Amerikaanse ambassadeur bij de EU geeft motief voor TTIP aan

De Transatlantische Vrijhandelsovereenkomst – Engels: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) – is een alomvattend verdrag over economische zaken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie en een aantal aangehechte landen. De onderhandelingen lopen nu een jaar. Officieel motief ervoor is: het verdrag zorgt voor economische groei, welvaart en werkgelegenheid.

De Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Anthony Gardner, is zo vriendelijk in een interview het achterliggende motief open en duidelijk te verwoorden.

Om de regels van de wereldhandel te bepalen voordat anderen het voor ons doen.
(Euractiv [vertaald uit Engels])

Dat is helder. Het gaat om de macht om enorme winsten veilig te stellen. De kritiek op het verdrag is divers, maar de voornaamste is dat het voor politieke organen hels moeilijk wordt om economische beslissingen te nemen. Daarvoor in de plaats komt een technocratische benadering die is vastgelegd in het TTIP. Daarbij kunnen regeringen voor een zogenoemd arbitragetribunaal worden gedaagd als ze besluiten nemen die belangen van grote multinationals schaden. Hoe zo’n arbitragetribunaal wordt samengesteld is nog onduidelijk, maar in ieder geval niet democratisch.

2 gedachten over “Amerikaanse ambassadeur bij de EU geeft motief voor TTIP aan”

  1. De bedoeling van TTIP is dat nationale regeringen volledig uitgesloten worden van de besluitvorming en tevens geen maatregelen aan multinationals en corporaties kunnen opleggen. Soevereiniteit opheffing.

    Dit betekent het einde van de traditionele politiekwezen in het Westen en het luidt het eeuw van het totale corporatieve control over de zogenoemde politiek.

    In Duitsland zijn er belangrijke partijen die net als tegen de giftige oliefracking ook tegen de TTIP zijn gaan opstellen.

  2. Het is wel duidelijk dat 386 miljoen Amerikanen erin slagen om de wereld te domineren. Als een Phoenix herrijzen ze uit hun as, zelfs een schuldenlast groter dan 1 miljard dollar krijgt hen niet klein. Waarom? Omdat zij een gouden koe i.p.v.gouden kalf hebben opgekweekt door hun netwerk van overeenkomsten. Zij beheersen de wereld van de transacties met de dollar. Als die niet worden nageleefd dan staan ze er met hun militaire macht als stok achter de deur. Verder bespelen ze de hebzucht die in elke mens aanwezig is, oa. in de derde wereld met de hulpbehoevende volkeren. Drie ingrediënten om hun droom van imperialisme te verwezenlijken. Multinationals regeren de wereld, anders was de honger al lang de wereld uit. Maar de VS zijn een reus op lemen voeten. De stichting van de natie was er een van brute kracht, moord en geweld zelfs genocide (indianen) door armoezaaiers en misdadigers. Dit zit nog in hun erfenis vandaag. De VS is ook een reus op lemen voeten net zoals het Romeinse rijk door zijn decadente en corrupte cultuur ten onder is gegaan zal Amerikaanse natie en zijn imperialisme ook ten onder gaan.
    Eerste tekenen waren er al tijdens de crisis. Maar geld is machtiger dan je denkt!

Reacties zijn gesloten.