Akkefietje op het Buikslotermeerplein

Lekker flyeren tussen het winkelend publiek van Amsterdam-Noord. De FvD had daarvoor Hemmie Kerklingh*, nummer 6 op de Amsterdamse lijst en een aantal partijgenoten op zaterdagmiddag neergezet op het Buikslotermeerplein.

Op een met de telefoon opgenomen filmpje is te zien dat de man een paar duwen krijgt van een jonger persoon, daarna ontstaat er een schermutseling waarbij de verdedigers van de FvD’er een paar rake klappen uitdelen.

Aan het begin van het filmpje is nog niet te zien wat de aanleiding is. Je hoort iemand: “Hemmie, hé Hemmie weg!” roepen. Daarna pas is te zien dat Kerklingh wordt weggeduwd.

Meteen nadat het filmpje gedeeld werd, sprong extreem-rechts er bovenop: dit was het bewijs hoe gevaarlijk, fascistisch en agressief links wel niet is. Thierry Baudet eiste middels een tweet dat de linkse partijen hier afstand van zouden nemen.

Dat dit opstootje gebruikt zou worden als fascistische propaganda, was te verwachten. Maar wat is er nu werkelijk gebeurd?

Als je de beelden goed bekijkt zie je dat Kerklingh wordt weggeduwd, maar de echt rake klappen komen van de mannen die de jonge man aanvallen. Voordat de beelden inzoomen, hoor je mensen roepen naar Kerklingh. Waarom moest Kerklingh tot de orde geroepen worden aan het begin van het filmpje? Dat wordt uit de beelden en uit Kerklinghs eigen verklaring niet duidelijk.

Laten we luisteren naar wat Kerklingh zelf zegt:

Nadat drie mensen leuzen schreeuwend op Kerklingh af kwamen rennen, trokken zij de folders uit zijn handen. “De folders werden uit mijn handen gerukt en door de lucht gegooid en ja, daar moest ik het even mee doen en toen moesten we daar verdwijnen”.

Dit wijkt wel heel erg af van wat er op het filmpje te zien is. Luister ook nog even verder wat ondernemer Roland Kahn er vlak na zegt: ‘Asocialen, die anderen in elkaar slaan. Er is net een lid van Forum voor Democratie in elkaar gebeukt’. Dit laatste is dus een pertinente leugen: niemand van de FvD is in elkaar gebeukt: het zijn de demonstranten die de harde klappen krijgen. Vraag is of dat inderdaad gebeurde door toevallige ‘omstanders’ zoals FvD beweert, of dat dit partijgenoten, of zelfs een meegebrachte knokploeg betreft.

Oplettende twitteraar en auteur op Krapuul, Standplaats KRK ontdekte dat het filmpje door een extreem-rechts account is opgenomen en direct naar Annabel Nanninga van de FvD werd gestuurd. Het Twitteraccount is nogal schimmig: weinig Twitteractiviteit en vooral veel extremistische propaganda. Dit doet vermoeden dat het hier niet om een echt account gaat.

Het heeft er dus alle schijn van dat het hier om een in scène gezette hetze gaat, dan wel dat een kleine schermutseling door het FvD volkomen uit proportie is geblazen en uitgemolken wordt.

Oproep: mocht je getuige zijn geweest, of betrokken zijn bij deze actie, dan willen we graag van je horen. Stuur je email naar krapuul2009@gmail.com

(*In het oorspronkelijke bericht werd Hemmie Kerklingh ten onrechte ‘Kamerlingh’ genoemd. Dit is aangepast.)

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave