Hier zit ik dan, in een zeer warm Griekenland. Het Griekenland dat zich moet opmaken voor enorme bezuinigingen. Het land dat zich nog maar staande moet weten te houden binnen de EU en binnen de Eurozone.
Ik zit op nog geen uur reizen van Thessaloniki, na Athene de stad voor protesten. De reis naar Thessaloniki durf ik niet aan. Ik blijf veilig hier.
De druk ligt vrij hoog, de bezuinigingen zijn hier nog meer een issue dan de Nederlandse ophef over het PGB. Logisch, het gaat hier over duizenden banen, over inkomstenverlies, over alles wat tot nu toe Griekenland ‘staande’ heeft weten houden.
Op twee minuten van het strand, een continu zonnetje, hartelijke mensen. Niets maar dan ook niets laat mij denken dat ik mij in een crisisland bevind. Geen inflatie, een half litertje Mythos bier kost nog steeds €2,50. Een Gyros Pita nog steeds €2,–. Tenminste voor toeristen is de inflatie niet merkbaar. Het enige wat wel merkbaar is, is de verhouding buitenlandse toeristen met Griekse toeristen. De Grieken blijven massaal weg. Ze kunnen het niet meer betalen. De bezuinigingen en de inflatie hakken er dus al diep in. Toch lijken de meeste Grieken het luchtig op te nemen, ja er komt nog een enorme klap aan maar desondanks zien ze het zonnig in.
Een gesprek met een restauranteigenaar gaf mij weinig ondersteuning voor hetgeen ik al had bedacht. De crisis is zeer goed merkbaar, merkbaar voor de Grieken en niet voor de toeristen. Het enige wat de toeristen kunnen merken is dat sommige prijzen naar beneden zullen gaan, vraag en aanbod zullen verschuiven. Edoch komen er zeer pijnlijke jaren aan voor de Grieken.
Na de ophef twee jaar geleden zijn de Grieken iets meer op hun hoede, zo lijkt.
De economische kant van het verhaal is minder rooskleurig dan gedacht wordt. De Griekse overheid zal de lening van 110 miljard euro opvragen die zowel de Europese Unie als het Internationaal Monetair Fonds hebben toegezegd.
Een lening van dat formaat moet terug worden betaald, een enorme lening waar een enorme hoeveelheid geld aan rente bij komt. Tegenover deze lening staan bezuinigingen van 28 miljard euro.
In zekere zin is het misschien verstandiger om Griekenland failliet te laten gaan om daarna een herstart te kunnen maken. De effecten voor de euro zijn niet te overzien.
De crisis is groot, heel groot. Dat overheidssteun vanuit de andere draagkrachtigere EU-landen nodig is, is logisch. Die afspraak hebben we gemaakt toen we tot de euro toetraden. De Grieken hebben geen blanco A4tje als het gaat om transparantie van economisch beleid. Ze hebben meerdere malen keihard gelogen. Toch, als ik zo rondloop hier in Griekenland en spreek met verschillende mensen, Grieken, zie ik in waarom wij overheidssteun moeten geven. Laat de overheid het nu alleen goed besteden. Dan komt het bij de mensen die er baat bij hebben.