: https://krapuul.nl/overig/blog/105916/moedige-pvda/#sthash.v1MT3mty.dpbs
    Maar je hebt het mooi geschreven vdKluft: de belichaming van een orde die in feite al niet meer bestaat en zich slechts weet te handhaven door jongelui in de rug te schieten….
    Laat niemand enigerlei illusie koesteren omtrent de vredelievendheid van dat gajes: als het erop aankomt zullen ze met grof geweld hun miserabele bestaan trachten te rekken…
    Mensen zijn immers ‘uitruiltehma’s’ en derhalve niet onmisbaar…

Reacties zijn gesloten.