Aanslag Mogadishu waarschijnlijk wraak voor Amerikaanse actie

De aanslag in Mogadishu die afgelopen zaterdag aan ruim 300 mensen het leven kostte, was waarschijnlijk bedoeld als wraakneming voor een Amerikaanse actie in augustus. Bij die actie kwamen tien burgers om het leven, waaronder drie kinderen. Onmiddellijk na de actie riepen stamoudsten op tot wraak. De dader is afkomstig uit de gemeenschap die het doelwit was van de actie. Het betreft een voormalige Somalische militair die in 2015 overliep naar al-Shabaab.

Bij de aanslag waren twee voertuigen betrokken, een MPV en een zware vrachtwagen vol explosieven. Het doelwit was een zwaar bewaakt terrein in Mogadishu waar zich o.a. de ambassades en het VN-consulaat bevinden. De MPV moest de toegangspoort tot het terrein open blazen, waarop de vrachtwagen naar binnen had moeten rijden, waarschijnlijk om in de buurt van de Amerikaanse ambassade tot ontploffing te worden gebracht.  De opzet mislukte omdat de bestuurder van de MPV bij een controle werd tegengehouden en gearresteerd.

De vrachtwagen werd op ruim een kilometer afstand van het doelwit bij een wegversperring tot ontploffing gebracht, nadat bewakers wantrouwig waren geworden en de wagen wilden controleren. Een in de nabijheid geparkeerde tankwagen vol brandstof ging in vlammen op en creëerde een enorme vuurbal, wat het hoge aantal slachtoffers verklaart.

Zowel de MPV als de vrachtwagen waren afkomstig uit het dorp Bariire, het doelwit van de Amerikaanse actie in augustus. Ook de eigenaar van de vrachtwagen komt uit dat gebied. Hij is inmiddels gearresteerd. Bariire staat bekend als een bolwerk van al-Shabaab.

Bron