Onderzoek op vier continenten: luchtvervuiling verandert hersenen van kinderen

Luchtvervuiling, zelfs onder de limieten opgelegd door overheden, houden verband met verschillen in de hersenen van kinderen. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeken op vier continenten.

Kinderen en tieners zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling omdat hun hersenen en lichaam nog in ontwikkeling zijn. Ze brengen doorgaans meer tijd buiten door en hun lichaam absorbeert meer verontreinigende stoffen dan volwassenen in verhouding tot hun lichaamsgewicht.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Californië, Davis, analyseerde veertig onderzoeken uit onder meer de VS, Mexico en Europa, met één uit Azië en Australië. De uiteenlopende studies maakten gebruik van geavanceerde scans, analyseerden de chemische verbindingen in de hersenen of analyseerden de hersenfuncties

Een meerderheid van die studies toont een verband aan tussen vervuiling en verschillen in de hersenen van kinderen, stelt het onderzoek. Dat verschil is onder meer te vinden in de volumes “witte stof”, die verband houdt met cognitieve functies, neurologische verbindingen en vroege markers voor Alzheimer.

  • Lees verder bij de bron, IPS

– Uitgelichte afbeelding: Door Alf van Beem – Eigen werk, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40089046